Рота не се прима до 3 години, бидејќи до таа возраст е најопасна? кај поголемите со полесна клиничка слика е?
Ќе споделам точно инфо кога ќе добијам од матичната, ама сигурно може порано, нема логика да не може до 3 год да се прими ротата.
Не верувам дека не може пред 3.што помало толку потешка слика прави ротата.син ми на 19 месеци фати ..
Prvata rota ja stavivme 7 nedeli koga imase mali potoa na 4 nedeli pak revakcina i pak istata. Reakcija imase samo na prvata krena tt 38. Streptokoka nemame ama imame pneumokoka na 5 mesec ne kaza nikakva reakcija i od nea.
Rota i streptokoka ke bidat vo rednovna imunizacija neznam dali ste go slusale ministerot za zdravsto pred izvesno vreme najavi. Maliot mi e 3 meseci i bidejki sakam da gi primi ovie dve vakcini doktorkata od nasiot dispanzer me sovetuvase da docnam so stavanje za da gi fatime i novite od april bi trebalo da gi vovedat.Golevata pred edna nedela ja primi taa za streptokoka ama so najava bidejki gi nemaat vo sekoj moment i revakcina ni zakazaa za 45dena i ke prasam dali moze i za rota da ja primi ako e 2 godini
Epa aj cim spored moderatorot (smesni ste veke) prasanjevo e za u tema za reakcii od vakcini a ne za samata vakcina da se citiram sama posto samo bezpotrebno me premestuvaat i brisat od nekoja nivna licna pricina. Se nadevam nekoj ke se najde da odgovori pred pak tuku taka da bidam izbrisana i premestena.
6ти ден после примена мрп дали е нормална реакција, ќе одам на лекар секако но искуства??? Има на повеќе места
Син ми вакво имаше саботата, се утепа од чешање, ама неврзано со вакцината (ја прими пред 2 и пол месеци). Личи баш на полазено.
Рота и стрептокока ќе се воведуваат во редовен календар за имунизација од јуни годинава. Ротата ќе се прима прва по ред, односно одма после бсж, а пред сите другите вакцини. Ќе се прима од 9 неделна возраст. Рота моментално нема кај нас, стрептокока има. За ротата ќе има тендер сега во април мислам рече матичната, па од мај/јуни ќе има сигурно. Ова ми е инфо од нашата матична што ми кажа вчера