Не ние сме во Германија, уживај пази си детенце и онака овде само чепче ми дадоа па ќе почекам до вечер да видам како ќе биде
А како.и дадоа рота? Нели до 14 недела се прима? А пентаксим која е? И друго прашање...дали неккј сте однесле дете на точно 2 м, и некој ден, или сите чекате покасно?
Јас намерно доцнев така да му се фати да прими на 3 мес и 1-2 недели (зборам за првата шестовалентна што се прима на 2,5 мес)
Пентаксим е петовалентната (ДТП, ХиБ и Полио). Шестовалентната ја удривме точно на 2 месеци, немаше потреба да одложувам, оваа требаше на 24.07, ама ни беа покачени тогаш леукоцитите и ја одложивме за денес. Ротата ја примивме преку уста како капки, ни рекоа наредена доза заедно со шестовалентната ќе ни ја дадат. П.С. Еве поминаа повеќе од 12ч нема никаква реакција.
Денес примивме шестовалентна и пнеумокок. Болки во ножињата има цел ден, неможеше да ги движи во текот на денот. Плачеше многу и неможев никако да ја смирам. Крена температура 38,дадов Парацетамол. Знам дека од 38.5 се дава ама плус и за болката ми беше. Сега измерив 37. Цел ден цицање, ад, водичка. Пелени полни мочки и каки на 3-4пати. Го пишав како искуство, како поминавме со оваа вакцина. Сите ние читаме и други искуства па затоа..
Еве не и нас со температура 38.2 уште ништо не сум и дала али ќе ја мерам , ако не падне ке и ставам чепче
Муабетот од матичниот беше "-супер ти се децата носи ги на вакцина без крвна слика, немаш потреба да правиш"...а мене шубе ми е така. Се мислам дали да им правам...
Gi pregleda li barem kvalitetno ne onaka od vrata? Tuka pred sekoja vakcina pregleduvaat prasuvaat da ne e bilo dete bolno vo meguvreme tt da ne i.alo posle tek bockaat. Bez krvna slika
Ako rekol deka se e ok ondak ne mora da ja mislis. Ili cisto ti da si bides mirna napravi si krvna slika. Jas dosega pred niedna vakcina nemam praveno krvna slika.
Да ве прашам, вакцинирате сега? Се мислам мали дали да го носам за ревакцина на ММР, мора до септември да ја прима. Не чека интервенција со анестезија, па сакам да го вакцинирам. Докторката од Клиника кажа дека слободно да вакцинирам, нема врска што ќе прими анестезија. Ама ставте ли сега? Утре се мислам да го носам.
И јас тоа се мислам и еве ќе ги носам.двајцата оваа недела, така одлучив. Мислам дека топлото порано било причина за не вакцинирање. Сега имаме услови да ги изладиме.