Не е за бесеже ја прими таа пред да излеземе од болница, ова е за рота. И ја прашав патронажната сестра и педијатар дали треба ми рекоа дека нема потреба. Сепак јас ќе и направам за секој случај. Ви благодарам
Ај да пишам тука. Пред 4 дена прими бебе шестовалентна и 3 доза рота. Крена 38.5 температурата два пати. До утрото после 24 часа од вакцината немаше ништо. Само многу кенкава беше 2 дена. Пнеумокок нема до сега примено Кога ја примија вашите бебуши? И до кога најкасно се прима? Една или повеќе дози се И дали има реакција? Ви благодарам
Моето ја прими заедно со Рота и ди-те-пер на 2 месеци. Немаше реакција. Најдоцна до 5 години се прима. Од 1 до 4 дози се, зависно на која возраст ја примило првата доза.
Околу 43 дена после првата доза. До 8 месеци мора да е примена третата доза рота а помеѓу две вакцини мора да има поминато 42 дена. Вака ми рекоа во детски диспанзер
Моето ја прими на 8м и некој ден, минатата недела, доброволно го однесов за да прими втора доза пред да тргне во градинка. Втора доза крај на април. Како ќе се договориш ти, така.
Ние отидовме на 47ми ден за да ја прими втора доза рота,ја немаа во диспанзер,им стигна на 53ти ден и ја прими.
Дали пред секоја вакцина испитувате крвна слика? Ние сме 3 полни месеци и сега за една недела треба да ја вакцинираме и братучедки мои со бебиња ми велат дека обавезно крвна слика пред вакцина, а кога му пишав на докторот тој ми вели дека не е потребно освен ако немаме температура, или сме настинати. Она чат пат ми поткашлува и кива али не знам сега што како.
И кај нас пред 6 месец не се прави кс. Сега на 6 месеци пред шестовалентната у 3 доза Рота направивме прва кс. Секаде е различно
Мајки два месеци сме и за некој ден сме на вакцина. Кои вакцини се примаат сега оти не ни пишува на картончето? И дали имате искуство со лепенките за температура?
Ди-те-пер како задолжителна, Рота и Пнеумокок по твој избор. Препорачуваат да се стават па јас му ги ставив и двете. Лепенки ставив јас превентивно. Нема штета од нив.
ја имам едно прашање можда некој ке ми помогне или знае дали има слика со сите вакцини што треба да се примат до 12 месеци во МК јас сум малку скептична околу вакцини али планираме за некој месец у градника а овде без вакцини не примат фала ви ,
Колку време може да има температура од вакцината стрептока? Денес прими петовалентна втора доза и стрептокока првпат. По 12 саати од вакцина има 38.5. Првиот пат супер поминавме со петовалентната. Испаничена сум. И ставив чепче еферлган од 80мг, но пишува дека се до 6 кг, а мојата има 7300. Во аптека на мм му рекле наредната доза е за над 1година. Што да и дадам наредно и за колку време?
Ние пак третата доза Рота и шестовалентна пред недела дена ја поминавме со тем 38.5. Не се плаши, нормална реакција е. Исто после 10-12 часа крена тем. Ефералган од 80 е доволно. Исто 7300 е и мојата. До утре ништо ќе нема. Дај пак после 5-6 часа ако има над 38. Јас 2 пати дадов. Еднаш кај 19:00 и втор пат кај 2:00 часот. До ручек другиот ден имаше 37.6 па пројде.
Денес сме на прво вакцинирање после раѓање. На картончето пишува ревакцина Хепатит Б, ама како што читав погоре ќе му стават и дитепер, рота и пнеумокок. Малце се испаничив кога прочитав сега, нема многу да му дојде? До сега не ми кренал тт, па не знам како да се справам со тт, матичната ми препиша шируп далерон.
Малце касен oдгoвoр. И jа си ставав триста бубачки вo глава нo ете фала бoгу сите ги прojде без реакциjа дo сега штo ги прими. Така да пoзитивнo и пратење на бебе.