Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Едно инфое како поминавме со ќерето со ММР,може на бек7ј ќе му се најде.
    На 10 ден качи тт,утредента на секој 3-4 часа висока одеше и до 39,1. Само еден ден имаше и толку и плус намален апетит.
    Прва недела ништо симпоти после втората сејавуваат.

2. Black girl

Black girl Форумски идол

Ние бокцавме ММР со покачени лимфоцити. Докторката одобри. Ако чекавме кс да биде идеална, никогаш немаше да боцнеме. Секако ако е болна, нема да вакцинирам, ама мислам дека со овие крвни слики се претерува.

3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Со првото дете и јас бев цепидлака, но сепак не до толку за да не вакцинирам на вака одлична крвна слика. Ама кога ми текне колку крвни слики му имам направено на синко ми иде шамар да си залепам.
    Сега со второто освен пред ММР не планирам да испитувам кс за другите вакцини освен ако педијатарот се сомнева за нешто па да сугерира.

4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Znam. Ama jas sum si principelna i se mora da mi e pod konec :D sakam karton:!: sleden pat ke baram pak moze ke imam sreka :rofl:

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

И јас во Ѓорче боцкам. Не ми дале картон ама се е запишано во книшка.
    Замоли ги убаво ќе ти дадат.

6. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Мамички на колку ја примивте првата вакцина несметајќи ги оние што се примаат во првите денови. Малата е 2м и 1недела денес ми кажаа дека треба да примиме вакцина но мислењето беше различно ни рекоа да не брзаме. Кога ја примивте вие?имаше ли реакција? каква е оваа вакцина, дали е болна?
    @paleska3 @Ringishpil_ @Ladyyyy567* генерацијо што направивте вие?

7. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

@***Bony*** и ние уште ништо не сме примиле. Требаше мината недела ама малиот ми беше настинат па одложивме.
    Инаку според програмата на имунизација на Англичаниве првата е во 8та недела,па 12та,16та и тако даље.
    И јас сум упрпана како ќе биде ама па и без нив никаде не ми се шета дете.
    Ќе видам како ми е малиот другата недела и треба да си закажеме кај и да е.
    Кај нас Мк како е со имунизацијата,не е на 8ма недела исто првата?

Last edited: Jun 6, 2019
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

И ние сме ви генерација. :hai:
    Ќере веќе ја прими шестовалентната точно на денот кога наполни 2 месеци. Супер поминавме, без болка и без температура. Инаку викаат болна била вакцината па ставав лепенки на боцнатото место тој ден.

9. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Кај нас па обратно. Малово е две и пол год и е стопати повеќе боцкано од брат му. И сега нему еднаш гоеишно му правамкс и недај боже ако затреба.Ај ко бебе понизик хемоглобин, ај за вакцина ај за вирус. Ваљда и педијатриве си осеќаат притисок од нас родителиве па ај боцки. :)

Lolipop23 likes this.
  10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

@***Bony*** мојава за 10 дена прави 3 месеци и вчера после контролата на педијатар бев да ја боцнат, ама ме вратија со изговор дека е мала и да ја донесам на полни 3 месеци. Прашав и по луѓе со мали бебиња и сите ја имаат ставено околу третиот месец. Сепак прашај си во диспанзер.

***Bony*** and Ladyyyy567* like this.
  11. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Ние денес требаше да ја примиме,но бебка малце е настината,па матичната после прегледот одлучи да ја одложиме за наредната недела.Во картон гледам се работи за Хепатит Б.Дали ќе има реакција не знам,се надевам не, (со првото сите вакцини поминавме супер),а на прашањето дали може да се одложи после недела-две,рече дека е пожелно да не се чека многу,накај вторник-среда ако сме оправени добро е да се прима.Инаку за 12 дена правиме 3 месеци.

paleska3, ***Bony*** and Ringishpil_ like this.
  12. paleska3

paleska3 Популарен член

Ние ја примивме на точно два месеца, од реакција имаше само благ оток на боцнатото место кое помина за три дена. Не качи тт и немаше никаква промена во однесувањето. Ние со лесно поминавме

13. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Ај да споделам искуство, бидејќи и јас, како и повеќето, имав неспокој од ММР вакцината.

Ја прими на 12 месеци и 11 дена (ја одложив точно 1 недела, иако педијатарот рече дека може да се вакцинира, баш тогаш беше малку настината и со покачени леукоцити).
    Од претходните вакцини немаше реакции, освен од шестовалентната на 6 месеци, од која неколку дена и беше тврдо боцнатото место.
    Од ММР качи температура 9ти и 10ти ден до 38.2. Апетитот не и се промени и други реакции немаше.

25. ден - денес.

duffi, babydust, happygirl and 3 others like this.
  14. ***Bony***

И на нас ни кажаа да се вратиме на 25ти тоа е 2дена пред да полни 3м, но сестрата каде што прашував дали може да и испитаат крв изреагира да не брзам да почекам да помини летото дека покасно ги вакцинираат сите а и демек жешко било сега, а имаше и мајка со дете во просторијата која исто кажа дека покасно го вакцинирала. И затоа сакав да ве прашам што сте направиле вие каков ви е планот. Фала на одговорот :)

15. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Како бе така сестра советува да се одложи вакцина, па уште и цело лето. А колку што сфатив здраво дете.Тоа се три месеци, па да помини растојание од една до друга треба два месеца и затоа излегоа олку невакцинирани деца и епидемии.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Уште од време кога јас сум била бебе во лето не боцкале. Односно јули и август. Еве и ние сега ќе примиме нешто па у септември дури. Во лето да ти дигне една температура на тоа жешкото, глава ќе му се свари. Иако мислиме дека во зима има настинки, тие се мачкина кашлица за стомачните во лето, висока телесна тт и висока амбиентална тт... Значи не е изолиран случај и кај нас во лето избегаат боцкање.

17. ***Bony***

Демек лето не се боцкаат да не брзам да почекам да помини летото па тогаш

Баш затоа и незнам што да правам од една страна жешко а од друга страна пак ако се одложи се одложува секоја наредна |(

18. eli25

eli25 Форумски идол

Еве кај мене (да чукнам во дрво) секогаш е боцкан со параметри во граница. Ретко се разболува обично е вирус и тогаш нормално е да има други параметри...

Lolipop23 likes this.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Е аман, нема којзнае колку да одложувате. 2 месеца, ете и три нека се, не е страшно WOW. Кога доктор или сестра, исто е тоа најчесто сестрите работат под наредба на докторите, ти кажуваат зошто да одиш против нив. И свекрва ми ја прашав, исто ми рече, и она не боцкала во лето. Ние за внука ми кога одевме на почеток родена во јули ни кажаа во Идадија, Каде брзате? Нема потреба од брзање, ќе се стигне со вакцини. Синко сега треба да прими една и до септември ќе чекаме, а знаеш колку касниме? Сега ја примаме (на3г и 2м) таа што е за на 6м. Ич не ми чуе, моето дете ми е најбитно.

***Bony*** likes this.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Јас у јули ја вакцинирав мојата, докторите рекоа дека нема врска со летото, дека имаме клима дома ако сакаме да ни е ладно и ако качи многу, да ја тушираме.

vitamina, mal.ecka, kukla21 and 2 others like this.