Син ми сега ја прими. Немаше реакција. Само он е поголем, ние многу касниме со вакцините. Како и да е, нема правило.
Вчера ја примивме втората доза вакцини заедно со рота. Температура до сега качи до 38, но цела вечер и денес цел ден се грчи и има маки со мешето, и пред тоа имаше грчеви и гасови но беа послаби. Дали тоа со мешето исто може да биде како реакција од вакцините или едноставно грчевите се појачиле?
Мaјки сaкaв дa ве прaшaм дaли вaшите бебуши примијa сo лaжичкa вaкцинa декa ние не сме и вo пoследнo време сaмo нa тoa мислaм
Дали ги вакцинирате децата сега во време на пандемија и дали добивте некои посебни препораки после вакцинирање?
Апсолутно ништо, не дава реакции После некој месец може (но и не мора) да се направи како бубуличка на местото, па дури и гној малку да има, ама скроз е нормално и не треба да се чепка
Фала многу Ептен не стигнувам деновиве да истражам, а веќе мораме да одиме на прва контрола и вакцина, така што форумов секогаш спасува!
Дали кога ги вакцинирате децата сега во време на пандемија, ви даваат посебни препораки за после вакцинирањето?
На другарка кога го вакцинираа детето и рекоа 2 недели после вакцините да нема контакт со никого да избегнуваат да ја држат во раце, тоа беше за ММР вакцината, ќерка ми има вакцина утре и знам дека сега секако треба да избегнуваме контакти но 2 недели без никаков контакт тешко дека ќе можам да ја држам. Инаку таа е 6 години и треба да прими ревакцина на ди-те-пер.
Со вакцината слабее имунитетот и затоа се препорачува да се пази и да не се меша со луѓе, во случај да не закачи некој вирус. Ди те пер дава реакција до 3 дена доволно е толку да ја чуваш. Кај Ммр, реакцијата е одложена и се појавува најчесто од 7 до 14 ден.
Мислам дека таа не се става веќе на 6 години и ќерка ми нема ревакцина на дтпр има 5,5 години и ми рекоа во диспанзер дека веќе не може да ја прима.
Не ми е јасно како не може веќе да се прима, добивме покана за утре, ќерката е 6,5 години. Ова е втора ревакцина. Може вие ја немате примено првата ревакцина.
И јас се бунам со овие вакцини. Значи син ми е скоро 5 години. Пред две недели ја прими ДТП што требаше на 6 месеци. И ни остана уште ревакцината на 18 месеци што е исто ДТП. Докторката рече затоа што веќе он прави 5год , што прими до сега прими, законски веќе не смееме да го боцкаме после 5 та година и таа нема да ја прими. Ова за ј.сандански кажувам.