Вчера јас ја поминав таа нервоза. 24часа го држеше некоја глупа темп што се движи меѓу 37.0 до 37.8. После 24часа му се симна и не се качи повеќе.
Не, матичната ми потенцираше никако сируп. Сируп само ако качи над 38.5. Цел ден беше по боди на кратки по дома. Така го разладував. Матичната ми рече може и по пелена да си седи. Го избањавме без главата и тоа му помогна малце.
@0ли не знам дали ти одговориле,за ова пишувавме и претходно.Превенар до годинка е 3 дози.Ако првата доза се стави покасно или после годинка,тогаш се 2 дози.После 2 години е една доза.Стекнатиот имунитет е секако најдобар со 3 дози. Инаку таа и ротата не се задолжителни вакцини,ама се многу потребни според мене.
Цела ноќ 37.7, па ќе паднеше на 37.4, па повторно 37.7 04:40 беше 37. Тогаш и легнав до 06h. Во 06h 36.2 Сега пред 5 минути 36.4 и заспа. 24 h од вакцината се зад нас. Остануваат уште толку, да издржиме. Од толкава нервоза, ноќеска изгубив 1,5 кг. Фала на прашање. Ова беше тешка ноќ.
Фала за потсетувањето, баш не ми текнуваше како одеше со возраста, а повеќепати е пишувано. Кога првата доза превенар му ја ставија, баш ми рекоа дека дотогаш не била задолжителна, но дека ја направиле да биде и ќе треба сите да ја примат. @Bebac Држи се, ќе помине, верувам дека нема да качи повисока.
Бебето имаше низок хемоглобин и вакцината ја одложивме за месец дена. Кога го расоблеков да го вакцинираат му ставија едната во едното ноже и како што ве читав тука треба и на другото таа го стисна за образи и му ја стави ротата. И реков па нели е касно за рота? А таа еее тоа нема врска мајка,ние сме возрасни па ја примивме. Така стриктно кажуваа дата кога имаше недостаток на вакцини па мораше да ги вакцинираме само тие што се навреме. Ама денес од кога гледав една тв емисија во која баш беше убаво нагласено што-како во грч сум неколку дена. Леле ке си пукнам од мака како ми се склизна тоа од раце.
Deka ima strog kalendar po koj treba da se primi vakcinata. Nisto ne primavme. Do nareden mesec sam si se kaci,toa cicase jas obrnav poveke paznja sto jadam ( jadev kako mece) i hemoglobinot se opravi.
Kasno??? Vo selata seuste vazi praviloto pismo pokana za vakcina na novorodenoto. Cekaat da se prisoberat deca min 10 pa da otvorat doza za da ne ide fira neli. Sto da kazat tie majki sto decata im se po 9 10 meseca a im se primeni samo tie vo bolnica 2. Niv vo sekoj pogled im e zakasneto so vakcinite. I nikakov strog vak.kalendar. Mesto da reces ajde zdravje da mu e ti tuka se tufkas bez veze. I pak poentata ne ti ja svakam.
Ај смири се малку. Еве ние не чекаме покана, па ги каснам од други причини. За ротата си има временска рамка од - до кога се прима и не ја одредуваме ние. Првпат слушам возрасни дека ја примиле зашто нема поента, најпогодени од ротавирусот се бебињата. Возрасен со добар имунитет нема да го осети вирусот. @Dana31 Немој да се секираш, сум читала тука мајки дека до 15 недели некои бебиња ја примиле, твоето било 15+1 така да, мислам дека не е направена штета. Во секој случај да не ти е мисла консултирај се со мат.педијатар и за следната доза однеси го максимум до 25та недела.
Pa ti se uznemiri od mojot komentar ne jas taka da aj drven advokat doma tuka ne. I kako ti tuka kazuvash shteta dali e napraveno kaj deteto stramota. Ustvari mislis!!!!
Зошто има фрустрации во секое твое мислење? Само ти реков да се смириш. Доволно е вознемирена мајката уште да каже 'ајде здравје да му е'. И кажав мое мислење да си се консултира со педијатар. А ти стварно смири се зашто создаваш негативност во најубавата категорија на форумот.
Денес примивме втора доза рота и прва доза менингококо Б. Докторката ми нагласи дека менингококото се карактеризира со тт и од 37.3 да почнам да давам такипирин капки. Поминаа 8 часа од боцкањето, засега нема тт. омалаксана е и постојано сака да спие ама спиењето е со кенкање, жалење, како да ја боли нешто. И залепив една лепенка на ноџето и се надевам на мирна ноќ како и претходниот пат. Знам дека е индивидуално ама сепак сакам да слушнам искуство за менингококо вакцината.
Јана јас мн добро те сватив. Тоа што го пишува @DonaAres не ми од никаква полза или утеха. За своето дете нека си пишува: -Нека му е за здравје, кога знам со сигурност дека има пропуст. И не ме интересира како прават по селата. Ако е пак затоа тие во Африка не ги ни вакцинираат? И сега со тоа да се тешиме? Глупости!
Мајки дали е можно после 6 дена да има реакција од рота прва доза? Таман мислев супер сме понинале но од вчерс вечер вришти на моменти од стомакот буквално вришти... И цело време се стиска за какање.. Од сабајле е исто.. Колку би траело, некој совет искуство?