1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мамички да ве прашам нешто. Синко мој на левото раче (баш на рамото) има мало, црвено оточе.
    Го приметив утрово додека го пресоблекував.
    Во понеделник секако ќе го однесам на педијатар да ми каже докторката што е, но можно ли е да е задоцнета реакција од БСЖ вакцината?
    До денеска немаше ништо на рачето, можно ли е да станува збор за задоцнета реакција, бидејќи сигурна сум дека не станува збор за повреда.
    Доста време помина, вакцината ја прими вториот ден по раѓањето, па не знам што да мислам? Некоја со слично искуство?

2. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.887
    Најверојатно е тоа, од БСЖ вакцината и јас баш кога приметив ја прашав докторката кога бевме на наредна вакцина и ми рече добро е што го има тоа, бидејќи ако нема ништо ќе треба пак да ја вакцинираат. Сега дали е тоа тоа прашај си нека го видат

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Дефинитивно е реакција од БСЖ вакцината, и нас истото ни го кажа докторката и рече дека уште ќе расте топчето, па ке пукне па ке се направи мала раничка и ќе помине.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nie vo cetvrtokot primivme vakcini MMR, VARIZELLEN, MENINGOKOKKEN. Reakcija nemavme fala mu na Boga. Ja merev temperaturata vo gazeto i samo ednas pokaza 37/9 i pod pazuvite odma ja meriv a tamu pokaza 36/5 malku se zbuniv dve razlicni temperaturi koja e vistinskata?? Pedijaterot rece da ja merime vo gazeto i cepce da stavime ako ima nad 38/5 . Jas ja rasoblekov po pampers se oladi i ja merev pak vo gazeto bese 36 :^) kade im ja merite temp na bebuskite i dali znaete zosto se stavaat MMR i MENINGOKOKKEN ???

5. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    Ние на 19 мај имаме вакцина Али се плашам уште не и поминува проливот докторката рече дека можи да се вакцинира Али што знам шубе ми е да не и се случи нешто кога е настинат човек не смеј вакцина да прима дали некој од вас мамички ви примнале бебињата вакцина а биле малце настинати и со проливче ?

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mojata. Minata nedela ne vratija zaradi noseto plus kiva i kasla, nekni ja primivme iako uste kasla kiva mrsulcinja ima. Ne bilo nisto mozeli da trae so nedeli. Zatoa primivme

7. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Што да очекувам од втората доза на HiB?

8. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    1.860
    моето на втората доза немаше ништо реакција

9. ADOKI

ADOKI Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2014
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.712
    Денес ја вакциниравме малата малце плачеше но милсам дека добро е сите деца да се вакцинираат затоа што тоа е добро за имунитетот на детето од разни заразни болести..

10. dzanina

dzanina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    117
    Вчера ние примивне вакцина малце плачеше кога ја боцнаа Али помина и од вчера температурата и е 37 па и се зголемуваше до 37,9 Али докторката ми рече да не и ставам чепче дури не дојди 39 ама фала му на бога не се покаче се надевам дека и денес нема. Сега и мерев беше 36.5 се намалува се надевам дека ке остане така малце вознемирена е плаче Али мислам дека е од вакцината вчера во 1 ја прими уште колку ке трај дејството докторката рече и до денес Али и вечерва можи да има или па до 1 сатот да поминат 24 сати ?

11. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    ^А која вакцина ја примаше?

12. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mmr ???? Da ne si greska ?
    Ti pisav i lp :)
    Mali ste uste za mmr :)
    Dtp dozi primate uste...inaku 3 dozi se na dtp i posle godinka prva doza mmr :)

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.019
    Допаѓања:
    328.085
    Вчера ми кажаа дека во аптеки имало лепенки за после вакцина.се ставаат на боцнатото место за да нема болка и качуванје температура.Дали некој ги пробал?

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549

Прикачени фајлови:

15. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Ne bre srcka primani se tie sto ti se obelezani ( preskrtnati) :) samo e zalepeno kaj mmr :)
    Znam kako se primaat ovde vakcinite vo ista drzava ziveeme zatoa cudno mi stana epten ste mali za mmr :)
    Kolku meseci ste veke :)
    Nie mmr prva doza sega na 30ti maj ke polnime na godinka i dve nedeli :)

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Hmm tolku mnogu vakcini vo eden den??? eeeeeeeeee, od so placese mnogu kerka mi koga ja bocnaa jas se pobrkav i zaboraviv da prasam koi vakcini i za sto se. i si vikam vo kniska ke vidam. Na 03 juni imame pak termin za U4 togas ke prasam. Sigurno pak ke ne bockaat. Mi rekoa od vakcinata do U4 moralo da pominat 4 nedeli.

17. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Da da tie se primaat ;)

18. jasnag

jasnag Нов член

Се зачлени на:
    26 мај 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Забележав многу родители кои се спротивставуваат на вакцините и се плашат дека нивните деца ќе добијат аутизам или којзнае што доколку ги вакцинираат. Го пишувам ова со цел да го променам мислењето на досегашните и идните родители и на оние кои веќе имаат деца со аутизам да не ги обвинуваат вакцините за тоа.
    Направена е мета-студија за поврзаноста на: вакцините со аутизмот, живата со аутизмот, MMR вакцината со аутизмот и тимеросалот (кој го има во вакцините) со аутизмот и е докажано дека ниедно од наведените не предизвикува аутизам. Сеуште не се знае што предизвикува аутизам и затоа додека не се докаже сите треба да бидеме "open minded", да не шириме дезинформации, да не предизвикуваме страв кај останатите и да не го доведуваме животот на идните бебиња во опасност со тоа што ќе се спротивставуваме на вакцинацијата.
    Во прилог ви оставам линк од истражувањето, кое за ваша информација е најновото истражување направено и е објавено на 9ти овој месец. Го има и во pdf форма доколку некој сака да го симне од интернет. За оние кои не знаат доволно англиски или не разбираат стручни термини, секогаш сум на располагање да преведам, да објаснам на секојдневен јазик со цел сите да разберат.

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 0X14006367

На nene88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    И ние денес ја примивме 2вакцина,на првата само малце нервоза и се беше во ред се надевам и на ова ке поминеме добро...

20. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    И ние супер помиинавме немавме температира ни болка во ногичките, само малку си поплача ама и тоа помина. Педијатерот рече ако немало температура и болка при првата вакцина значи добро ги поднесува и вторите нема да и бидат проблем. Така да биди си опуштена мамичке,секако со резерва.ве поздравувам

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.