Вакцинален картон имаме и дома, кога отидовме прв пат на вакцина два картона пополнив, еден за нив еден за нас. Бсж му ја ставија во болница.
Треба да имаш и за дома вакцинален картон, ако не ти дале побарај си. За бсг вакцината во болници каде има повеќе новороденчиња им ја ставаат во родилиште, онаму каде нема многу новороденчиња се става 1-2 недели после раѓање.
И на нас ни дојде редот. Бебка ја прими првата вакцина дтп. Поминаа 2 часа, нема температура ама ми е поспана и сака да се мази, читај да спие во раце. Каде што ја боцкаа ми кажаа ладни облоги со ациди борици, ставив, ми рекоа и ако крене темп. 38 да дадам сируп парацетамол, купив за секој случај. Ми рекоа дека ќе и било жешко и да ја дојам почесто и ако спие повеќе да ја будам за да не крева темп. Е сега, беба ноќеска слабо спиеше, плус стана рано за да одиме на доктор и сега си спие повеќе од обично. Дали да ја будам иако не е жешка? И дали да ја облечам полефтерно?
Нека си спие, нормално е да е поспана, организмот се бори. И покачена темп очекувај по 8ч од примање. Кај мене качи најмногу 37.5.
10 часа по примена вакцина качи температута прво 37.5 па 37.8, расоблеков, соблеков чорапчиња, ама многу ми беше нервозна и кенкава и ми качи 38.2. Дадов парацетамол и сега се успиваме. Навив аларм на секои 2 саата да следам. Реакцијава со температура колку може да трае, ден два три? Во диспанзерот ми кажаа може денес да ти качи температура но и не мора и толку. Не спомнаа ништо за понатаму.
Vo Gjorce ne davaat vakcinalen karton. Koga pobarav mi rekoa deka ne davaat zosto ne gi nosele kartonite roditelite za da se pise vakcinata i posle ne se sovpagjale so tie kartoni tamu sto se. Ili gi mrzese da mi pisuvaat e rabotava. A sakam da si zemam, kako da postapam? Ima li nekoja od Gjorce karton zemeno?
Супер е крвната слика, јас би боцкала, ти консултирај се со педијатар. Никогаш нема сè да биде идеално колку и да чекаш.
Зошто си на два ума? Општата состојба на детето каква е? Ако е само заради овие благо покачени лимфоцити тогаш нема потреба од грижа.
Доктор штом одобри што се мислиш?Ние не знаеме повеќе од нив. А и се е во нормала,освен сосем малку покачени лимфоцити.
Е како не може идеално?! Јас боцкав само со комплет супер крвна слика. Можеби благо покачени лимфоцити да покажува почеток на некој инфект...
Кај мало дете (па и кај возрасен) ретко се погодува да се сите параметри во граница. Посебно овие диференцијалните леукоцити. Ако не е тоа ќе е хемоглобинот, ако не е тоа носе ќе тече итн инт и ќе дојде до ситуација да се поместат вакцините за година па и повеќе, па после ќе кукаме оти има епидемии. Значи да не бидам сфатена погрешно! Прво се гледа општа клиничка состојба на детето, ако е сè во ред може но и не мора да се направи крвна слика. Ако на крвната слика хемоглобинот е солиден и леукоцитите се во нормала, како и да нема драстично отстапување од границите на другите параметри може да се вакцинира.
Па затоа и има епидемија. Кај неодговорни родители, па и доктори кои се сомневаат сами во себе. Ова сосема малку отстапува а се друго е супер.Пример,може да си ја прими сега и да помине супер. А може и да и речат а чека сосем идеално што не е можно, па во меѓувреме да настине недај боже и тка настанува ова претерано одложување на вакцините.И нашата матична и докторката кај вакцините секогаш гледаат и велат гледајте го детето прво општо како е.Не само за вакцина туку и за други настинки, вируси .Бај т веј ,за големиов никогаш не ми побарале крвна слика за вакцина,пред девет години зборам, гледале грло, наслушувале, општа состојба ме прашувале дали пиел антибиотик во последни 14дена и толку. Навреме се примено. Е за маливе знае и матичнава чат пат да рече да напрајме крвна слика ама вели дека многу нема врска со вакцината...