Најдобро е кс да си правиш дента кога ќе прима вакцина или претходниот ден. Ништо не ти користи кс од претходната недела кога бебето може да се разболи 2 дена пред да прими вакцина и според кс е здраво,а вака има покачени/намалени вредности. Еве,кај нас во Куманово никогаш не ми побарале кс,доктор го прегледува пред да прими вакцина, јас еднаш само носев. Инаку за рота,како е можно секаде различно да кажуваат? Баш ги прашав,бебе само што наполни 4 месеци,или пак немаше полни,и ми рекоа дека веќе не може да ја прими,само до 12 недела ја давале.
Oва го најдов јас. https://emagazin.mk/dve-novi-vakcin...-a-protiv-rota-virusot-i-pnevmokokna-vakcina/
Вчера ја примивме 2ра доза шестовалентна и 2ра доза рота. Бебе е 6+, првата доза рота ја прими на 4+. Туку претходниот пат ми рече докторката дека заедно ќе ги ставиме шестовалентната и пнеумококот ама вчера беше друга докторка и ми рече дека не ги боцкаат заедно па ми закажа на 25.11 за пнеумокок и 3та доза рота.
Бебе за 10 дена прави 2 месеци. Сакав утре да го носам да прими рота. Некоја што веќе има искуство да ми каже што реакција има да знам. И дали тие вакцини што се примаат на 2месеци мора со наполнети 2 или може порано? И кои и колку вакцини се уствари?
Порано не може. На секое одење да прими вакцина ти пишуваат датум кога треба да ја прими вакцината. После тој датум може,пред не.
Радовиш Реакција од прва доза рота се ок, од втора доза рота дијареа 7дена. Рота ја стават во сите градови различно, стварно не разбирам и по други форуми и групи на фб читам некаде ја стават до 3м,4м па и 5м. Кога прашав зошто ми вели докторката лош е многу овој вирус ако не ја фаќа три дози барем две ставете ако е 4месеци,битно е да се заврши до 32недела.
Треба да прими втпра доза Рота и втора вакцина на 16ти сега .Сакав да не ја носам,да одложам да го поминеме 4-тиот скок. Не е проблем нели? Нема да ми направат проблем за две недели каснење.?
Чим немаме друга опција,а морам да го запишам во градинка,се одлучивме за вакцинирање.Утре планирам во поликлината во Чаир,да одам со малиот.Досега не сме примиле ниедна,а битна ми е само таа против морбили за регистрација,па најверојатно таа ќе ја примиме утре.Малиот е 4 и пол годишен.Дали знаете што треба да се има некаков документ,и до колку часот вакцинираат?
За добро утро ни стаса ми се идеше поштарот за врат да го фатам Пак ли во двете ножиња ќе ја буцкаат? Претходниот пат качи само до 37тт и беше весела како и секогаш Душо ние првата доза ја примивме на 2м и 1недела освен што ми качи малку тт 37 друго ништо посебно не се случи сега имаме покана за 2доза ке биде 3м и 20дена ке ја носам да ја приме освен ако нешто недај боже настине па да ни ја одложат, душата ме боли кога ја буцкаат ама за нејзино добро е Само ќе обратиш повеќе внимание на миење раце па соблекување и одма пак миење не дека не го правиме тоа ама бара посебна грижа и полните памперси со каки ги ставав во кесе одма и право в ѓубре бидејќи може да ја фати вирусот мене така ми кажаа и јас така кажувам. Рота е во уста течна а буцкаат во двете ножиња плус по една, не ставав облоги никакви беше малава подвижна ни дупче не и се познаваше дури лесна рака имала сестрата дај боже пак да е истата
Dali ke gi vakcinirate vasite bebuski od grip.Jas pocnav da razmisluvam da go vakciniram sega ke pravime 7m. A vo gradinka bi pocnal od dekemvri. imam i pogolemo detence toa ke pravi 4 vo januari do sega ne sum go vakcinirala. Me interesira vaseto mislenje i iekako isklustvo dokolku nekoj ima
Јас не планирам, моево здравје сега на 1.11 ќе почнит во градинка на 17 месеци. Пред некој ден ја вакцинирав од ММР за да ја запишам. Спремна сум дека ќе настинвит и ќе фаќат вируси, ама се надевам со лесно ќе поминиме.
Мајки, консултација. Бевме прв пат се вакциниравме на 2 месеца. Ме интересира дали треба и на нас да ни дадат картонче. На маж ми како да му дале ама изгледа го заборавил или можеби мисли на она картонче што е за нивна евиденција. Ве молам за инфо
Да треба. Едното останува кај нив, а другото каја вас. Секогаш кога ќе одите да го вакцинираат си го носите со вас.