Едно инфое како поминавме со ќерето со ММР,може на бек7ј ќе му се најде. На 10 ден качи тт,утредента на секој 3-4 часа висока одеше и до 39,1. Само еден ден имаше и толку и плус намален апетит. Прва недела ништо симпоти после втората сејавуваат.
Ние бокцавме ММР со покачени лимфоцити. Докторката одобри. Ако чекавме кс да биде идеална, никогаш немаше да боцнеме. Секако ако е болна, нема да вакцинирам, ама мислам дека со овие крвни слики се претерува.
Со првото дете и јас бев цепидлака, но сепак не до толку за да не вакцинирам на вака одлична крвна слика. Ама кога ми текне колку крвни слики му имам направено на синко ми иде шамар да си залепам. Сега со второто освен пред ММР не планирам да испитувам кс за другите вакцини освен ако педијатарот се сомнева за нешто па да сугерира.
Znam. Ama jas sum si principelna i se mora da mi e pod konec sakam karton sleden pat ke baram pak moze ke imam sreka
Мамички на колку ја примивте првата вакцина несметајќи ги оние што се примаат во првите денови. Малата е 2м и 1недела денес ми кажаа дека треба да примиме вакцина но мислењето беше различно ни рекоа да не брзаме. Кога ја примивте вие?имаше ли реакција? каква е оваа вакцина, дали е болна? @paleska3 @Ringishpil_ @Ladyyyy567* генерацијо што направивте вие?
@***Bony*** и ние уште ништо не сме примиле. Требаше мината недела ама малиот ми беше настинат па одложивме. Инаку според програмата на имунизација на Англичаниве првата е во 8та недела,па 12та,16та и тако даље. И јас сум упрпана како ќе биде ама па и без нив никаде не ми се шета дете. Ќе видам како ми е малиот другата недела и треба да си закажеме кај и да е. Кај нас Мк како е со имунизацијата,не е на 8ма недела исто првата?
И ние сме ви генерација. Ќере веќе ја прими шестовалентната точно на денот кога наполни 2 месеци. Супер поминавме, без болка и без температура. Инаку викаат болна била вакцината па ставав лепенки на боцнатото место тој ден.
Кај нас па обратно. Малово е две и пол год и е стопати повеќе боцкано од брат му. И сега нему еднаш гоеишно му правамкс и недај боже ако затреба.Ај ко бебе понизик хемоглобин, ај за вакцина ај за вирус. Ваљда и педијатриве си осеќаат притисок од нас родителиве па ај боцки.
@***Bony*** мојава за 10 дена прави 3 месеци и вчера после контролата на педијатар бев да ја боцнат, ама ме вратија со изговор дека е мала и да ја донесам на полни 3 месеци. Прашав и по луѓе со мали бебиња и сите ја имаат ставено околу третиот месец. Сепак прашај си во диспанзер.
Ние денес требаше да ја примиме,но бебка малце е настината,па матичната после прегледот одлучи да ја одложиме за наредната недела.Во картон гледам се работи за Хепатит Б.Дали ќе има реакција не знам,се надевам не, (со првото сите вакцини поминавме супер),а на прашањето дали може да се одложи после недела-две,рече дека е пожелно да не се чека многу,накај вторник-среда ако сме оправени добро е да се прима.Инаку за 12 дена правиме 3 месеци.
Ние ја примивме на точно два месеца, од реакција имаше само благ оток на боцнатото место кое помина за три дена. Не качи тт и немаше никаква промена во однесувањето. Ние со лесно поминавме
Ај да споделам искуство, бидејќи и јас, како и повеќето, имав неспокој од ММР вакцината. Ја прими на 12 месеци и 11 дена (ја одложив точно 1 недела, иако педијатарот рече дека може да се вакцинира, баш тогаш беше малку настината и со покачени леукоцити). Од претходните вакцини немаше реакции, освен од шестовалентната на 6 месеци, од која неколку дена и беше тврдо боцнатото место. Од ММР качи температура 9ти и 10ти ден до 38.2. Апетитот не и се промени и други реакции немаше. 25. ден - денес.
И на нас ни кажаа да се вратиме на 25ти тоа е 2дена пред да полни 3м, но сестрата каде што прашував дали може да и испитаат крв изреагира да не брзам да почекам да помини летото дека покасно ги вакцинираат сите а и демек жешко било сега, а имаше и мајка со дете во просторијата која исто кажа дека покасно го вакцинирала. И затоа сакав да ве прашам што сте направиле вие каков ви е планот. Фала на одговорот
Како бе така сестра советува да се одложи вакцина, па уште и цело лето. А колку што сфатив здраво дете.Тоа се три месеци, па да помини растојание од една до друга треба два месеца и затоа излегоа олку невакцинирани деца и епидемии.
Уште од време кога јас сум била бебе во лето не боцкале. Односно јули и август. Еве и ние сега ќе примиме нешто па у септември дури. Во лето да ти дигне една температура на тоа жешкото, глава ќе му се свари. Иако мислиме дека во зима има настинки, тие се мачкина кашлица за стомачните во лето, висока телесна тт и висока амбиентална тт... Значи не е изолиран случај и кај нас во лето избегаат боцкање.
Демек лето не се боцкаат да не брзам да почекам да помини летото па тогаш Баш затоа и незнам што да правам од една страна жешко а од друга страна пак ако се одложи се одложува секоја наредна
Еве кај мене (да чукнам во дрво) секогаш е боцкан со параметри во граница. Ретко се разболува обично е вирус и тогаш нормално е да има други параметри...
Е аман, нема којзнае колку да одложувате. 2 месеца, ете и три нека се, не е страшно WOW. Кога доктор или сестра, исто е тоа најчесто сестрите работат под наредба на докторите, ти кажуваат зошто да одиш против нив. И свекрва ми ја прашав, исто ми рече, и она не боцкала во лето. Ние за внука ми кога одевме на почеток родена во јули ни кажаа во Идадија, Каде брзате? Нема потреба од брзање, ќе се стигне со вакцини. Синко сега треба да прими една и до септември ќе чекаме, а знаеш колку касниме? Сега ја примаме (на3г и 2м) таа што е за на 6м. Ич не ми чуе, моето дете ми е најбитно.
Јас у јули ја вакцинирав мојата, докторите рекоа дека нема врска со летото, дека имаме клима дома ако сакаме да ни е ладно и ако качи многу, да ја тушираме.