дали е нормално 7-8 дена после Мрп да биде зголемена едната жлезда под ушето на вратот? температура имаше една вечер 39, и дадовме чепче парацетамол. Ама ме буни жлездава, и се имаше зголемено и пред еден месец когда имаше грип/настинка. Значи ли сега дека и се има некако расипано? ) нас само една вечер ни траеше температурата.
Можно е. Најчесто околу 14 ден може да јави таква реакција. Тоа е од компонентата за заушки во мрп вакцината.
И ние денес се боцнавме со МРП, матичната кажа најчесто нема реакции, па ќе видиме. 6-валентната што ја скокнавме рекоа после 16ти мај може да ја прими.
Јас вчера ја вакцинирав со шестовалентна, пнеумокока и роте вирус. До вечерта беше супер околу 3 по полноќ крена 38.7. Само чепче и ставив и се спушти. Денес е малку топла али ќе и мине. Беше доста вознемирена и каката и смрдеше на дијареа веројатно од вакцината роте. На нозете не поцрвене, немаше реакција. Прва температура испаничив поштено си признавам
јас на малиот му давам јуниор протект секој ден и рибино масло. Тоа се витамини и сметам дека и напоредно со вакцина можат да се дадат. Друго, за поголемите деца, има заклучок дали можат да примат рота и стрептокока?
Нормално ли е појава на црвенило, набабрување како гнојче и корупче на белегот од бсж вакцината? Примена е три недели по раѓање, а малата е 3 ипол месеци. Петтовалентната уште не ја има примено.
Taka i treba da bide posle nekoe vreme od bockanie, taka ni kaza doktortkata vo dispanzerot za vakcini
Колку дена обично се задржува температурата од ММР вакцината? На 10ти ден од вакцината се појави кај син ми поточно вчера. Прво 37.5, дадов парацетамол и после дури ноќта крена 38, пак дадов парацетамол. Денес 11 ти ден 37.4 на пладне. Среќа на поголема оддалеченост се јавува и засега не е многу висока. До кога би требало да помине? А си помислив нема ни да има, ама кај него тешко дека поминува без температура.
Ajde da prasham od edna vakcina do druga neli treba da pominat mesec Dena ili 40 Dena t.e. nas vakcinata ni e zakazana vtorata dtp 5 to valentna na 10 ti April Dali ke ima steta da se primi na 9 ti ?
Го свртев цело Скопје не можев да најдам од лепенките никаде, викаат дефицит биле веќе месец дена. Некоја да не купила скоро да ми каже од каде? Купив и ациди борици, кажете ми како, колку често да менувам облоги? Утре планираме да ја вакцинираме со првата шестовалентна ако ја одобри матичната крвната слика.
И над ни кажаа после датата може да го носиме кога сакаме да го вакцинираат, пред датат што ни ја пишаа не вакцинираат