https://novatv.mk/deset-i-pol-mesechno-bebe-pochina-od-komplikatsii-od-morbili/ За жал уште еден живот згаснал многу рано Вакцинирајте си ги децата и заштите те си ги.. Кај мене ја прими на 6м и 1ден фала богу се помина во најдобар ред..пс.ми рекоа дека е задолжителна од 6 месеци поради епидемијава..
Мрп ја прими на 6? И ок беше се,помина периодот? Искрено срцето ми смрзна по веста за бебево,срце мило невино...
Да да мрп ја прими,отидовме за бсж 3 дел и ми викаат мора да ја прими мрп од вчера е задолжителна од 6 месеци,а за бсж ќе дојдете по 2 недели..супер поминавме,сега сум по раат инаку премногу ми беше страв,а за душичево и мене срцево ми се стегна..
Од Скопје ли си? Прашувам бидејќи и јас ќе го носам бебо за еден месец на редовната ДТП кога ќе биде 6 месеци. За МРП ми рекоа да не брзам сега... А многу се плашам.
Од Велес сум..тој ден кога бев јас вакцинираа уште неколку бебиња исто 6 месеци..ние поминавме супер..
Vo Skopje kolku sto znam ne vakciniraat pomali od 9 meseci. 6 e mnogu malo... Kako i da e sekoj odlicuva za svoeto..
Накратко ќе пишам како беше.. Отидовме за дтп (погоре по грешка сум пишала бсж) и педијаторот ми вика вчера ни пратија дека мрп е задолжителна од 6м поради епидемијата и дека првен таа треба да ја прими и јас викам ами нели е многу мала и ми покажа документ дека стварно пишува задолжително од 6 м и викам во ред денеска нека си ја прими дтп,а по некое време ќе дојдеме за мрп и ми вика не може така и викам јас морам да се консултирам со сопругот и ми вика во ред зборувај па дојди (со други зборови ме уцени или ќе ја прими таа или нема ни дтп) и испаднав надвор разговарав и со другите мајки што беа таму и сопругот и сите рекоа дека ќе ги вакцинираат нивните бебиња и затоа и ние прифативме
Најмногу ме нервира неконзистентноста кај лекариве, и во однос на различни градови и во однос на различни диспанзери за вакцинирање. Баш пред месец и пол другарка ја вакцинирше малата со трета доза дтп мислам и баш праша. Во болницата и рекле: не слушајте вести не читајте по форуми и фејсбуци ние пред 9 месеци не се нафаќаме да вакцинираме со ММР. Така да човек да не знае како да постапи во целава ситуација.
Јас колку што знам и имам читано по другиве држави што, како прават, дека да, при епидемија може од 6м, меѓутоа ќе мора пак да прима на 12+ месеца, заради помалата ефективност и долготрајна заштита ако е примена толку рано. Прашај си за оваа работа @cvekence123
Така е сите различно кажуваат,јас бев за вакцина ама не толку мала..само поради тоа што сите ги вакцинираа некако се опуштив... Ти благодарам @DuchessAnn ,во понеделник ќе одиме и ќе прашам обавезно
@Lavica2016 Може да се дава од 6 месеци, но поради антитела пренесени од мајката е намалена ефикасноста - пошто вирусот од вакцината го анулираат антителата од мајката, па локалниот имунолошки систем има помала шанса да развие сопствена одбрана. Затоа по протокол се повторува дозата помеѓу 12 до 15 месеци, со уште една ревакцинација потоа. Извор, професионалци што си ја знаат работата, имено: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/mmr/public/index.html Експлицитно напишано во делот за зголемен призик при интернационални патувања: "Infants 6 through 11 months of age should receive one dose of MMR vaccine. Infants who get one dose of MMR vaccine before their first birthday should get two more doses (one dose at 12 through 15 months of age and another dose separated by at least 28 days)." Тоа што кај нас има персонал што следи некои сопствени сфаќања место воспоставени и испробани протоколи е еден од нашите проблеми....
А тоа што зборуваат морало прво белка да проба ? Еве и ние се спремаме за таа вакцина малото има 8 месеци ама белка се уште му немам дадено
Не. Тоа се препораки од пред повеќе од 20 години, и тоа за претпазливост, односно во кои случаи треба да се даде во болница, а во кои може и кај матичниот лекар, а дека секако се дава. Информацијава повеќе ти кажува каде застанале со читање тие што ти ја дале. Далеку поважно е да нема алергиска реакција на желатин и антибиотикот неомицин, пошто се користат како стабилизатори во вакцината. Во секој случај, препораката е да има присутен медицински персонал со спремна терапија за алергиска реакција. Малку подетално: Имено, поради тоа што во производството на вакцината за морбили се користат клетки од ембрион од пиле, на почетокот кога се давани, имало препорака за претпазливост во случај да им забележано алергија на протеини од јајца, но тоа не е -да не се дава-, туку да се внимава на алергиска реакција, односно да се дава во болница. Сменети се тие препораки, пред 20 години, пошто немало такви случаи каде што алергија на јајца предизвикала алергиска реакција од вакцината. Повеќе информации: Канада, 1996: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3327424/ Велика Британија, 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1117843/
Не знам мене ми рекоа дури двете наеднаш да ги прими ама не се согласив никако, а на едно бебе му ги пуштија двете наеднаш така си одлучи мајката... @Ivince100 не знам за тоа прв пат слушам..а и испадна не планирано,нема пробано ни кај мене. @OutOfAnywhere убаво ни објасни..
Ne sum imala takvo iskustvo pedijatarot obicno ni dava preporaka 4 -6 nedeli vremenski preiod izmegu buckanja.