Кога се примаат рота и стрептокока? Искуство некој ги ставивте веќе? Малата треба да прими прва доза дтп, па дали со неа ќе и дадат и рота? И дали со дтп оди и стрепрокока(за поголемото дете прашувам). Искуства со реакции
Лично искуство немам ама колку што знам рота се прима орално и оди заедно со дтп. Реакции од рота не знам. А со дтп оди и стрептокока, исто стрептококата што сум чула не дала реакции иако нели ги кажуваат како можни покачена температура.
Сабајлево бев да ја боцнат ревакцина петовалентна, и ја боцнаа и за пневмокок. Еве скоро 7 саати се поминати нема реакција. Во двете бутчиња ја боцнаа, кога си дојдовме дома веднаш и ставив облоги ациди борици. А рота до 12та недела може. Мојава не ја прими таа.
После 12 саати од боцкање качи температура. Цела ноќ имаше, ама не се качуваше над 38. Сабајлево веќе падна на 37, и последно пред 30 мин 36,6.
Пред една недела ја прими за стрептокока прва доза,за два месеци му се паѓа да прими 2ра доза и ќе ја прими заедно со дтп.Со првава доза немаше никаква реакција
Значи во секој диспанзер е различно. Ние само што се вративме од вакцина. Малата е 4 месеци, денес ја прими прва доза Пентаксим и орално и ја дадоа ротата. За пенумокок рекоа ќе ја прими на 6, 8 и 11 месеци. Ни закажаа на 08.10 втора доза Хексаксим, а една недела потоа прва доза Пнеумокок. За син ми прашав, 2 ипол години е, ротата не го фаќа, а Пнеумокок била задолжителна и ќе ни стигнало покана кога да го однесеме за вакцина (инаку тој само 1 доза ќе примел). Ова за во Кочани.
Dali nekoj ima tocna informacija za vakcinata za streptokoka dali e zadolzitelna za site deca do 5 god, ili e zadolzitelna za novorodencinjata, a kaj pogolemite samo se preporacuva, no ne mora zadolzitelno da se primi ako ne saka roditelot?
Ете пишав погоре, денес кога прашав за син ми (2 ипол години) ми кажаа дека е задолжителна и дека ќе ни стигне покана кога да одиме.
Lolipop citav izjava od MZ kade sto kazuvaat deka nivna preporaka e mnogu jasno da se vakciniraat site deca do 5 god so pneumokok, no deka e zadolzitelna za site novorodencinja. Ne najdov nikade objaven nov kalendar za imunizacija za 2019 god vo Sl Vesnik ili oficijalno na sajtot na MZ. Zatoa i mi e prasanjeto dali nekoj znae tocno i so sigurnost kako e predvideno za streptokokata za pogolemi decinja. Zasto od dispanzer moze da pratat pokana za da ve informiraat deka e dobro da se primi ovaa vakcina. No prasanje e dali e pravno regulirano deka e zadolzitelno?
Побарајте на јутуб епизода од 0м+ ако ја има со др. Катарина Ставриќ, многу убаво објасни како и кога треба да се примаат овие две вакцини.
Примени рота и шестовалетна денес ... 14та недела се... поминаа веќе 6 часа реакција нема, да здивнам ли малце?
Здраво денеска ги примивме првите вакцини , но од кога дојдовме спиеше, се разбуди вриштеше многу, ја ставив на града цицаше малку и пак почна да вришти ја земав во раце и ми заспа ама и во спиење кенка цело време @FreeMind кажи ти дали имаше вакво искуство ептен сум у паника ?
Првиот пат баш така правеше. Плус и во скок ти е сигурно заедно со вакцинацијата се комплет. Држи ја повеќе на града да добие утеха и сигурност. Вечерва проверувај ја за температура. Кај мене дигна ноќта 38.7. Само чепче над 38.5, до тогаш ништо не давај. Ќе се среди за ден два.
40 степени има доле со млака обавезно треба да се бањаат. Овде чепчиња даваат за 30 мин ја симнува температурата кај моето. Ништо страшно ајде со лесно прва вакцина.
не е прва, веќе ги имаме БСЖ и хепатит Ц примено... фала срце мое, ќе видиме до вечер, ај да не кобам
@FreeMind @Emma2 фала ви најмногу ми олесна , добро е што сте тука , еве сега сме добри, се смешка, ама и измерив тт има 38.1
Ќе ти го сликав сирупот ама имам дете во рака Ајде бањај ја со млака водичка ќе се среди... Во Букурешт стававте?