Во петоκот мојата ќеρκа ја пρими тρета доза ρота и едно боцκање во ноџето. Κρена темпеρатуρа до 37 со 2 и сама се спушти ништо не дадив. имаше гρчеви 2,5 саати и поминаа. Пρвиот пат имаше две боцκања и ρота. Κρена темпеρатуρа 37 со 5 но незнаев па давав паρацетамол, имаше еднам пρолив. Втоρиот пат две боцκања и ρота. темпеρатуρа до 37 со 5 по што се намали имаше тρи недели пρолив. Сеκојпат имаше гρчеви, но последниов пат освен гρчеви ништо дρуго немаше. Забележав деκа од ρотата и се сρеди столицата, пρетходно беше зелена, а после ρотата е жолта и ρедовна таκа да мој впечатоκ е деκа ρотата и го подобρи и сρеди столицата. Κρвна слиκа зедов упут но не напρавив не саκав на дополнителен стρес да ја изложувам. доволно е што не била болна и не пρимала антибиотиκ.
Денес бебе ја прими првата доза шестовалентна, не ни кажаа ништо дали смееме да го бањаме/шетаме денес... Заборавив да прашам дали смее денес да ги зема суплементите кои редовно ги зема (Биогаја, Д3). Дали да му давам денес или?
Мене ми препорачаа да го искапиме да се освежи, твој избор е дали ќе го искапиш. Суплементите си ги земаше како вообичаено.
Неколку саати после вакцината беше порастревожена, али поручекта си имавме кратка прошетка и уште вечерта си се бањавме пред спиење..
Дали е вистина дека рота и шест-валентна може да се прими до 12 недели? Убаво се сеќавам, кога беше патронажната ни рече дека мора да се запази 10 недела да биде примена, а еве сега сме 10 недела, а на синко му ја презакажаа за во 12 недела. Да пркнел уште малку ми рекоа, а 5700кг е.
Хепи како сте? Вчера и мали го боцнаа сега сум во грч ептен се плашам. И нас ни кажаа дека лепенка не се става.
Моника, не ме прашувај. Минатиот петок му ставија мрп, во понеделникот беше целиот настинат, носот чешма и два дена беше со темп 39-39.8. средата и четвртокот 38, и после толку. Според кс и матичната, вели вирус. Од вчера пак кажи до 38.1 и омалаксан скроз, кенкав, ништо не му се погаѓа. Матичната за вчера и денес вели реакција од вакцината е тоа. Цела недела немаме спиено како што треба. Се измачи детето.
Му се погодил вирусот со вакцината душиче. Високата температура поминала сега за два дена треба да е супер.
Здраво , Треба да примиме рота и шестовалентна, но едниот близнак има 4,600 кг другиот 4,200 дали мислите дека ќе ја примат 6то валентната или ќе чекаат да пораснат до 5 кг? Педијатаркава вели зависи од докторот каде што ќе отидеш ... хм Вие што мислите и како сте направиле во пракса и дали мора да има контраиндикации по 6то валентната или може и да нема? Исто така кој диспанзер е подобар млин балкан или букурешт во однос на хигиена и пратења протоколи за ковид?
Мене педијатарот ми рече дека треба да почекам да потпорасне, да направи 5 кг и го однесов 3-4 дена пред да направи 12 недели. До 12-та недела треба да се оди поради ротата. Моево немаше никаква реакција.
Требаше утре да боцкаме МРП вакцина, но во петокот два дена имаше температура и моментално сме на антибиотик до петок. Препоставувам не се носи ако е под антибиотик? После колку време може да го однесам да го боцнат?
Мајки на бебиња со атопичен дератит , дали ги носите бебињата на вакцина ако им е воспалена кожичката ?
Мојата беше 4400гр и не ја прими шествалентната, само рота. И нас како на Оли ни рекоа да почекаме да стави уште малку на килажа.
Мислам дека е подобро да почекаш да наполнат барем 5 кг. И да ја одложиш за еден месец, нема проблем. Јас ја одложив без причина. Јас не би носела, организмот веќе се бори кога е на антибиотик. До сега, на вакцина сум носела совршено здраво дете, со проверка на крвна слика, црп и брис од нос и грло. Почекај 2 недели од завршување на антибиотикот. Јас така би направила.