Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Син ми првиот пат супер помина. Вториот пат крена тт 38.5 му ставив чепче и му се симна одма. Само една вечер имаше тт.

2. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    223
    Моето од првата доза рота имаше грчеви од втората не му се појавија грчеви

3. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    После колку саати од вакцината може да се очекува реакција?

4. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Која вакцина се прима на 2 месец, и се очекувс реакција ?

На Chikitaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    21.186
    Има ли рок до која возраст треба да се прими втора доза за стрептокока ( ако се примаат две дози)?
    Една доза прими пред нова година,во картончето само запишале дека е примена,ама не запишале датум кога би требало да прими втора доза,а за ммр запишале датум на примање.

Со оглед на ситуацијата,не би да ги прима сега,ама да не му помине рокот за примање?

6. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    До две години.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.128
    Допаѓања:
    909
    7ден денес од Мрп качи 37.8 не давам сируп до 38.5 нели ама на оваа тт да туширам да ја симнувам или само да следам, вака си е весел си игра си јаде

8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.974
    Допаѓања:
    21.186
    https://mk-voanews-com.cdn.ampproje...ews.com/a/macedonia-immunization/4971687.html
    Читав на интернет дека може да се прима од една до четири дози и дека е наменета за деца до петгодишна возраст.
    Па ме збуни. Можеби треба да прими само една доза,па затоа не ни закажале наредна. Ќе пратам маж да праша. Ако не да отидеме овие денови.

9. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Првата доза ја прими на 1 год. и 5 месеци.
    За втора доза ни закажаа во април, ама ради ситуацијата не го однесовме. Во септември бевме да ја прими последната доза дтпр и прашав дали може и втората доза од превенар да ја прими и ми кажаа дека вторта доза требал да ја прими до 2 години.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SiBorAl

SiBorAl Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    8
    Бебе ми е 2 месеци и 20 дена, требаше во средата да примиме вакцина но во семејството имам случај на корона вирус и ми е страв да не имаме и ние нешто. Температура немам ни јас ни он, јас имам главоболка само. Прашањето ми е кога најдоцна може да се прими вакцината?

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Во некои диспанзери до 12та недела, во некои 15та. Само со ротата си ограничена, другите може и покасно да ги прими. Ако ја пропуштите првата доза рота нема да прими ниедна доза од трите.

На Butterfly1107 и SiBorAl им се допаѓа ова.
  12. SiBorAl

SiBorAl Активен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    8
    Ми е страв да го носам искрено, за тестирање за него ми рекоа дека е мал и можно е при земање брис од нос да му чепнат синуси, ризично било. Дајте памет и ако некоја имала ваква ситуација нека сподели искуство.

13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Направи му крвна слика и ако е во ред однеси го. Консултирај се секако со педијатар или вработените во диспанзерот кај што ќе го носиш на вакцина и ќе ти кажат тие најдобро. Мада ако кажеш дека си имала контакт со заболен веројатно нема ни да ве примаат за да се заштитат. Значи, прво консултација со педијатар и крвна слика. Јас вака би постапила.

На SiBorAl и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  14. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Тестираат бебиња, брисот е ист како обичен микробиолошки кога земаат.
    И јас бев во слична ситуација. Ние имавме 9 дена од контактот кога испадна позитивен, крвната слика на бебе беше супер и го вакцинирав. Ама се зависи каков контакт си имала со позитивниот и дали има реална шанса и вие да сте позитивни.

На SiBorAl и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.073
    Допаѓања:
    40.431
    Јас знам само дека ако приими прва пред година се примаат три дози, ако е од 1- 2 години две дози, постари од 2 години една доза. Мојот прими на 2год и 2 месеца и само една доза прими. Е сега кога примаат во повеќе дози како оди делењето не би знаела да кажам. Инаку вакцината е наменета и за возрасни така да нема ограничување. Само колку што јас сум информирана до 5 години ја примаат во диспанзер за деца, а над таа возраст со закажување во институт за јавно здравје мислам се оди.

Распрашај се убаво за ова. Мојот без проблем во јане сандански го боцкаа на 2 год и 2 месеци.

На hello-kitty.90 и Coco31 им се допаѓа ова.
  16. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    И ние во јане сандански одиме. Баш зе зачудив дека ми кажа дека не може да ја прими.

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Мајќи ве молам за совет. Голема ќеркичка ми е 6 ипол годинки и денес попладне ќе ја вакцинирам со прва доза ммр вакцина. Тука у германија има исто и за сипаници т.е два шприца се. Досега од вакцините како бебе немала реалција фала Богу. Прашањето мине следново: од Мк си купив антипиреа лепенки ама немам искуство досега со нов. Пушува на германски како и што, ама имам слушано и читано оти лепенки ставате на местото кај шо е боцнато детето за да не крене темп и да го лади местото. Кога е болна ми качува висока темп до 40 а некогсш и преку 40. Па сакам да спречам. Не мора да значи ама јас умирам од страв сњ влечев со години за таа вакцина ама морам дека тргна у школо. Тукс кажуват ладење на местото ако има потреба ќ има болка оток итн.
    Исто споделете искуство како ја поминавте вакцината! Фала ви однапред

Прикачени фајлови:

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас се сеќавам кога го вакцинирав син ми со ммр ми рекоа дека за таа вакцина облоги не треба да се ставаат ,па така за разлика од др.вакцини после ммр не ставав лепенки.Плус од ммр реакција се очекува тек 10 дена после вакцината.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Да вчера ја вакцинирав, цел ден болна бев вчера од грижи како шо. Две прими една ммр а у др рамо за варичела, таа малку печела ама ништо страшно. Издржа. Се надевам нема да покаже реакција и ќе биде се во ред. Синоќа си спиеше супер без проблеми. Дај боже да биде се во ред.

На eta, elcezelce и Happyinlove им се допаѓа ова.
  20. steffriss

steffriss Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    1.449
    Здраво мамички
    Имам едно прашање во врска со ревакцината за ди те пер на календарот за вакцини пишува 18 месеци.Ние ги имаме примено сите вакцини редоследно оваа ни е сега следна.Малиот само што наполни 18 месеци,до кога е рокот за примање на оваа ревакцина со оглед на ситуацијата?