Две дози се шестовалентна, една доза петовалентна, 3 дози рота (се пие) и 3 дози пнеумокок до 13 месеци (кога доаѓа "лошата" мрп) Две вакцини одеднаш може, пр шестовалентна + пнеумокок, но не и две дози од една вакцина одеднаш. Распрашај се убаво.
Nie koa primavme prva doza rota ne bocnaa ednas sestovalentna samo. Denes drugarka mi bila isto prva doza primile ama ja bocnale dva pati. I sesto valentna i streptokoka.zasto e razlicno? Neli treba isto da e za site?
Пишав лоша зошто сите ја одложуваат и ја ставаат откако ќе прооди,прозбори бебето, плашејќи се од не саканите ефекти, веќе познато. Мене воопшто не ми ја спомнале стрептокока до сега,а како што гледам ни во календаров за имунизација нема таква вакцина. Да не мислите на пнеумокока (превенар)?
Moze mislela na taa se zbunila hhh Samo zaso e razlicno Nas ednas ne bocnaa nea dva pati. A moze da mi pustis slika od kalendarot?
Вашата докторка може сметала дека не е ок во еден ден две вакцини. Како што и нашата не сакаше двете со боцкање во еден ден. Рече бар 2 недели да поминат па другата, зошто во шестовалентната и пнеумокок има повеќе вакцини во едно боцкање,така нешто ни објасни.
Здраво мајки, да ве прашам Примивме рота на 2 месеци и не боцнаа со шестовалентна На 3 ипол примивме само рота втора доза Кога треба да не боцнат пак, вчера направивме 5 месеци Заради ситуацијава не сме биле на педијатар, но ќе идеме неделава
Освен ротата другите не се ограничени временски. Сте можеле со втора доза рота и втора доза шестовалентна да ставите. Ние вчера бевме, исто ради ситуацијава касневме и прими 3 доза рота и 2 доза шестовалентна.
Фала ти, денеска бевме, примивме 3 доза рота и пнеумокок/превенар Не знам и јас зошто со 2та рота не ни ставија и 2 шестовалентна Сега нареден месец ни кажаа за таа Имавте реакција од превенар?
Немаше реакција. Ако се и одвоени вакцините,и ние кога примавме втора доза рота само таа ја ставија, а требаше и втора доза шестовалентна, ама зошто многу брзо ја имаше примено превенар,рекоа малку подоцна другата доза од 6 валетна.
Прашање за тие што вакцинирале во текот на пандемија, конкретно за Јане Сандански... Дали бараат крвна слика?
Здраво мајки. Син ми нема белег од бсг вакцината и трба да му прават манту тест е сега демек требало да се примат сите вакцини до првата година па после да се прави тестот што мене ми е нелогично, а сакам даја одложам МРП. Дали знаете дали е вистина дека треба да се примат сите вакцини па да се прави мату тестот ?
тој после година се прави. Туберкулински или манту тест. Ние со првото го правевме. Ништо страшно. Вакцините си се примаат според редослед а тој тестот според него се прави ревакцина или не на бсг