Да тоа и направив го затоплив, само се надевам дека нема да симне повеќе. Сега читам дека далеронот поспоро ја симнувал температурата камо да го знаев ова пред да дадам ефералган :/
Чим е над 36 не е страшно. Страшното е 35. Мојов баш исто стигна до 35.2 Го соблеков гол го легнав врз мене и го покрив со дупло кебе. 2 часа така лежевме. Качи 36 и го преместив.
Стигнавме на ред да ја примаме шестовалентна, само одлагав од пусти страв дека требаше да чекаме да качи над 5кг. и од качување тт. Има некои несакани дејства? Знам дека има пишувано наназад, ама немам толку време да пребарувам.
Фала ти многу на брзиве одговори. Ќе го следам во теков на ноќта па се надевам сабајле ќе биде како нов
Во понеделник треба да вакцинираме ДТП (шестовалентна мислам дека е ) на 2.5 месеци што е..Што да очекувам ? Многу се плашам од температура, зашто досега фала богу немаме искуство со тоа... Кои се другите нус ефекти? Инаку сме на ексклузивно доење и супер напредува....
Не знам дали ова да го препишам на таа вакцина, мада помина една недела, ама еве го 4 дена глава нема кренато. Повраќа, апетит никаков, се што ќе стави во уста повраќа. Ми се плаче. Инаку тт немаше воопшто, не крена ниту смени расположение.
@danichap, @FreeMind овде во Гер, кои 3 вакцини се примат прво, докторката кажа 1 преку уста и 2 во бутот, и како поминавте?
Diphtherie, Tetanus,Polio, Pertussis, Hib, Hepatitisb, Pneumokokken. Со лажиче беше витаминК. Првата доза помина без проблеми. Само омалаксност и поспаност. Едното дете ја прими и ротата преку лажиче, плус кон горните. Исто, без проблеми и од нејзе.
Рота е преку лажиче, другите се на бут ги напиша веќе Даница. На другата нога е пнеумококи вакцина. Малата дигна температура 38,7 првата вечер и грчеви имаше од ротата. Сега на 25ти ќе оди на ревакцина.
Немавме никаква реакција. Ставав лепенки на боцнатото првите 24ч и толку. Проверувајте ги, мене во диспанзер ми кажаа реакција се очекува по 8ч од боцкање до 72ч најдоцна. Ама ние немавме ништо, ни температура ни други реакции. Само смирено и со лесно.
Може да се јави оточе на местото каде е боцнато и Т до 72 часа. За отокот ставам ациди борици на боцнатото, заТ ништо превентивно не се дава . И тоа е . Со лесно. Немал моето реакции освен оточе ама од втората доза на 6м.
Педијатар. Симптомиве се како за стомачен вирус/инфекција. https://www.nhsinform.scot/illnesse...estinal-tract/vomiting-in-children-and-babies
Доколку не се знае дали е вакцинирано, се бара белег, па ако нема и ако е во ризична група, се дава БЦГ. Доколку се знае дека е вакцинирано, тогаш нема потреба да се проверува за белег, и нема потреба од ревакцинација. "If your child did not have this reaction to the vaccine, it does not mean that they have not responded to it. There's no need to vaccinate with BCG a second time." https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/bcg-tb-vaccine-questions-answers/