Да и ние на првата бевме супер,на нас исто ни кажа дека ако првите вакцини ги прими добро дека е се во ред,малце се плашев оти сме порано родини али се е во ред и со вакцини и со кг сме тука ја гледам и вечер не е нешто лошо,тем е 36,преку вечер ке ја гледам пак за да не качи тем..... се надевам на најдобро... до вас.
Ние денес примивме прва доза од ди те пер и ми е страв како ќе поминеме. На жешково уште температура ни фали.....
Ние двете супер ги поминавме се плашев на 2 да не има температура ама не качи се надевам и на наредните ке биде така. Гледај да не биде многу облечена и ке помине добро
Носи боди на кратки, маичка на кратки и хеланки со чорапчиња, многу е? Во станот ни е свежо, на север сме.....
Mnogu e. Sobleci ja majcata, neka bide samo na bodi i helancinja- ako i se potat nogickite togas bez corapcinja. Peperutceto moe e samo na bodi po kratko. Vesela e i si pretka so nogickite. Ne i se plasi. Stom jas ja soblekov znaci vreme e za leto
Ние двете ди-те-пер ги поминавме супер. Го држев само по боди и хулахопчиња, за да му ги држат облогите. Облоги ставав 3 дена и не ни се направија ни грутчиња кај боцките
Јас преку ден само на едно боди ја носам со тенки хеланки а за ноќ и облекувам боди со долги ракави и хеланки малце подебелки од дневните и чорапчиња. Преку ноќ ја гледам ако и е малце ладно само кебенце ако бе така си спие,бидејки е топло.
Кога заспива газата ија топам повеќе за да стои подолго и наредното млеко само дотурам. Не прави проблем, веројатно веќе е навикната. Ставам само ациди борици.
Nie koga gi primavme 3te dozi DTP isto lesno pominavme,bez grutcinja na bocnatoto mesto.Jas namesto acidi ili rakija, stavav oblogi od varen oriz.Alkoholot ja susi kozickata i ja zagreva,a ova so orizot se pokaza epten delotvorno(sovet od pedijatar vo penzija).Probajte
Ke go svaris poveke,ubavo da se razvari orizot kako kasa da stane.Jas go pravev pogusto da ne mi se raztekuva po alistata.
Јас не би ставала ракија или алкохол, бебињата преку кожата го впиваат алкохолот. Туку кажете ми кога им давате на бебињата сируп? Моево вчера качи температура 38'С му дадов Далерон. Го проверував цела ноќ, му се спушти температурата, а потоа пак качи 37'С и не знаев дали треба да му дадам. Да не треба да оставам организмот сам да се избори или и на оваа температура да му давам? Мене не ми се ризикуваше и му дадов, ама ми треба совет за друг пат да си знам. Колку чекате да качат температура за да им дадете нешто? Вчера му отече и ноџето од вакцината, па едвај ги трпеше ладните облоги. Секогаш кога ќе му ставев облога вриштеше од болка. Колку време траат реакциите од вакцините? 24 часа или повеќе? Денеска гледам расположен е, нема температура и ноџенцето му е супер!
Јас му давам Ефералган по 2 часа после вакцина превентивно и да има и да нема температура па еве до сега нема качено од 36,5 повеќе. Ако ти крени пак температура истуширај го тоа помага кај бебињата, но внимавај главчето да не го водениш.
^^ Никогаш не сум дала сируп на 37 температура, чекам да премине 38 па тогаш. Зависи колкаво е бебето и колку време е со одредена температура, но веднаш со сирупи за спуштање нема потреба. Инаку температура од вакцина не треба да трае повеќе од 48 часа.
Не се дава лек за температура под 38.5 и тоа не е заради ништо друго туку дека не смее да се намали темп.под одреден степен при што би дошло до конвулзии ( за кои др.ми рече дека не би сакал никој да ги види ), што би се случило ако дадеме лек на темп.под 38.5 а не па на 37 ( никако). Јас искрено повеќе мислев дека тоа го викаат заради да не ги учиме децата одма на лек, ама не било тоа, а па поготово кај вакцините кога таа е и целта, сам по себе организмот да се избори со болеста.