Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Mislam deka ne e vazno ako ste nemale reakcija dosega pa da.mora taka i sega.nie pred 1 nedela primivme dper, polio, hib, toj komplet kako vie isto taka 3 doza. D- rkata rece cim sme nemale reakcija dosega na prethodnite ne bi trebalo ni sega, ama bebus e pogolem pa poinaku e. Kajnas inaku prv pat sega se pojavi topce na raceto od ubodot. Ne ja boli ama ima topce potkozno
    I skoro sum sigurna deka e poradi. Nesposobnata sestra sto ne bockase, boze kolku bese katastrofa zenata mi idese da ja zadavam...ajde lesnoda pominete, ako ti e nesto sube, pravec maticen...

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cindy@

Cindy@ Нов член

Се зачлени на:
    20 мај 2015
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Јас и за поголемиот син, а и за малиов кој има 4 месеци не дозволувам да ни стават комплет вакцини хиб + ди тепер + полио, затоа што ХИБ е различна вакцина и не треба да се дава заедно со ДТпер, освен ако не е една вакција специјално направена, т.ест така наречена петовалентна што треба допрва да се воведе кај нас. Докторите стално настојуваат да ги дадат заедно, не знам зошто, дали да си завршат побрзо работа. Еден педијатар ми има кажано дека разлика меѓу тие две вакцини треба да има минимум 1 месец.

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас намерно одам одвоено да му ги ставаат вакцините - ако случајно има реакција, да знам од која е, а и да не му го оптоварувам имуниот систем повеќе од потребно. Ги примивме хиб и полио, сега треба втора доза хиб, а дитепер чекам на клиника да видам прочистените дали и кога ќе им стигнат.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.437
    Исто и ние одвоено ги примивме :)

5. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.288
    Плус и два дена не сака усте да отвори да касне нешто.Си јадеше по цело тањирче а сега го врти главчето и го стиска муцето.Не сака ни да проба.Незз дали и тоа има врска со вакцината.Си јадеше со сласт а сега кига ја гледа лажичката одма затвора уста и се врти. :( :(

6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    I kaj nas levoto nodze bese poteceno prcite dve nedeli,jas preplasena i de javiv kaj pedijatra ona mi kaza deka bormalno od taa vakcina (ne se sejkavam tocno koja bese)imam pisuvano nekoja strana nazad.
    Taka i pomina samo bez da i nanesuvam nesto i plus cela nedela nesakase da jadd i bas togas i zapce i izlezs iod vakcina i se nasobra.

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И ние денес ја примивме ММР. Не плачеше воопшто.
    Денес добра беше.
    Се надевам дека лесно ќе поминеме.

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    NE grizi se,nie so taa najubavo si pominavme,apsolutno nikakva reakcija nemase.Samo prviot den i stavav oblogi na bocnatoto mesto preventivno,drugoto si bese se' ok.Ajde i vie so lesno da pominete :)

На galapce и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Nie pominavme dobro so mmr,posle dva dena imase T 38,pa so takepirina i se namali i veke naredniot den ne kaci pak :)
    Ke pomine i kaj vas dobro :)

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.664
    Допаѓања:
    106.773
    Мајки ќерка ми требаше на вакцина да ја однесеме во мај месец но ете помина и ја оддолжував што често беше настината - температура , течеше нос , ја болеше грло..сега денес е 1 јуни па реков утре да ја носам ,а еве пак гледам денес има некои шлајмови но ништо друго , викате нема да има некој проблем ако утре ја прими? :|

11. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мислам дека тоа ќе го одреди докторката што ќе ја прегледа пред самото вакцинирање.

Јас имам проблем со ДТП вакцината - ги примивме првите дози на полио и хиб, време е веќе за вторите, а ја чекавме ДТП прочистената на детска клиника. Испаѓа дека барем до август ќе ја нема, и не знам што да правам :(

12. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Nisto, ke ja primite koga ke ja dobijat, nisto strasno. Ne cini da e predvreme, a vaka ako se odlozi ne e problem

13. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Nie denes so zakasnuvanje ja primivme prvata protiv zoltica i ni zakazaat kraj na mesec za dtp.e sega me interesira nesto.na edna prijatelka za nejzinoto i ja razdvoile.primila prvo vo nodje pa posle mesec dena treba ostatokot da go primi.mene denes mi rekoa deka ne gi dvoele nikogas i deka odednas ako se stavi imalo podobar efekt.kako bese kaj vas?? Odednas gi primivte ili?? So prvata kerka nemase dvoenje

14. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Ние денес ја примивме третата доза и ниеднаш не ни ја раздвоија и мислам дека подобро така одколку да го малтретирам бебуш повеќе пати вака ке поплачи малку и му врви

На mami blue му/ѝ се допаѓа ова.
  15. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Nema vrska so efektot, niv im e polesno odis naednas 3 vakcini i si ja zavrsile misijata, zgolemen % na vakcinacija, a od dr strana nema da im ides cesto. Duri go vakcinirav deteto, SEKOGAS gi razdeluvav i odev na sekoja 1-2 nedeli. Poveke maltretiranje za niv i za mene, ama podobro za bebeto, ne e isto da se bombardira nezreliot imun sistem naednas so 5 antigeni i koga toa se pravi poedinecno. Inaku realno rizik e i vo dvata slucai, ama sepak od dvete zla da se izbere pomaloto. Educirajte se, citajte i samite odlucuvajte, ostajte gi tetkite na vakcini.

16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Дефинитивно нема врска со ефектот, туку им е поедноставно. Додуше, ете од септември ќе се воведат и кај нас петовалентните вакцини, па нема ни да има избор.

17. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Majki utre treba da go nosam maloto na citanje na beleg od bsz, ama on nema nikakov beleg,mi rekoa deka ke treba da se revakcinira,ima li nekoj iskustvo so ova I kakvi reakcii mozam da ocekuvam?

18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Никаква реакција нема.

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Дали некој знае, бидејќи ја касниме вакцината ммр, требаше на 13 месеци да ја прими, сега ќерка ми е 17.5 месеци, а на 18 има ревакцина на ди те пер, дали мора да се запази редот или може да ја прими ревакцината а ммр покасно?

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Мислам дека не мора да се запази, баш ние кога и да одевме се консултираа докторката и сестрата која наредна да ја стават. Важно е само да се запази законскиот рок на една иста вакцина, односно растојанието помеѓу две ревакцинации да не е помал од 45 дена.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.