Еве да ти кажам за рота вирусот зошто со првото дете го поминав. Здраво право дете со пауза од градинка 2 недели,тргаме за Хрватска на одмор. Прв ден се сместивме и вечерта почна со пролив и повраќање.Мислевме од промена на клима,но до сабајлето дете се истураше и се тоа беше без престан. Ја однесовме одма во болница и таму лежеше 3 дена со инфузија. Значи кога фаќа тоа е пролив и повраќање до дехидрирање. Трае и до 10 дена. Многу гадно.
Не за џабе ротата ја воведоа како вакцина؛ Дете со тој вирус се цеди од проливи и повраќања и често завршуваат болнички за реХидратација затоа што ништо не мозат да внесат преку уста؛ Мајката не е вакцинирана така да освен општ имунитет не мозе специфичен за рота да пренесе؛
Читав дека е лош за деца затоа и мали ги фаќа, обично дека немаат добар имунитет. Возрасен здрав човек нема да го осети. Твојата ќерка на доење беше или ад? Ако била на доење значи буквално ништо не менува кога станува збор за рота од твоето искуство барем.
Знам дека твоето не прими втора доза и затоа претпоставувам дека си зела да читаш и да се информираш. На моево уште трета доза му остана да прими, деновиве ќе го носам на вакцина. @eli.karameli Не беше вакцинирано девојчето или и покрај примена вакцина ја фати?
Синоќа се раскенка ептен, се жалеше како да го боли и едвај заспа. Потоа се разбуди во 1 цицаше, мерев со бесконтактен 38.2, а потоа во газе 37.8 Се смири некако на града и си заспа накај 3ч, мирно спиеше Само го отскрив, лабаво облечен и после го допирав по главче не беше толку топол. Се надевам денес ќе биде подобро сепак пројдоа 24ч од вакцина Требаше ли да дадам сируп за кенкање, иако немал многу висока температура? Читав да не се мачело бебе, и за болка да се даде сируп Матичната рече дури над 39 чепче, дотогаш ништо мислам дека немаше да чекам до толку Инаку кога има температура, да се остави ли да спие и да закрепне или треба да се држи будно?
Не беше вакцинирана ,тогаш не ја имаше во редовен календар вакцината. Инаку на адаптирано ми беше првото дете.
Лепенки ставате? И тие се за температура кога имаат.Моево немаше ама сите лепенки му ги ставив и супер пројде
Ставав вчера, ама мислам дека тие делуваат само на местото да го лади и да не го боли боцнатото, дека немаат врска со тоа дали ќе качи температура, така мислам барем... денес е подобар А како мислиш сите лепенки му ги стави? Колку време ги носеше бебе?
дента кога го боцнаа и наредниот му ставив пишува дека се до 10 часакај нас брзо се одлепуваа сами дали од топлото се сушеа појма немам али добро му делуваа
Педијатарот ми вика најдобро на 2 месеци и 10тина дена да ги прими првите вакцини. Мене ми е страв да не нешто не е во ред со крвната слика, па да не ја испуштиме ротата, па сакав порано да правиме кс и порано да ги прими. Инаку вчера направи 2 месеци, не дека е прерано. Што мислите? @Alishan30 вие на 2 месеци примивте, што ќе ме советуваш?
Нас ни закажаа точно на 2 месеци, и во картонче така ни беше запишано. Мислам дека рота треба да е до тој период примена, внука ми не ја прими заради мало закаснување. Но штом таа смета дека може, шознам. Крвна слика не ни бараа, јас сама и направив за јас да сум сигурна.
Ние пред 2месеца бевме да прашаме што како треба да носиме за првата вакцина, ни рекоа крвна слика, картончето од болница и да сме 2м и 2недели. Ова за во Јане така беше.
Па и мене ми е страв да не ја закасниме.. ќе одам неделава, некако шубе ми е. Не дека има причина да се сомневам дека ќе има проблем со кс, ама ми е шубе да не ја испуштиме
Најдобро да си препрашаш пак. Мене ми рекоа дека до 12-та недела треба да се прими рота, после ќе било доцна.
За ротата секаде различно кажуваат ама по логика треба да е најкасно 12та недела. Третата доза се прима најкасно до 32 недела, а временското растојание меѓу две дози е максимум 10 недели.
Исто и мене ме советуваше педијатарот така и така ги прими на точно 2 м 10 д. Кај нас ни крвна слика бараат ништо само го прегледуваат
Е ајде де, башка тука имам прочитано некои примиле рота и после 12та, а на пријателка 12+2 не им дале рота на бебчето
Здраво мајки прочитав тука дека со низок хемоглобин не боцкале ммр, а во петокот во јане го боцнавме бебуш ммр, а на крвната слика беше низок хемоглобинов, иначе има 13 месеци точно и ионака ми беше шубе и страв од вакцинава сега и за ова мислам зашто го вакцинираа со слаб хемоглобин...се надевам само добро се дека ќе помине, ама многу ми е страв.. многу слабо јаде овие два дена полудев од грижи...