Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. oli18

oli18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    42
    Мами на малата и ставивме вакцина во вторникот (втората доза од шестовалентните на 4 месеци што се прима) е сега вчера крена тт 38 со 5 и почна да кашла со шлајм ја гледам дека го голта. Бевме кај матичната рече да оставиме вака до понеделник дека плуќата чиста и била. Денес има пак тт, кашла и пролив. Давам само далерон кога ќе крени над 38 друго ништо. Можно е да е уште некоја реакција од вакцината или пак некој вирус? Што да давам за проливот? Од аптека ми дадоја пробиотик прувен и го дадов.. Некој совет??

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.507
    Допаѓања:
    23.140
    Денес го вакциниравме бебо со трета доза ДТП па се надевам ќе помине без реакции. :)

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Значи во оваа банана држава човек колку и да сака да биде принципиелен и да се грижи за здравнето, едноставно не може. Уште не сме ја примиле БСГ вакцината а е веќе 7 недела бебо. Во породилиште на ГАК не му ја ставиле и веќе месец и нешто ја нема во Јане Сандан. Многу се нервирам, ќе го пореметат цел календар на вакцинација и неможам да следам а башка бебуш ми е изложен на болести:@

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.507
    Допаѓања:
    23.140
    Сега му мерев темп, има 38.1
    Дадов Ефералган според тежината. За колку време ќе делува?

5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Што направи Хепи?
    Кај моето сирупчето за некој си пола час делува.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ar.in

ar.in Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    131
    Мамички, бебето ми е 9+, за еден месец одиме на одмор во Грција и се мислиме дали да го вакцинираме сега од МРП. Ве молам за искуства тие што ја ставиле вакцината порано од 13 месеци.

7. pa_stel

pa_stel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2017
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    26
    Треба да ја примиме вакцината за 1 месец што е хепатитис б или по ред 3 та вакцина. Е сега бебе често кива, дали треба да се направат некои испитувања пред да се прими оваа вакцина. И дали мора да му мериме често температура?

8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Јас ја вакцинирав на 9 месеци. Немавме реакција.
    А зашто не ја ставиш после одмор?

Направете крвна слика, да си мирна.
    А температура ќе мериш ако го приметиш да е покенкаво.

9. ar.in

ar.in Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    131

10. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    ние сме 6години и 3 месеци. Досега сите вакцини сме ги примале следам симптими и кога е здрав вакцинирам. Никогаш не сум правела ни крвна слика ни брисеви ни никакви испитувања. Реакцио никогаш и сме немале. Само сега оваа со морбиливе што е не знам зошто ама толку ми е страв да појдам да ја прими... Не знам зошто така сериозно. Шубе ми е навистина. Конечно оздравевме добивме зелено светло од матичен ама јас ипак да си почекам. :^):doh: охрабрете ме додека не сме се разболеле со уште нешто :|

11. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    647
    Не ти е страв од морбилите а од вакцината ти е страв?поголеми се шансите да се искомплицира не дај боже ако фати морбили отколку од вакцината.Јас избрав да го вакцинирам,не ми се ризикуваше со морбили.

На marchi-cool, babydust и Gaga.sk им се допаѓа ова.
  12. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.186
    @ar.in
    Колку што знам треба да има пробано белка, да не е алергичен на неа,па потоа се вакцинира.

Инаку што е подобро да се дава за тт сируп или да се става чепче?
    И сирупите парацетамол,далерон и ефералган исти ли се?
    Од тоа што читам Блокмакс се давал на повисока тт од 39, а овие други од тт 37,5 до 39,така?
    И на кој начин им го давате на бебињата сирупот да го пијат, со шприц или од шише измешано со млекце?

13. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    647
    Јас давам блокмакс,последниот пат ефералган воопшто не му ја симна.
    Давам сируп само ако качи над 38.5 порано не.Кога беше по мал давав со шприц а сега во лажиче.Чепче ставам ептен ако качи над 39 за побрзо да ми ја симне.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.276
    Дали сируп или чепче, зависи од детето. Јас досега чепчиња не сум користела. Башка што можеш да ги користиш повеќе кај бебиња, кај поголеми деца над 15 кг не е доволна дозата.
    Инаку да, исто е Ефералган, Парацетамол и Далерон, активната состојка е иста, производителот е различен. За моиве Ефералган е ефикасен и не го менувам, од Парацетамол на Алкалоид имав несакано дејство кај големиов и не го давам воопшто. Блокмакс по состав е Бруфен, исто како Нурофен, Неофен и се дава при високи температури над 39, или ако не дејствува парацетамолот. Се дава со шприц или лажичка, макар што шприцот ми е полесен за дозирање. Не се меша со ништо.

На hello-kitty.90, Coco31 и babydust им се допаѓа ова.
  15. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Мајки слушнавте ли за двете нови вакцини кои почнуваат за 10 дена а се за бебиња од 2 месеци па нагоре? Знае некој нешто за нив?

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    https://www2.health.vic.gov.au/Api/downloadmedia/{89C5F9B8-3408-4C44-BDF2-192602523990}

http://tirekovmirece.com/Novost/Вак...ест-не-е-задолжителна-ама-е-добро-да-се-прими

Ете прочитај зошто се. Вториот линк е стар ама објаснето е убаво.

17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.493
    во прво си,ќе вакцинирам секако
    јас еве од тебе прв пат слушам. Овие нови календари и нови вакцини ми се некако .... Безвезе. Неверодостојни не знам како ќе ме сватите. Не сум против вакцини ама сум против овие нови правила и измислици.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Ние никако да ја примиме 6 валентната што ја скокнавме заради ММР. У месец ипол 2 пати нешто се разболува џивџи. Колку време по примен антибиотик смее да прима вакцина, а е веќе оздравен?

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.758
    Допаѓања:
    145.221
    Барем 3 недели .
    Ама од секој педијатар ќе чуеш различно.

20. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Баш заради тоа прашувам, да чујам други мислења, матичната кажа барем 2 недели. Бар знам недели дека се. :)
    Фала срц.

На TeddyGrey и duffi им се допаѓа ова.