Кажете ми има некој инфо што се случува со дечиња постари од 5 години и Превенар вакцината? Мене ме вратија од Јане, оти им било наложено до 5 години да вакцинираат, децата над 5 во Центар за Јавно здравје. Бев и таму, немаат вакцини. Чаре знае ли некој? Може ли некаде да се купи вакцината? Нејќам да малтретирам дете во странство за вакцина! Да знаев дека е вака, додека бевме на одмор ќе ја вакцинирав.
Која вакцина е сега на 3,5 месеци и какви реакции се очекуваат? Уплав имам од првата од не информираност
Ако сакаш ке прашам во Автокоманда, ке одиме наредна нед ние, двајцата ке ја примаат. Ке прашам обавезно ако не заборавам...
По протокол, за давање Превенар над 5 години треба да е со белешка за зголемен ризик/посебна индикација. За тоа треба на Клиника, не во Центaр за Јавно Здравје. http://ukdetskibolesti.mk/имунологија/ Во Центар за Јавно Здравје би требало да даваат Пнеумовакс 23 за стрептококус пнеумонија: http://www.cph.mk/mk/uslugi/v
Бараат во букурешт крвна слика? Тогаш ќе го носам матичен да запишам таму и вакцини да прими па не знам дали да му направам. Не ми се малтретира дете. Весел е и кроток. На доење сме. 2+ месеци До сега го носев во ремедика, супер беше.
Ја примивте ли? И ние сме сега за втора доза,прва без никаква реакција ја помина. Се мислам дали да испитаме и кс. Не ми е за друго несакам кога го боцкаат,трауматично ми е.
Исто без кс никако. Еве синко денес здрав прав изгледа, грло океј, мрсули нема.. а крвната слика не беше ок и ни одложија вакцина...
Пријателка беше пред некој ден и не им барале крвна слика демек мало е да не се малтретира плус им дале и картонче за вакцини а овде ние каде што ставаме без крвна слика не вакцинираат плус по ново веќе не се давале картони. Една држава различни закони јас би да се испита пред да се вакцинира за да сум мирна дека е се во ред
Кои реакции може да се појават по примање ма Бсж вакцина. Денес примивме некако многу ми е поспан бебуш, а нема тт
Вакцимирав ммр оној понеделник, реакција од сабота омалаксаност и намален апетит односно ништо не јаде освен грицки и вода. Од понделникот нокеска кренува темп, еве 4 ти ден сега пак има темп. Првен качуваше само кон 4 сабајле вчера и денес и напладне, апетит нема, ништо не јаде освен вода и некоја грицка. Колку трае реакцијава? Скоро цела недела се изнамачи..