Ние сме 5ипол месеци и ни кажаа дека рота вирус не не фаќа бидејќи морало прва доза да се прими на 2м, за другата ќе ја примаме на 7м.
Treba li brisevi za pneumokok ,koj vi kaza? Nie doprva ke pocneme so vakcini i iskreno eptem me fakja strav a posebnp od novi vakcini
Логично е да треба, пошто мора детето да е здраво, односно да нема стрептокока, за да ја прими вакцината. Ќе прашам деновиве и ќе пренесам инфо, можеби уште денес ќе го пратам мм до Идадија.
А кога е носител, а нема симптоми? Ќе треба да ја третирам за да боцнам? Имавме ние стрептокока во носе. Примавме и венска терапија и амоксиклав до вчера. Не знам дали се исчистила. Матичнава ми вика, битно е да не прави проблеми. Ама ако сакам да боцнам, мора да ја нема. После колку денови од антибиотик можам да направам брисеви за да се веродостојни?
Јас кога прашав за моето дете (2 и пол) за пнеумокок ми рекоа голем бил, Сеа пак ќе прашам друга тетка во диспанзер.
Да, се третира. Големиов мој на здраво пиеше Оспен само затоа што беше носител, без симптоматологија. А за вакцината знам дека мора да е 100% чист брисот. Прашајте имунолози за најточен одговор. Макар кај нас не знам дали има некој саглам останато.
Една доза помеѓу 24 и 59 месеци, ако претходно не е вакцинирано, или е нецелосно вакцинирано. Извор: http://www.immunize.org/catg.d/p2016.pdf
Од каде тоа дека мора да е 100% чист брис? Стандардната предострожност важи, односно да нема алергија на состојките на вакцината, друга контраиндикација нема. https://www.pfizermedicalinformation.com/en-us/prevnar-13/contradictions
Дали некој е запознаен со новиот календар за вакцинација, т.е. дали знаете кога би се примале новите две вакцини?
Кoлку штo знaм сеуште не се зaдoлжителни пневмoкoк и рoтa,кoј сaкa вaкцинирa.Се вaкцинирa нa 4,6 и 12 месеци.Акo сум грешкa некa ме пoпрaви другa мaјкa.
Грешка си, бидејќи пред некој ден кажаа официјално и на вести. Ама не го знам распоредот затоа прашувам.
Јaс пaк рaзбрaв декa oд 1.7 мoже дa пoчне дa се вaкцинирa,a не декa се зaдoлжителни.Кaкo и дa е,ќе не известaт сo пoкaнa,без гaјле