Ние бевме 2 месеца и 6 дена. Бебето крена малку температура,беше некако намуртен цело време, не си го допиваше млекото, а и не цицаше како претходно. За среќа тоа траеше само 24 часа. Не плачеше, ама постојано му се спиеше, а јас не го оставав да спие, на секој час се будев и му мерев тт.
Само да прашам зашто кај некои дечиња при првата вакцина има две боцкања? Ние примивме веќе и втора на 4 месеци сега и двата пати по едно боцкање плус ротата.
На мм кога прашал кога да одиме за вакцина, му кажале нешто од килажата на детето зависело дали ќе го боцкаат еднаш или два пати Ние уште немаме примено, нека сподели некој што веќе бил и знае Вие колку кг имавте на првата вакцина?
Да не е до 5кг еднаш, над тоа два пати Сега баш за првото дете видов во радосницата, на скоро 3 месеци ја примил таа вакцина, околу 5.900 гр бил и во двете бутчиња го боцкаа.. За малата здравје за две недели ни рекоа да одиме, тогаш 2ипол месеци ќе биде
Ние треба оваа недела на вакцина и крвна слика, но малиот деновиве има затнат нос. Незнам дали тоа би било проблем за вакцинирањето
Zdravo majki da ve prasam vcera primivme prva doza rota zaedno so sestovalentnata vakcina 2 ipol meseci se ama sea nekako se pokajav sto mu ja staviv rotata dali moze da se primi samo edna doza a drugite 2 ne ako ste zapoznaeni
Nema seuste ni rekoa da ja sledime cela nedela ama ne znaev deka od rotata mozelo da ima mnogu grcevi da place i ako vo izmetom ima krf bilo nekoja infekcija pa nekako mi se smeni mislenjeto i zatoa ne sakam drugute dve da gi primi i se molam da nema nisto do togas
Од секој лек може да има нус појава ама ете на твоето ништо не му се случило. Може да не ги прими другите две дози, уствари не мора ниедна вакцина да прими ама зошто ако нема никаква реакција? Грчеви може да има и од храна или едноставно да ги има без никаква причина.
Neznam me fati strav oti od ovaa prvata doza pomina samo eden den ima uste 6 dena pa ke vidam sto kako ama ako nemora da se primat drugite dve mislam deka nema da gi primi
Ако столицата е уредна нема потреба да се плашиш, следи го во наредниве 7 дена. Мојата имаше пролив 4 недели од рота, кога им кажав таму самите одлучија да не ги стават наредните дози. Секое бебе различно реагира, некое има реакција некое нема. Затоа велам ако нема реакција не си прави беспотребен стрес, повеќето бебиња без реакција ја поминуваат.
Па јас не би носела со затнат нос. Можеш да направиш крвна слика и да го однесеш, па да видиш доктор што ќе каже.
Поголема беља ќе си направиш ако детето не ти ја доприми ротата. Прашај мајки на поголеми деца, како се мачеле ако дете им закачи рота вирус. Исцрпувачки е за нив. А го фаќаат во градинка пошто сите си играат до исти играчки, и ги бутаат во уста. Во диспанзер кога ја ставивме ние ни реко, седум дена може да има потечна столица. Пелените да ги менувам каканите со ракавици, и обавезно да миеш раце. Тоа е жив вирус. Не се плаши ништо не е.
Од пρвиот пат κога пρими ρота имаше по два саати пρолив и толκу. Втоρиот пат ноќта повρати еднаш низ нос и уста и 3 недели пρолив имаше многу често се κаκаше по малκу на сеκои два до тρи саати таκа тρи недели. Вечеρта имаше јаκи гρчеви . Тρетата не планиρам да ја пρими.
@0ли кај нас првиот пат немаше реакција,а вториот температура вечерта,и утредента уште еднаш качи.Баш се исплашив вечерта,жалче беше скиснато. Иначе прими 6-то валентна и пнеумокока.
Ги примивме двете вакцини во понеделникот (2ипол мес) И денеска ми покака зелено. Ми кажаа дека дп 7-8 дена реакција ќеима од вакцината. Првите 2 дена поминавме со 37.7 , а еве денеска зелена столица имаше. Ок е?