Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.755
    Допаѓања:
    145.216
    Ациди борици на 2-3 часа му ставам.
    Не се плаши ќе поминете и без лепенки, јас никогаш му немам ставано.

2. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Pred dadata ne smee posle dadata mozi ..pozz od sestra sto raboti vo vakcini

На pianogirl и karak им се допаѓа ова.
  3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Која дада?

На Sexybaby86 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  4. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Pred datata na toa mislev greska vo pisuvajneto

На karak и kristina.k им се допаѓа ова.
  5. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Pomina rizicniot period za reakcii od mmr a mali kako i voobicaeno nemase promeni ni vo raspolozenie. Za 4 nedeli pak na bucki osekam deka ke me zamrazi :)

На duffi и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. MymumMyhero

MymumMyhero Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    19
    Зегин

7. Melinda85

Melinda85 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2016
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    5.814
    Веќе ги немало во продажба, барав низ аптекиве секаде низ Нг.И малава моја денес 9ти ден од МРП, не оди во градинка и за сега не ми е во план, пошто дома сум јас,ама за нејзино добро ја вакцинирав..38.5 качи вечерва ,и дадов ибупрофен, па ќе ја пратам постојано. Со лесно да мине на сите дечиња, :hug::l::l:

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Мајка а кој тоа те советувал да даваш парацетамол на 37,5тт? И на 38тт?
    Педијатри советуваат давање само ако е над 38,5тт. Во некој случаеви и ако е пониска доколку дете е омалаксано, поспано итн. Но, на таква ниска тт да се даде може да дојде до контра ефект и да падне тт многу ниско што е многу полошо. Тоа ќе ти го каже секој добар педијатар.
    Нај добронамерен совет.
    Никогаш во овие 2г колку што е не сум дала ништо дур не качел над 38,5тт. Па после ММР кога качи 38,7тт не дадов зашто немаше никакви видливи симптоми дека му е тешко од тт ( нормално се јавив одма на педијатарката па и тука пишав ) го изнесов одма на воздух, го избањав со помлака вода и за брзо беше падната тт.
    Кај некој деца после ММР тт може 3 дена да е и да варира, кај некој само ден, кај некој никаква реакција, а кај некој најизменично во секоја од тие 3недели ( сепак се 3 вируса вбризгани ) да даде различна реакција.
    Со лесно и не се плаши ќе помине се ќе биде во ред.

На Marija_Magdalena, kikin, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  9. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Ако знаеш во кој конкретен Зегин, или ако си купила неделава пиши ми. Јас во неколку прашав немаат, исто и еурофарм.

10. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.259
    Допаѓања:
    43.838
    Не мораш со лепенки. Јас на малата и ставав обична блазница со неколку капки ациди борици и онаков креп мек селотејп залепував (има во аптека). И менував на секое менување пелена, на 3 саати отприлика, од утрото по вакцината до вечерта.

На Sexybaby86 и SaNJaAaaAaa им се допаѓа ова.
  11. MymumMyhero

MymumMyhero Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    19
    Javi se vo zegin vo nekoj od prodavnicite ke ti kazat kade imaat za da ne baras,jas ja zemav koga primivme dtp(pred 1.5 mesec) i imam uste edno za sledna,inaku lentata e golema da znaes mozes da si ja seces i da mu ja menuvas na 3-4 saati dovolni ti se 2 dena i nisto poveke,sepak zavisi kako deteto ke ja podnese vakcinata,mojot odlicen bese posle vakcina.

12. MymumMyhero

MymumMyhero Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    19
    Lepenkite @SaNJaAaaAaa ti se polesni i poednostavni,seces i lepis na mestoto i ne se odlepuvaat

13. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @SaNJaAaaAaa јас ставав ациди борици на поголемо парче памук и лепев со онаква селотејп трака од аптека што се користи по мед. амбуланти. Никогаш лепенки не сум ставала, еднаш пробав, ама не ми беше сигурно дали лади и баталив. Шишето ациди борици чувај го во фрижидер, совет од мојата докторка, да биде ладна течноста и повеќе да го излади местото. 2 дена ставав вакви облоги, со тоа што преку ден менував на 3-4 часа, навечер пред спиење само, и откако ќе стане. После 24-48 часа ништо не мораш да ставаш, најбитно е непосредно по боцкањето и првите ден-два.

14. SaNJaAaaAaa

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Ви благодарам на сите, купив и ациди борици ама во последен момент најдовме лепенки во една аптека кај универзална. Зегин немаат никаде. Вакцината ја ставивме сабајлево, се надевам лесно ќе поминеме.
    Сеа да прашам друго, матичната ми кажа працетомол сируп најрано на 6 часа а докторката од диспанзерот на 4.
    Исто оваа од диспанзерот ми препорача со сирупот да давам и електролити од хип, го купив ама глеам тоа сокче од јаболко е, на него пишува од 4 месеци а ние сме 3. Некако не сум сигурна за ова.

15. MymumMyhero

MymumMyhero Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2019
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    19
    Paracetamol mozes da i dades uste odma i ako ti e ok bezpokacena temperatura nemas potreba poveke da davas

16. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Зошто одма да даде парацетамол? Не се дава превентивно тој, тоа е лек против температура и не треба да се злоупотребува.
    @SaNJaAaaAaa мене на вакцина ми рече докторката подобро е АКО качи тт, да се стави чепче, зошто сирупот може и да го поврати, па после нема да знаеш да го дозираш (не знаеш колку ќе задржи, а колку ќе исфрли). Чепче или сируп се дава само над 38.5, никако превентивно и никако ако тт е испод тоа, зошто може нагло да ја симне и поголема белја да настане.

На Coco31 и happygirl им се допаѓа ова.
  17. SaNJaAaaAaa

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Да да, така планирам, ако качи над 38,5, прашњето ми беше дали на 6 или на 4, пошо различно ми кажаа. И за електролитите/сокчето, дали некој давал.

18. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    7.821
    Na sest se dava,no dokolku ne se namaluva i e mnogu visoka moze na 4. Elektroliti imate edni ORS,moze i za doencinja da se davaat.

На Coco31 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  19. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Убаво ти одговорила членката над мене, намалку на 4 часа, а најдобро да е на 6. Ако ептен не се симнува, тогаш на 4. Електролити не сум давала до сега, ама имам дома за секој случај на Хип, орс.

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.501
    Допаѓања:
    23.113
    Бебо помина супер и со оваа 5 валентната, добро е :)
    Ставав лепенки 3 дена, има само мало топче над убодот ама ќе му помине за некој ден. Се надевам и со останатите вакцини вака ќе мине :)

На Coco31 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.