Искрено,не знам зошто не ја ставија, баш вчера докторката вика, кога не сме ја ставиле досега нека почека. На 7м ќе прими трета доза поливалентна, па после на 9м рече ќе почнеме со превенар.
Незнам зошто не и ја ставилевнука ми не ја прими ама им рекле дека може покасно. И така беше. Јас кога бев за 3те ми кажаа, реков добро и толку беше. Следниот месец ќе бидат ревакцините, исто за 3те. Штом може и покасно, не се секирај, битно ќе ја приме
Денес прими само шестовалентна во ноџе и рота во уста. 2месеци и 11 дена е и 7кг тежокдруго не му додоја. Ај со господ напред мирно да поминеме
И ние вчера примивме трета доза рота и петовалентна. Превенар јас одбив да му ја стават. Ја оставам за понатака. Ама синко вчера дигна 37.8, цела вечер варира од 37.7 до 37.0. Се нервирам имам три топломер сите различно покажуваат. Живиниот и вчера и денес покажува 36.9. Браун бесконтактен за во уво цело време од 37.7 до 37.1. И дигитален обичен покажува 36. Ај живиниот нека е најточен ама на челото ми е топол. Матичната вика нормално било, но ако продолжи после 24ч ќе мора да се носи на лекар. Дајте некое позитивно искуство, многу сум потресена.
Расоблечи го малку или истуширај го со млака вода, нормално е да се очекува температура после вакцина, без паника, смирено и следи го бебето.
Ај да прашам пак... Пневмокока колку дози треба да се примат? Прими две дози, но докторот од Букурешт напишал трета доза кога да прими. Не знам зошто сè ми се врти дека се две дози, а не три... @Butterfly1107 Расоблечи го, не е тоа превисока температура, пробај да го разладуваш.
На 2,4 и 12 месеци по еден календар што го имм од 2019 година. Ама имам слушано ако го однесеш поголемо за прва доза две или една зависно од возраста. Едит: еве слика
И јас знам дека се две, да не се помешал нешто. Идеа како да го разладам освен соблекување? Зашто соблечен е ама зар да го оставам само на боди? Сега еве спие по боди на кратки и панталончиња ама без чорапи.
Моево прими пневмокока на 4 и на 6 месеци, па можеби затоа пишал на 12 месеци пак трета доза и МРП на 13 месеци. Па ако не му е спуштена, само по боди би го оставила. Не го покривај многу. Може и да го истушираш со вода еден степен пониска температура од телесната во моментот. Само главче да не водениш. Ќе ја тагнам @Alishan30 за секој случај да го исконтролира ова што го кажав
Стварно чудно зошто негде ја даваат негде зошто и во прирачникот и МЗ таа ја има само нагласено вака ја сфаќам дека во исклучителни случаи се дава едино да не ја вовеле сега задолжителна Баш ќе прашам треба да одам во Пон и ќе ви пишам за таа вакцина што ми кажале Ви праќам и целосен прирачник ако го немате
А на 2 месеци прими прва доза? Пошто јас очекував 2 боцкања, а доби 1 - шестовалентната. Прашав нели има и уште една вакцина, ми рекоа не сега, понатака ќе ја примел таа..
Не, не, не ја прими на 2 месеци, мислам дека тогаш не беше задолжителна. Прва доза на 4 месеци, втора доза на 6. Може и понатаму да ја прими.
Ова е од 2018 година што го имаш прикачено. На моето му ставија на 2 мес сега на 28ми има на 4 месеци и за следната ќе е на 12 мислам, исто и внука ми е така вакцинирана. Во Штип сме ние може сите различно работат. Еве го од 2019 https://zlomsm.mk/kalendar-na-imunizaija-2019/ http://zdravstvo.gov.mk/imunizacija/?cn-reloaded=1
Стварно се ненормални како бе така праат ако пишува 2м зашто ниту ја камуваат ниту даваат не знаев ново дека има за 2019еве ќе ги тагнам и @Jana06 @0ли @Brpbrp @elcezelce што се во скопје дали ја имаат примено превенар или дали нешто ви спомнале за неа