мамички дали некој ја има примено ROTARIX вакцината? нас ни е препорачана од педагогот незнам дали ќе ја најдам кај нас во аптеките а и искрено незнам ни дали е неопходна? за некој вид на стомачен вирус е ........
јас ставам ефералган 80 уште кога ке си дојдиме по некој сат бидедјки почнува многу да плаче и да го боли боцнатото
Да напоменам. Чепчињата се како и сирупот со дозирање по килажа. Мора или доктор или фармацевт да ви каже дали 80 или повеќе ќе треба пример ако има 8-9 кила. Вакви работи не на своја рака. Во сирупот има дозерка, полесен е за дозирање и е доволен за плачливоста, не мора одма со чепчиња па дури и за температура се дава сируп па ако не делува т.е не ја намалува после 4 до 6 часа се става чепче.
na mene pedijatarot mi rece deka se stavale paracetamol, dodusa moevo nema kaceno do sega no prasuvam za ne daj boze
ставам негде послем 4 часас од боцкање бидејки почнува хистерично да плаче а иначе е многу мирно бебе до сега кога ја прашав докторката дали да ставам иако нема кренато температура ми рече доколку многу плаче да ставам бидејки чепчето содржи аналгетик и му ја ублажува болката а иначе можи да крени тт од многу плачење и одкако ке му го ставам се смирува за 10 минути и си заспива а ако не му ставам незнам што ке му правам со тоа плачење никако не се смирува дури не сака ни да цицас кој знај колку многу го боли
kolku meseci ste i koi vakcini ste gi primile? nie sme na pocetok BCG i Hepatit B do sega samo sme primile a veke sme 5 meseci, so ovie dve nemase problem i ne placese a so drugite ne znam sto me ceka
Кратко резиме. Ефералганот по состав е парацетамол кој делува како антипиретик(против зголемена температура) и како аналгетик(против болка). Може да го користите во облик на сируп или чепче. И двата начина на апликации имаат свои предности и недостатоци. Чепчето се дава ректално и самиот начин на апликација знае да биде непријатен, но од друга страна ректалната регија содржи голем број на крвни садови што значи дејството ќе настапи за многу брзо време,а и со самото тоа што се дава локално, несаканите ефекти се помалку бројни. Од друга страна пак сирупот се дава орално што значи многу попријатна администрација, меѓутоа дејството ќе настапи малку покасно и има повеќе несакани ефекти(пр на желудникот). Чепчињата ги има во повеќе јачини и внимавајте од кои давате, додека сирупот е еден и има прекрасна дозерка во однос на килажата. Како и да е, што и да дадете нема да погрешите но тоа да се прави само под надзор на доктор! Ние се решивме за сирупче...
Наредните вакцини се ди те пер и три пати по ред тие ќе бидат. Значи во уста една се дава и 2 боцкања во нозе. Индивидуално е кај секој ама потешко се поднесуваат за разлика од првите две, се појавува вознемиреност и температура. Нели ти објасни докторката што ве советувала ?
sega na 16 ti juli ke treba da go bockaat pa ke vidime pisuva na kartonceto so se diteper i polio i HiB , za ovaa poslednata ne znam sto e
Нас вчера не боцнаа, фала на Бога не качи температура. Се е нормално. Следна вакцина здравје на годинката.
Da pa mnogu vakcini stavat naednas, dosega tripati istite vakcini. Jas mnogu ne gi razbiram tie petovalentni sesto valentni. Kakvi se tie vakcini???
И кај нас по две или три стават,сега и ние до годинка ке си одмориме малце а во година се надевам и таа ке ја поминиме со лесно