Rastojanieto od 40 dena go smetaat za pomedju 2 dozi na ista vakcina, a ne za razlicni vakcini. No, sekako e podobro dokolku mozete da napravite sto pogolemo rastojanie. Sestrite od dispanzerite za vakcinacija moze da si kazat sto sakaat, vie krajno ke si odlucite. Inaku, ne znam ni zosto tolkavo forsiranje za zaednicko primanje, ko da se malku 5 ili 6 antigeni zaedno vo polivalentnite vakcini pa sega ajde uste plus, neka se napravi rastojanie, nepotrebno se brza, osobeno so polivalentnite.
Во Македонија се нови овие 2 вакцини, ама ко што ги читам и мајките во странство, посебно за во Германија ми текнува и таму ги ставаат пнеумокок и рота заедно со ДТП (нека ме поправи некој ако грешам).
Да, пред прва вакцина пожелно е, ќе ти побараат. Ние правевме таму, во Идадија, резултати имаше за 5 мин.
Не знаев дека може и таму да се направи, мислев мора да одам кај матичната. Супер штом е вака. Фала ти
Се плаќа, не се сеќавам точно колку, мислам околу 300-400 ден. Ама е добра опција за да не се малтретираш Ние не знаевме тогаш дека ни треба к.с., па таму си направивме.
Нас ни побараа, демек само пред првата вакцина, а понатака не требало. Затоа тогаш направивме таму на лице место. Можеби дека вие поголеми ја примате, не знам.
Добро, од пнеумокок трета доза вакцина, колку време се очекува реакции? Мене ми рекоа 2/3 дена, а на другарка од кавадарци 7 дена , и сега?
Kaj nas bese i za razlicnite pr pocna so roa po 4 nedeli pak taa pa u treta doza 4 nedeli 6 valentna 4 nedeli pneumokoka itn
Дали пред вакцина ги прегледуваат кај што ќе боцкаат или треба на матичен да се носи бебе за преглед?
Stom e preporakata od SZO ne moze da se ocekuva poinaku. Oni bi 20 naednas ako moze taka e sigurno deka nema nisto da se propusti. It saves time and money - toa e klucnoto
Како оди вакцинацијата? Дали треба јас да го носам дртето според календарот објавен на страната на министерството или пак ќе добијам покана? И каде би требало да го носам со оглед на тпа што живеам ск ама според адреса во лк не сум тука? Поздрав
Го носиш прв пат и после ти кажуваат кога да дојдеш. Можеш да го однесеш во кој сакаш диспанзер. Јас сум во Карпош, а ја пишав во Идадија.
На колку време првпат го однесе и дали се јави да закажеш? Моето е скоро 1 м. Гледам дека вакцините почнуваат после 2 м.
Па не го носиш ли на мерење на педијатар, таму кажуваат. Башка патронажна сестра ќе ти запише на картончето и плус мислам од болница пишуваат кога да се јавите за вакцина.