Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. dijana8

dijana8 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2014
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    260
    Моето бебе има 10 месеци и досега нема примено ниедна вакцина... Сега сакам да го вакцинирам и направивме крвна слика и брисеви и на брисот во носе е изолирана стафилокока но без никаква симптоматологија... Педијатарот ни одобрува вакцинација, ама се мислам заради бактеријава... Дали некој имал слично искуство... Извинете на долгиов пост

2. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Што точно се мислиш?
    30% од луѓето носат стафилокока ауреус во нос, ако нема симптоми, нема врска со вакцинација.

На UnordinaryOne му/ѝ се допаѓа ова.
  3. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    Во МК не само што во секој диспанзер си смислуваат сопствени правила, туку и во ист диспанзер различен лекар/сестра да ти се падне може различно мислење да добиеш.

Упатствата се подобра референца, а насоките од институциите во развиениот свет (ЦДЦ, СЗО, НХС) се најдобра.

Ако тука ви прават проблем, за 65 еур вакцина плус 30 еур педијатарски преглед и апликација за дете, односно 10 еур апликација за возрасен ја има во Солун.

Во Србија беше 4330 динари педијатарот, 7600 динари превенар 13, 1800 динари пнеумовакс 23.

Превенар 13 или Пнеумовакс 23?

Центрите за јавно здравје за возрасни ја даваат Пнеумо 23:

http://www.cph.mk/mk/uslugi/v

Последна измена од модератор: 5 јули 2019
    На Sexybaby86 и happygirl им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Веднаш треба да покаже реакција ако има. Кај малата грчеви во стомак и дијареа.

Како се вика оваа вакцина и на колку се прима?

5. OutOfAnywhere

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    578
    За вакцина против крлежи, поточно вакцина за вирус што го пренесуваат крлежи, мислам дека се однесува на Германија, не на МК.

Повеќе инфо:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tick-borne_encephalitis_vaccine

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    За рота и пневмокока може да се вакцинира бебе 5 месечно?
    На мама и кажале само 2 месечно..

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Ние сме 5м ни кажаа само за пневмокока дека не фаќа, рота вирус морало прва доза да биде на 2м.

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Синко наполни година на 28 06. Закажана му е МРПот за сега за понеделник 07 07. Знам дека имаше совети да не се става во лето, зошто? Друго, му земав крв на 20 06 заради проверка на железо, пиеше капки. И сега ми е жал да го боцкам пак. И Станка од Систина и во Јане Сандански ми викаат дека крвна слика не се прави секој ден и дека ако е добар, да го носам без нова крвна слика. А малку ми е тоа шубе. Споделете искуства околу ова, ве молам

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.765
    Допаѓања:
    105.053
    На вакцини ќе ве вратат со стара кс, таа од ден во ден се менува. Жити докторите што сметаат дека кс не се прави секој ден, кс се прави и 3 пати на ден ако има потреба. Дете нема ни да памти дека е боцкано, боцни го баш заради анемијата. Анемично дете не се вакцинира.

10. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    Си помислив дека тоа со крвната слика е можеби повеќе родителска од докторска пракса, бидејќи и по форумов читам и од пријатели знам дека во ЕУ не прават воопшто крвна слика. Му правев истиот ден за сите три претходни вакцини, но сега веќе разбира и ми е поголем проблем. Благата анемичност не е причина за одложување на вакцина, со хемоглобин 9.8 ја прими третата Дитепер. Сега му беше супер крвната слика.

11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Полека малку. Кој бара кс? По светов кој боцка за кс, освен кај нас? И да има нешто детето, кс ќе јави 24ч по тт. Именуваната Станка кс на мојата и прави исклучиво бар 24ч по први симпроми. Најрано.
    Ммр кога прими мојата никој во диспанзер не ми побара кс.
    Поголеми доктори од докторите се правите.

На mal.ecka, mimiiiii, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.765
    Допаѓања:
    105.053
    Кога ние бевме да боцкаме во Ѓорче мајка ја вратија зошто и беше кс од претходната недела. Кс се менува за 24 часа. Јас не боцкам за доктори, боцкам за себе и за дете, да знам во каква општа здравствена состојба ми е детето пред да му ставам уште еден вирус во организмот. И брисеви правам и црп и општа кс и урина, нека сум мрдната ама мене тоа ме смирува. Пред 2г на година ипол малово крена тт на враќање од Струга, одма застанавме во Авицена, ништо не појави, после што 24ч отидовме пак, рипнато црп. Замисли да речев ај од жешкото му е тт, ништо не е.

13. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Се надевам не сум единствена што плачи кога ќе го боцнат бебето,се утепав од солзи ;(. Па само слушнав да очекувам кемкавост и доколку крене тт сирупче. На колку тт дававте сирупче.? И дали на ноџето облоги се редат? И може нормално бањање вечер.?
    За првата ДиТеПер

14. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Сигурно мајка не си единствена што плаче кога ќе го боцнат. Од првата доза моето немаше никаква реакција се си беше нормално. Сирупче се дава ако качи тт над 38.5. Кај што го боцнаа таму ставај облоги, јас два дена му ставав. Може да си го бањаш.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. joan

joan Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.798
    @kukla21 баш тоа и го кажа, дека крвната слика покажува изместување 24 часа најрано по појавените симптоми. Ќе ги консултирам докторите уште еднаш и ќе одлучам. Ви благодарам на одговорите

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Од 38,5 парацетомол чепче. Бањај слободно. Облоги ако добие црвенило инаку не.

Моето не плаче на буцкање така да не плачам ни јас :)

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Дека женко8)
    Моево маже така жално плаче,со солзи и долно усте свиткано срце ме боли.:xич неможам да слушам/гледа бебе од болка да плачи.

На Ednostaven му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Eve slika posle godina moze da se vakcinira

Прикачени фајлови:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Веројатно има врска полот машките се поплачковци.

Али знам како ти е. Јас кога го носам Ози на вакцина или кога е болен цела ветеринарна клиника ме разбира дека сум дојдена. Он плаче и јас по него. Па кога му правеа компјутерска томографија и го успаа како хистерична будала се дерев: Вратете ми го! Онака со плачење од земја со тегнење доктори за рака мислиш ми го уби некој.
    Затоа и толку ме носат во последно време, дома си ги чекам :)

Така да имам стварно среќа со малата иначе ќе ме исклоцаа до сега од кај педијатарот.

Ќе ја вакцинирам и јас од ова да направи година бидејќи боденско езеро е ендемско подрачје за крлежи, а и дома си ги носиме секој ден.

На Ednostaven, Happyinlove и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  20. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    I tuka e isto bitno sega nema da mi e tolku sube da setame po treva. Gi ima i za vozrasni.