Ова беше пред епидемијата со морбили веќе беше почната школска година, кај мене во одделение беа. Ама сега мислам без мрп не примаат ни во школо, нели имаше минатиот септември бунт од родители. Како и да е, нели се чека проодување и прозборување па затоа не ја ставаат на 13м. Вие не верувам дека има причина заради која би ја одложувале.
Искрено многу негативни работи прочитав за таа вакцина, дека некои деца зборувале па прекинале со зборување. Малце страв ме фати од тоа. А кога најкасно може да ја прими ?
Segde e razlicno. Negde dve stavaat.Eve denes procitav deka i vo raka ja stavile sestovalentna. Haos sme
Да кај @Jana06 беше во рака со едно боцкање...Кај нас беа по едно боцкање во двете ножиња..Кој како сака така си боцка изгледа..
Најчесто нема температура ама секое дете различно. Навечер битно пази ја, прави си аларм на 2ч чисто да ја провериш. Реакција се очекува до 3 дена максимум, што и немора да значи. Мене ми крена температура само на последната доза, и тогаш се очекува најмногу затоа што го губат имунитетот од мајката.
Денеска имавме ревакцинација мрп, крлежи и менингитис, сте имале реакции? Докторката кажа за едната ако не качи до вечер, секако утре нема да има реакција, а за другата не верувала дека ќе качи дека минатиот пат имала реакција.
Може ништо нема да јави. Знаеш и јас касно ја вакцинирав. Немаше никаква реакција. Само лепенче на боцнатото и ставав.
Па јас тоа го сваќам вака. Кога се раѓаат децата добиваат дел од имунитетот на мајката. И телото е по заштитено. На кај 4 - 6м тој имунитет опаѓа и почнува да се надоградува преку исхрана. Ама за детето да добие доволно потребни витамини треба да внесуваат доволно количина. Тоа е обично на кај 7,8м. Па за тој период и најчесто се следи крвната слика кај малото затоа што нагло може да опадне. Некој ако знае нека ме поправи јас вака сум го сватила
Ставив лепенка вчера. Ок е за сега. Мм ја носеше, му рекле сирупче да имате дома. Викам колку дена, што како?! Незнам. МаШ.
Нешто слично ми објасна педијатар. Ми рече крвна слика сега да не правам за малиот, да направам накај 4-ти месец, тогаш еритроцитите што ги имал од мене умирале или не знам што правеле, почнува сам да гради имунитет и тогаш се прави крвна слика да се следи каква му е крвта.