Nikoj ne moze da ti kaze da prodolzis da vakciniras ili ne. Taa odluka e tvoja I samo tvoja. Citaj, istrazuvaj, I na krajot ke si odlucis kako da postapis. I jas sum vo ista situacija. Nie gi primivme site vakcini do dve godini I sega ke razmislam dali ke prodolzime so vakciniranje koe treba da prodolzi na pet godini. Inaku ja primivme MMR na 13 meseci bez nikakov problem ili reakcija. Imam citano deka ovaa vakcina moze da se odlozi do 3 godisna vozrast taka da ako pocekas, nema da zgresis. Istrazuvam mnogu za vakcinite I veruvaj samo stresovi si nabivam mnogu kontraverzna tema e, I falat mnogu naucni studii I od ednata I od drugata strana koi bi ja olesnile nasata odluka. No za zal, gi nema, I zatoa e mnogu tesko da veruvame deka sme postapile pravilno. Od edna strana se plasime od nesakani posledici od vakcinite, a od druga od strasnite bolesti od koi gi "stitat" nasite deca. Moj sovet za sega e ako ne si sigurna dali da prodolzis so vakcinite, barem odlozuvaj gi kolku sto mozes dodeka pravilno se informiras I odlucis. Niv mozes da gi staves koga sakas, no ako veke se primeni, nema nazad Pozdrav
Toj e momentot ako ne ja primis a imas reakcii posle ke se kaes ako ja primis i nedaj boze se sluci nesto pak ke se kaes kako mec so dve ostrici e cel toj krug samo mozam da se mrdnam psihicki
Eve jas ke go spodelam naseto iskustvo,iako imam veke pisano na temava.Vakcinata ja primivme nekolku dena po 1ot rodenden.Ne bocnaa vo desnoto race,plakavme malce.Otkako si dojdovme doma preventivno i dadov sirup Daleron.Prviot den i stavav oblogi na bocnato mesto,potoa nemase potreba.Malce ja bolese raceto 2-3 dena,inaku tem.nemase,nikakvi nesakani reakcii,apsolutno nisto.Najubavo pominavme so ovaa vakcina
Ние ја примивме на 13 месеци и поминавме без никаква реакција а толку мног се плашев за оваа вакцина дури и не плачевме а од другите вакцини после 3 до 4 часа од ко ке ја примевме вакцината почнуваше хистерично да плаче изгледа го болеше боцнатаото и морав да дадам чепче бидејки од ништо друго не се смирваше а од оваа вакцина го немавме тој проблем а и докторката кога ја примивме вакцината ми кажа дека оваа вакцина не дава реакција.
Mnogu roditeli ja odlozuvaat dodeka decata ubavo ne im prozborat.ako mozes i ako taka ti e polesno odlozuvaj ja.posebno ako e masko detenceto.
Po dolgi razmisluvanja nezam od nekoj vnatresen nemir i nasa nesigurnost sega za sega ke ja odlozime i resuvme bar sega za sega da ne ja primame. Kolku sme postapile pravilno ili ne sepak vremeto ke pokaze. Iako ne e 100% reseno
@karak i nie treba da ja primime za 1nedela MMR,posle dolgo razmisluvajne moe se resivme da ja primi,a mm ne se dvoumi za dali da ja primi ili ne on e ZA. Taka da so lesno na site
Денес примивме прва доза ДТПР и полио,досега нема температура,само едното ноже и е малку отечено,ставам од тие лепенките,кажете ми ладни облоги се стават на целото бутче или само на убодот? И до кога да пратам реакции 24 или 48 часа по вакцина?
Sto tuku se vrativme od 2ta doza na 14/15meseci,naredna vakcina na 5/6 godini. Reakci se ocekuva narednive 24cas,se nadevam deka ke pomine dobro,se ocekuva T,se nadevam nema mnogu da bide.,edna vo nodze ednata vo race ja stavija,malce placise na taa od nodze a drugata ne. Inaku majki da spodelam deka denes bea mnogu majki so deca 14/15 meseci za 2ta doza. So lesno na site
Pomina 48casa od vakcinata i sega za sega mala nervoza,iako napomena deka okolu 7dena ke ima reakcija i za T,nervoza i sl. Se nadevam i denovive ke mine dobro
Мамички имаме скоро 6 месеци,вчера примивме вакцина по трет пат онаа што е во раче,ноџе и со лажичка.Вчера немаше никаква реакција,напротив весел си беше цел ден,а денес од сабајле е ужас кенкав,има Т.Не мн голема до крај 37,8 и му дадов шурупче.Нормално е да крене дури денес Т а вчера ништо немаше?
Normalno e mamicke,vo okolu 3 dena,kaj nas barem taka bese. Osven ona na 15meseci sto ja primivme ni rekoa okolu 10dena. Inaku nie vo race samo mmr ja primivme site drugi ni bea vo noga.
Ова ни е трета ваква вакцина да речам 3 во 1,и следните ќе биле по една се до 1,5 година и тогаш ќе имал уште еднаш 3 наеднаш.Ми кажаа за реакција дека има ама не колку дена.Па дека вчера немаше реакции денес малку паника ме фати.Иначе фала ти мн.
Ако има некоја да ми одговори би ви била благодарна.Во паника сум.До сега не сме имале никаква реакција на вакцина вчера примавме во раче,ноџе и со лажичка,по трет пат.Вчера без никаква реакција а денес со малку температура и кенкав цел ден.Рачето црвено и отечено,дури тврдо му е околу убодот од вакцината.Едвај се заспавме,кога после 15 мин стана од сон со пиштење не можев да го смирам 15 мин.почна дури од толку пиштење да се дави како за повраќање.Му ставив ладно и едвај се смири некако.Ама јас немам мир......