Мамички јас каде што живеам рота не е на листа на задолжителни вакцини, што мислите да ја примаме или не? Гледам во Македонија од скоро е задолжителна.
Рота не е задолжителна ни во Македонија. Пнеумокок ставивме кај поголемиот на 2.5 години, една доза му следува. Презадоволна сум со оглед дека оди во градинка и склон беше на стрептокока. Од тогаш нема фатено. Реакции имаше, качи тт, прв пат од вакцина што ми качил тт беше од пнеумокок. На малата сакав сега да и ставам на 6 м, ќе дојдеше да прима 3 дози. Во јане сандански ме советуваа да не и ставам пред година за да не ја боцкаат три дози, секако пред година не ја пуштам во градинка. Ги послушав.Ќе стаам на година и дирек во градинка. Така ќе прими 2 дози.
На фејсбук по групите прочитав дека демек мрп веќе не е задолжителни да е примена за упис во градинка. Има некоја од вас инфо дали е ова точно?
Што да очекувам како рааакција од рота вакцината и од првата на 2 месеца што се прима (дитепер)? Следна недела ќе го вакцинирам, да се спремам психички
Прашувам зошто и нас ни закажа после 30 дена,а овде читам размак 40,45 дена. Или времето се разликува зависно од вакцините..
Времето се разликува зависно од вакцините, за некои треба подолг период до ревакцина за некои пократок.
Мамички можи да ми кажите размак од колку денови ви беа втората (околу 4ти месец шо е) и третата (околу 6ти)?? Кај мене доаѓа 70 дена. Ама така ми имаа речено докторите. И уште нешто, дали е подобро се мислам беба да ја прошетам(во соседен град) пред вакцина или по вакцина?? Нормално ќе бидиме на топло во ресторан ама сепак.
Треба да има детето полни 6 месеци. Ние се вакциниравме на 18.10.2019 И еве вчера примивме трета рота и петовалентна. Инаку денес сме полни седум месеци, влезе во 8+ Инаку малава вчера плачеше дома. Многу беше растревожена. Сабајле пак кенкава.
Првата шестовалентна и оваа вчера исто. Со плачки, ама плачење од болка. И поспана и кенкава ми е. Ама сите деца различно.
Минатиот пат исто се деси ама помалце беше. Мислев од пелени е ама ги имав веќе долго користено. Еве завчера пак прими рота и од вчера вцрвенета. Исто се користам. Многу ми е чудно. И вие бевте така?
Да, после примена рота. Ама на крај кај нас испадна дека е од влажни. Истите ги користев, ама ете почнаа да му сметаат.