И јас кога беше бебе како почнавме со вакцини од март до септември ги прими тие што беа сите по календар освен ммр и знам дека некои лето ги ставивме ,па не беше ништо страшно со топлото,нема врска тоа ладно-жешко,важно да е здраво детето
Исто и јас постариот син. А за помалово исто читајќи вака многу по нет одложував цело лето за кога отидов ми рекоа дека никаква врска нема летото со вакцините и дека не треба да правмие се што ќе прочитаме. Сегаа маалава ми е во јули з вакцина и тоа се мислам наместо дтп трета доза да и ставам мрп зашто јас немам мир додека не стивне епидемијава која абер нема да запре. Секако прво ќе се консултираам со педијатар, но мене ми е страв да шетам невакцинирано бебе а лето е, дома ли да седиме три месеца. Еден куп гости веќе вратив, таа подалеку од двор не е мрдната,жал ми е веќе.
А колкава е малата? И мојот има трета доза ДТП сега на 12ти, и јас се мислам многу што да правам. Бебо мој е скоро 6 м.
Мајки после вакцина (прва доза дтп) функционирате најнормално? Мислам на излегување надвор, прошетки и слично или тие 72 часа се период на да речам изолација во домашни услови?
Седум и една недела ке има тогаш кога треба да ја прими.Навистина се мислам, малечка е ама многу се плашам стварно. Како ке се допазиме кога секој втор возрасен може да ги има. Ќе разговарам со матичната,со таа кај вакцините па ќе видиме,здравје да е се ок само.
А дали сте ставале од лепенките за ладење? На колку време се менуваат? И дали е добро залепена? До сега не сум коростела извонете за прашања
Мене педијатарот ме посветува за лепенките за да не и се направи грутче и да не качи темп да го лади местото. Или лепенка или ациди борици исто дејствуваат.
Немаме веќе толку жешки лета како порано,а посебно Јуни.Така да јас планирам да примаме вакцина следната недела,мојата матична ништо не спомна за пауза да се прави.А и секако дома ќе седиме 2-3 дена,сигурно нема да шетаме по сонцето..Зима или лето секако после вакцина треба чување и седење дома барем ден-два
Ние ја примивме првата шестовалентна вакцина, инаку имаме 3 месеци и поминавме супер немавме никаква реакција, освен денес на третиот ден ми беше поплачлива, но не е страшно во споредба колку се плашев да не ми крени тт. Пред да ја примиме бевме кај матичната ја прегледа, направивме крвна слика која беше во ред и ни даде зелено светло. Дента ставав ладни облоги на местото и немавме гајле.
Денес бев да го вакцинирам малото од ммр вакцина во диспанзер ми текоа да почекам пошто било многу топло времето . Прво чекав да наполни 9 месеци кога наполни 9 сега ми викаат чекај топло е .стварно не знам сто да правам а го спремам за во градинка немам кој да го чува
Затоа што од оваа вакцина се качува висока тт на 7, 14 и 21 ден, замисли сега колку е жешко, ако за месец дена ти качи тт на ова жешко ќе му се свари на детето главчето. Снајди се, и јас не ти препорачувам да боцкаш во лето, едноставно претопло е, уште им фати да кренат тт.
И јас сакав да го вакцинирам сега во консултација со педијатар, знам дека е топло ама во ек на епидемија мислам дека нема врска времето. Може грешам.
Абе не секој може да се снајде... Нека им објасни во диспанзер дека нема кој да и го чува. А ако може да се снајде за до Септември секако тоа би било идеално. Ем ќе е постаро, ем нема жештините да ги фати.
За доброто на детето е, не за мене, тебе и трети лица. Моето немаше реакција, ама ако има нејзиното, што ќе прави на 40 амбиентална, како ќе ја симне, не е исто кога надвор е 20 и кога надвор е 40.