Мајки ние сме ја пропуштиле прва вакцина таа веќе неможе да се прими после 2.5м? Сега имаме полни 3м сега сме во 4м која се прима и за што е таа? И кажете ми нешто како симнувате температура во случај да има
Антипиреа. Прашајте за шествалентна, ротата нема да може. Во 4 месец се прима петвалентна и рота втора доза. Температура со разладување, расоблекување, за повисока тт (38.5+) со Антипиреа лепенки и Ефералган сируп. Може и чепче.
Плус ротата е временски ограничена, мислам дека до 36та недела трета доза, не примаше синко па не знам точно до која недела беше. А за превенар што ти кажаа?
Не, превенар е пневмококна вакцина, штити од 13 најчести видови на пневмокока. А шестовалентна е дитепер, полио, хиб и хеп Б.
Ве молам за инфо дали знаете која вакцина ја прими денес синко, 4 месеци има? За рота прва доза не го однесов бидејќи имавме случај на корона во семејството така да од кога излеговме од болница ова е прв пат да го носам на вакцина. Дали е петовалентна или шестовалентна не знам, не ги разбирам многу вакцините. Во бутче го боцнаа, ставам превентивно лепенки на местото и купив чепчиња за секој случај. Што да очекувам од реакции и кога?
Zdravo majki, naredna nedela treba da gi primame prvite vakcini rota i taa drugata, e sega slusnav deka rotata treba da se iskaka (neznam kolku e tocno ova) a moeto bebe kaka ednas na 8-9 dena (na majcino mleko sme) Moze iskustvo od majki sto im kakaat bebinjata ednas nedelno dali ja primile rota vakcinata?
Треба само да внимаваш на изметот да не си го префрлиш на себе нема врска на колку време кака бебето со вакцината
Орално се прима ротата така да, ќе се содржи вирусот во изметот. Нема врска на колку време кака, само внимавај, пелената убаво затвори ја, стави во кеса и фрли.
Во понеделник треба дс примаме вакцина, шестовалентна ми се чини. 6 месеци сме. Некое искуство ? Реакција после колку време? И дали стандард ко претходно до 10тина дена и сл? Читав некаде дека во текот на 24ч можно е да има реакција.. ама не сум сигурна.
Ми треба совет од мајки на близнаци.За една недела правиме корегирани 6 месеци.Треба да ја примиме шестовалентната вакцина па совет дали и на двете одеднаш да им ја ставам или со недела разлика(заради температура полесно да ми биде).И дали искуство дали е подобро сега овој период да ги вакцинирам заради настинкиве или да им ја одлозам до крај на Јануари?