Јас пред секоја вакцина на моите близначиња, се консултирам со еден од неонатолозите од ОИНТ кој беспрекорно се грижеше за нив тие 13 дена. Последната доза рота и шестовалентна ја примивме за време на пандемијата. Неговите насоки беа исти како и за претходните кои ги примавме во "нормални услови". Доколку бебињата се во добра здравствена состојба, нема потреба од одлагање на вакцинација. Препорачува редовно следење на Календарот за имунизација. Фала Богу, досега сите ги примавме на време, без несакани реакции. Матичната исто ми инсистира на редовно вакцинирање.
Мајки во петокот ја примивме петовалентната вакцина на 3.5 месеци, во ноџето два дена имаше локално црвенило (а потоа се изгуби) но сеуште има на опипување како тврдо топче внатрешно, го пипам гледам не реагира синко нема болка..Дали е нормално? Дали ќе се изгуби?
Денес трета ревакцинација рота и шестовалентна. Пнеунокок ми рекоа не сега, зошто веќе прими две дози. После годинката да го носам пак па тогаш ќе ми кажеле што е наредно. Не требаше сега трета доза пнеумокок да прими или како е? едит: сега видов според календар е во ред не треба пнеумокок, а малце испаничив зошто на влегување ми рекоа Ги нема сите вакцини ќе видиме дали ќе го боцнеме, па затоа да се консултирам со вас дали не го боцнаа зошто не треба или зошто снемало вакцини...
zdr mamicki da prasam dali znae nekoja bidejki duri poneedelnik sum kaj pedijatar..... nie sme 3 mes I edna nedela veke ja nemame primano taa posle 2mes kako sto procitav ima I nova za rota virusi sto se stavala najkasno do 12nedela dali znaete dali ke ne vakcinirat ili ako ja ispustuvme dali ke ima nesto posledici potoa za kazni I slicno... Fala vi odnapred
Моите примија и пнеумококна, дел од шестовалентната е. Сите три дози ги примија. Не треба вакциналните пунктови да се координирани? Секаде различно некако...
Мајки ревакцинација за БСЖ треба до 1 година точно? Не може задоцнување? Ако има некоја поупатена мајка да ме советува. Ќе прави годинка, а ми е страв од ситуацијава да ја носам. Мора мора до година да се ревакцинира ????
Нема ревакцинација за БСЖ. Само повторна вакцинација, ако првото боцкање не било успешно. Не мора пред година, ама ако е пред прв роденден, ќе биде само вакцина, а ако е после година, прво ќе прават Манту тест, па ако е неуспешен, пак боцкање.
Малава вчера прими втора доза рота, прва доза 6то валетна и прва за пнеумококен. Темперстура не крена ама воопшѕо не ми е весела, сака само да се гали, поспана е, уморно делува. Малу сум испомешана, не знам дали и Мк примаат така. Тука трите наеднаш ги доби.
Здраво денеска син ми прими трета доза ДТП и качи температура 38.4 и му дадов далерон. Веќе два часа му е 38.2. Ако не ја спушти после колку време да му дадам пак сируп? Кога ги прими првите две дози немаше никаква реакција.
И тука така ги ставаат. Моите ги примија сите три дози. Реакции немаа ни двајцата. Само после втората доза едниот беше поспан, а другиот кенкав. За ден-два се вратија по старо. Не се секирај. Нормално е. Нека поминува.
На колку год. може најкасно ММР да се прими. Син ми е 4 год и ја нема примено а сите други да. Досега не одеше на градинка ама сега наесен треба да тргне и сакам да го вакцинира. Дали има некој искуство со вакцина на 4- 5 год. Педијатарот вика нема проблем
Јас имав првачиња што немаа примено мрп Така да не проблем 4,5 год Види со педијатар само, имам слушнато после примање на мрп околу месец дена не смее да тргне во градинка