Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. gluvarche

gluvarche Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    113
    мамички дали некој ја има примено ROTARIX вакцината? нас ни е препорачана од педагогот незнам дали ќе ја најдам кај нас во аптеките а и искрено незнам ни дали е неопходна? за некој вид на стомачен вирус е ........

2. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    kakvi cepcinja ke treba da se stavat dokolku bebetokaci temperatura posle vakcina?

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    јас ставам ефералган 80 уште кога ке си дојдиме по некој сат бидедјки почнува многу да плаче и да го боли боцнатото

4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Да напоменам. Чепчињата се како и сирупот со дозирање по килажа. Мора или доктор или фармацевт да ви каже дали 80 или повеќе ќе треба пример ако има 8-9 кила.
    Вакви работи не на своја рака. Во сирупот има дозерка, полесен е за дозирање и е доволен за плачливоста, не мора одма со чепчиња па дури и за температура се дава сируп па ако не делува т.е не ја намалува после 4 до 6 часа се става чепче.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    na mene pedijatarot mi rece deka se stavale paracetamol, dodusa moevo nema kaceno do sega no prasuvam za ne daj boze

6. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    sekogas stavas i koga ima i koga nema temperatura posle bockanje???

7. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    ставам негде послем 4 часас од боцкање бидејки почнува хистерично да плаче а иначе е многу мирно бебе до сега
    кога ја прашав докторката дали да ставам иако нема кренато температура ми рече доколку многу плаче да ставам бидејки чепчето содржи аналгетик и му ја ублажува болката а иначе можи да крени тт од многу плачење
    и одкако ке му го ставам се смирува за 10 минути и си заспива а ако не му ставам незнам што ке му правам со тоа плачење никако не се смирува дури не сака ни да цицас кој знај колку многу го боли

8. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    kolku meseci ste i koi vakcini ste gi primile? nie sme na pocetok BCG i Hepatit B do sega samo sme primile a veke sme 5 meseci, so ovie dve nemase problem i ne placese a so drugite ne znam sto me ceka

9. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    Кратко резиме. Ефералганот по состав е парацетамол кој делува како антипиретик(против зголемена температура) и како аналгетик(против болка). Може да го користите во облик на сируп или чепче. И двата начина на апликации имаат свои предности и недостатоци. Чепчето се дава ректално и самиот начин на апликација знае да биде непријатен, но од друга страна ректалната регија содржи голем број на крвни садови што значи дејството ќе настапи за многу брзо време,а и со самото тоа што се дава локално, несаканите ефекти се помалку бројни. Од друга страна пак сирупот се дава орално што значи многу попријатна администрација, меѓутоа дејството ќе настапи малку покасно и има повеќе несакани ефекти(пр на желудникот). Чепчињата ги има во повеќе јачини и внимавајте од кои давате, додека сирупот е еден и има прекрасна дозерка во однос на килажата. Како и да е, што и да дадете нема да погрешите но тоа да се прави само под надзор на доктор!
    Ние се решивме за сирупче...

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Наредните вакцини се ди те пер и три пати по ред тие ќе бидат. Значи во уста една се дава и 2 боцкања во нозе. Индивидуално е кај секој ама потешко се поднесуваат за разлика од првите две, се појавува вознемиреност и температура. Нели ти објасни докторката што ве советувала ?

11. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    znam deka se diteper no moevo kako prematurce treba da prima acelularni vo skopje

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Знаеме, имаш кажано....Што решивте?

13. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    sega na 16 ti juli ke treba da go bockaat pa ke vidime pisuva na kartonceto so se diteper i polio i HiB , za ovaa poslednata ne znam sto e

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Нас вчера не боцнаа, фала на Бога не качи температура. Се е нормално. Следна вакцина здравје на годинката.

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Различен начин на вакцинирање имате во германија, значи завршивте до година....:)

16. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Da :) pa mnogu vakcini stavat naednas, dosega tripati istite vakcini. Jas mnogu ne gi razbiram tie petovalentni sesto valentni. Kakvi se tie vakcini???

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Па ставаат пет вакцини наеднаш, а кај нас се по една или макс..по три.

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Znaci nie primame osumvalentni :o

19. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    И кај нас по две или три стават,сега и ние до годинка ке си одмориме малце а во година се надевам и таа ке ја поминиме со лесно :)

20. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Алал да ви е, ние уште колку имаме....