Според мене нема потреба ако е се ок. Мене дури ми рекоа дека нема потреба за секоја вакцина да се прави кс (иако веќе подготвена отидов последен пат минатиов месец). За наредната во јануари (рота трета доза) ми рекоа нема потреба кс.
Не е потребно ама провери железо и хемоглобин, не е препорачливо да прима вакцина на слаба крвна слика.
Да, проверивме денес, хемоглобинот се нормализира за месец дена и педијатарот ни одобри вакцинирање. Но, не се сетив да прашам дали да направам пауза Ви благодарам
Малку е поодамна напишаново ама да те прашам и моево дете после третата доза рота кака тврдо и зелено и еве веке две недеки го држи незнам што да правам, кај вас како време беше дали се среди столицата?
Мајки имаме 2 месеци и треба да прими првата рота. прв пат идам да му давам, нешто ми е страв дали да ги прими или не, ми викаат дека се нови и не им давале на децата, и воопшто не им даваат никакви вакцини.. а пак други даваат... а педијатарот ми рече дека прво треба да вади крв.. дали сте за примање или не ?!
Читни на нет за рота вирус и што може да предизвика нешто налик не толку сериозно, но сепак многу сериозно и потоа одлучи дали вреди да се прими вакцината. Кај нас е можеби нова, во светот не баш. Земањето крв за крвна слика не е ништо страшно, трае 5 секунди.
И јас многу се двоумев ,и верувај уште се двоумам дали да прима или не. Сепак, ги примивме сите до втора доза рота, сега на ред е трета ама кај нас периодов не работат поради вирусов...Па можно е 3та рота и да ја пропуштиме (таа се дава најкасно трета доза до 32 недела -така пишува во календарот на имунизација, ние вчера направивме 32). Двете дози беа без реакција.
Оли да те прашам ти вака во исти ден го носеше за крвна и за вакцина или? Утре планирам во ремедика да го носам за крвна, па гледам си ми пишала одма резултати добиваат
Јас го однесов утредента од проверката, но резултати за 10-15 минути ќе имаш ако сакаш во ист ден да го носиш и на вакцина.
Мајки ако може совет,треба да примиме рота прва доза но имавме страшни грчеви кои се смирија пред една недела,. Читајки дека прави грчеви вакцината многу ми е страв да не направам проблем со стомачето... Искуство и совет?
Мајки дали за прва рота на 2 месеци идевте точно или чекавте по уште недела дена? и каква можна реакција да има? и дали е задолжителна, и изгледа треба прво крв да се вади многу ми е страв дали да ги прима или не..и така со грчевите мака мачиме..и колку не спие и го држам на раце се доле ме боли и имам хемороид
Многу дечиња што имале грчеви примиле рота. Никој не може да ви рече одете и вакцинирајте или не, не одете. Инаку за секоја вакцина страв ќе ви биде. Без разлика која вакцина и да ја прими, ќе се мислите дали ќе има реакција, дали ќе качи температура, дали ќе помине лесно. Кога ќе прими вакцина, ќе следите и евентуално ако има температура, сируп ќе дадете ако качи 38,5. За рота не се чека, таа во одреден период се дава, кажано ми е до 12-та недела дека треба да се прими. Моето за втората доза имаше после четвртиот ден малку грчеви два дена и поминаа. Сите дози ги има примено, ниту еднаш не кренал температура.
Моето бебе имаше грчеви и прашав педијатар дали и рота да прими. Ми одобри и ја прими. Не забележав ништо екстра од тоа што таа го имаше. Повеќе внимавав на хигиената со каките и толку беше. Помина, сега после божиќ треба втори дози да прима. За вакцинирање никој со сила неможе да ви ги боцне децата, и сите сме со различни мислења, ние може да си кажеме наше искуство, а сепак одлуката за вакцинирање си е само ваша.
Ротата се прима орално, преку уста, во вид на течност. За неколку секунди ставаат во муцето и детето ја голтнува. Се дава од скоро во нашата држава, да, но не е нова вакцина во светот. Рота е вирус кој предизвикува инфективен пролив, и до 30 столици дневно, прави брзи дехидратации и потребен е престој во болница под надзор. Не го пишувам ова да ти предизвикам страв, само ти кажувам што би можел да направи вирусот. Читни на интернет има доста убаво објаснето.