Со син ми 15 дена лежевме на инфективна клиника заради рота. Тогаш имаше 1 год и 4 месеци, опасна работа е за мали деца.
Душааа,само денес ке биде така кемкавакај нас на првата беше само дента кемкав. Леле утре сме за втора доза,ми се стега душа уште сега а рота не примивме ние... за првата и јас плачев со него додека го боцнаа... жал ми е многу. И цел деееен така си поплакуваше жално од болка. Па земав антипиреа како и да се викаат лепенки и му ставив на боцнатото место.
Јас овде со ракавици учев во болница повивање. Ги користев дома до трет месец, потоа ме мрзеше да ги ставам на секое. Тоа е поради кремата со цинк додека ја намачкаш, па ги фрлаш нараквиците па облакаш бебе. Да не и ги намачкаш рацете па тие во уста итн. Ми има логика ова што ти рекле. Не те кошта ништо да ги послушаш во секој случај со нараквици за една употреба похигиенски е. Се уплашила ќе и мине. Можни се грчеви, кркорење и дијареа од ротата. Али си ја спасила за иднина, опасен вирус е.
Се има исплашено, ќе си плаче вечерва. Ако ја боли стомачето ќе се витка исто како нас кога не боли. А не би требало да е од вакцината. Жив вирус е ротата, али ослабен вирус. Тоа значи може да се јават симптомите на болеста, но далеку со послаб интензитет. Мери и температура вечерва да не крене. Чепче во газе ако е над 38.5 дотогаш расоблекувај и туширај (за да се бори организмот сам). Стрептокока вакцинираше исто денес и петовалентната?
Да, прва де те пер и прва рота. Исто пазење 7 дена меѓутоа не со ракавици. Може да се прњнесе ротата зашто е жив вирус.Менуваш пелена, таа одма во кеса и фрлаш у ѓубре надвор,на балкон, миеш раце. Јас повеќе искрено тоа го правев ради син ми. За мене толку не се мислев. Е вриштењето, тоа си е реакција секое дете различно. Се има можеби уплашено. Витка ноџиња или само.си плаче? Залепи и лепенче на боцнатото.
Не вратија... втора доза дитепер за една недела да одам. Причина што сум донела крвна слика а тробоцитите допло покачени ... и прашувам нели докторка е зошто е тоа,добив одговор епа сама си барала да правиш крвна слика , повтори си за една недела ако повторно се матичен нека види што понатаму,дрска жена. Ај ве молам кажете зошто се покачуваат кај бебе тромбоцити,освен стискањето,бидејќи 495 му се а за бебе до 270 биле...
Најдобро е да ја повторите, може не е точна.Инаку, @duffi мислам имаше пишано дека и од неправилно боцкање се добивал таков резултат. А за односот и дрскоста, шта да ти причам.Во мислите одма еден бокс у фаца и мавам и со рака и го трескам лицето од маса.
Ние сабајле примивме. Колку е тажен овие неколку саати и мрзелив ни прета ни се смее. Обично е многу живец, денес ми е тажно детето и јас со него. Ставив лепенка, уште вчера купив и во фрижидер. Земав и сирупче за секој случај ако качи температура. Јас на два ипол месеци ставив. Таман ми рекоа.