Форумџика на годината

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    97
    Мајки ние денес ја ставивме првата вакцина што е на 2 месеци. Веднаш ставивме лепенка. По колку време би можело да јави реакција од вакцината?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Прва реакција може да јави најрано после 6-7 часа од боцкањето. Инаку временскиот распон во кој може да јави реакција е најчесто до 48 часа, а во некои случаи и до 72 часа. Не верувам дека ќе има нешто, кај моево немаше никаква реакција.

На Mamy. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    ве читам повеќето од ММР имале само блага тт,моево сега качи 38,9 ме фаќа некој страв,дали реакција од вакцината или пак вирус.
    инаку се боцнавме минатиот понеделник,се брои и тој ден ако да онда е 10 ден.

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Може и едното и другото.
    На таа Т реагирај секако. Ако е од вакцината нема да трае повеќе од 24часа.

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Од вакцината е. Моево три дена качуваше најмногу до 38.5 и целосно го изгуби апетитот. После се врати во нормала.

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ние пред 2 дена ја ставивме. Немаше никаква реакција ниту даваше знаци дека ја боли. Сменив само 3 пати лепенка и толку. Во првите 24 часа ако не даде реакција најверојатно нема ни да има.

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.507
    Допаѓања:
    23.140
    Не мора да значи, кај моето и со првата и со втората доза на ДТП имаше реакција втората вечер, качи блага тт, 37.2 и 37.4.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Да, затоа реков најверојатно, инаку може да даде реакција и во наредните 2-3 дена ама поретко.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.569
    Миже и вирус е на секој 4 часа качува 39 тт

10. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Мајки што испитувате пред да боцнете вакцина?

11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Обична к.слика.

12. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    514
    @Annath дали даваше сируп за таа температура?
    Моево 9ти ден,од кај 6 саат качи 38.1 и го држи отприлика цело време таа тт,после тушираее намали на 37.8 и сега ми е страв за ноќва.На колку време да мерам? И што ако има повеќе од 38.5,да го разбудам и дадам сируп ?
    Прв пат има тт,затоа прашувам , 21 месец е.

13. niticka

niticka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2015
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    145
    Ако некој има слично искуство Ве молам пишете ми,Син ми на 2 години ја прими вакцината мрп пред 14 дена,10 дена без реакција,11 ден минимално покачена тем 37,3-37,5.На 12 ден доби осип околу вратчето ,го носевме на детско одделение ни рекоа реакција на вакцината,да му дадам лоратадин 2,5 мл три дена откако му дадов лоратадин вечерта околу 2 се разбуди со хистерично плачење и имаше многу гасови во стомакот,после 10 мин се смири и заспа,еве вечеров истото се разбуди плачеше имаше многу гасови и после се смири,кај 22:00h му дадов лоратадин,дали е можно да е од сирупот или е од вакцината?Спиењето и апетитот од 10 ден ни е катастрофа,едвај со сила нешто минимално јаде,ама вака не правеше ме извади од памет,инаку преку ден е супер весел игра само што нема апетит ,ве молам за одговор ви паника сум не знам што да правам

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Не давав ништо. Кога ќе заспиеше ноќе не креваше тт. Матичната ме искара, оти иако е точно дека не се дава ништо до 38.5, ако трае подолго е подобро да се даде парацетамол, оти температурата долгорочно истоштува, се јавуваат главоболки и се пореметува функционирањето на центарот за терморегулација. Ова зборам ако не спаѓа со ништо.

Мислам дека нема потреба од лоратадин, сепак не е алергиска реакција, ниту пак има потреба да се спречува организмот да реагира на вакцината. Очекувано е во периодот од 7-10 ден да се јави температура и осип, немало потреба да го носите на клиника. Стомакот реагира од вакцината, моево три дена ништо не стави во уста освен пола банана. А јадач е, и јас се зачудив.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. niticka

niticka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2015
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    145
    Пишуваше дека осипот не предизвикува чешање,а син ми го чешаше затоа го однесов на клиника,значи дека реагира на вакцината?колку ќе трае ова лудило?и дали можам некако да му помогнам ?ваков никогаш не ми бил

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Да, точно е дека осипот не предизвикува чешање, ако е од вакцината. Заради чешањето ви дале лоратадин. А како да му помогнеш? Парацетамол за температурата, повеќе течности, не форсирај јадење, ќе помине. Кај моево три дена траеше.

17. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    910
    Dali imate informacija do kade e rabotata so vakcinata za streptokaka, dali ja nabavija bidejki ja nemaa a treba od juni da e vo redovna imunizacija za novoroden bebinja

18. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Пред некој ден прашав во Идадија, во јуни ќе ја имаат сигурно (кога точно не знаат). Моментално уште ја немаат, и јас чекам за малата.

На pepapa и Coco31 им се допаѓа ова.
  19. QueenP

QueenP Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2016
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    5.230
    Здраво мајки,со страв во коски вчера се боцнавме мрп скоро 15 месеци е малата,засега нема реакција освен малку нервозна и намален апетит. Кога од прилика може да се јави реакција многу се плашам цела ноќ не сум спиена набљудувам,и почна многу да се поти во косата цело време и е влажна косичката.

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Се поти од жешкото. Мојот скоро гол спие и пак се поти.
    Реакција најчесто 7-15 ден. Ама не значи дека не може порано да даде.

На fana и Coco31 им се допаѓа ова.