Ne moras vo Bitola. Na kartonce pisuvat adresa na koja ziveete, ne taa od licnata karta. Barem vo Jane Sandanski e taka.
Дали некогаш после вакцина ви се затнало бебето? Конкретно ревакцинава шестовалентна. Сабајле и ставија, и некако почна да се затнува, за еве сега да се мачи додека спие. Знам дека е поверојатно да се работи за настинка, ама да се утешам. Ќе се убијам како можев да ја вакцинирам во ваква состојба. Ама крвната слика супер и беше, вака супер изгледаше, весела, се по ред.
Мене и да ми стаса покана на 6 месеци не го носам, ќе ја одложам на 12-13месеци ќе го вакцинирам. После ќе треба пак ревакцина по една год. Тотално непотребно! Порано се боцка ако има епидемија, а веќе нема. А и секако планирам дома да го чуваам до 12месеци нема да го пуштам во градинка.
Мамички треба беба да ја носам на вакцина оваа што е на 6м а брис од лево окце ни излезе позитивен со STREPTOCOCCUS SPECIES, денес ќе ја носам на матичен за терапија ама сакам да слушнам искуства дали вие вака сте вакцинирале.Со брис во носе позитивен имам вакцинирано на вакцини ми рекоа дека нема врска.
Секој различно ќе ти каже. Од една недела до месец дена. После недела дена-10тина ден можеш да носиш по мене. Јас не правам брис пред вакцина ако е здрав. Ама кога веќе имаш направено, консултирај лекар како да ја третирате, па потоа вакцинирај.
Пред 1месец дена беше болна и пиеше антибиотик од тогаш почна да си ги Чешка окцата и затоа направив, инаку не правам и јас.. А некои други симптоми нема освен од време на време триење на очината како да и се спие.
Жени а што ако се направи пропуст и се вакцинира а е болно нешто да не се приметува и без крвна слика да му пуштат. Што позлњдици може да има?
Ништо. Се вакцинира и при настинка. Кај нас е само вака со крвна слика. Ако не дај Боже има последици и здраво право да е, пак ќе кажам не дај Боже, може да се појават.
Мајки да ве прашам на колку месеци ја ставивте мрп вакцината? Гледам секоја различно. Ние сега треба да ја ставиме а само што наполнивме годинка.
Како што си видела. Секоја различно. Јас на 9 месеци. По календар е на година. Во време на епидемија, се збореше да се боцка со 6 месеци. Слободно боцкај чим сте наполниле година.
I jas toa ke prasuvav poradi nemanje mesto vo gradinka mora da go zapisam maliot od sega i da mu plakam da go cuvaat mestoto i ne mi go primaat bez mrp vakcina a on e 7 i pol meseci i jas citam i se konsultirav so pedijatar vika moze posle 6 meseci ama bas mi e sube... iskustvo nekoj
Исто сме и ние во јануари ќе полни 6м и планирам да ја приме вакцината за во февруари да почне во градинка, морам немам избор па како ќе биде ќе видиме
Jas deneska go nosev ne mu ja stavija mi rekoa ke vidime na 9/10 meseci do togas ne..... pa ke vidime
Ti zapisi go od sega. Ne ti trreba primena vakcina na zapisuvanje. Treba da e peimena denot koga ke trgne
Sega odam na kaj gradinka ke vidam bas sto ke napravam zatoa sto oni na samo zapisuvanje mi baraa potvrda a ovde e bukvalno tepacka za v gradinka uste ne rodeni se zapisuvaat decava za da docekaat red