Консултирај лекар многу е некако после 10 дена темп да качи од ротата а и од кај си сигурна дека темп не би била од шестовалентната? Повраќање млазови или бљуцка? Извини те изнапрашав ама повраќање не ми го кажаа како нус појава само темп во први 24ч. Може @Alishan30 знае да потврди дали е можна темп 9ти ден
Можно е, повраќање, дијареја, гасови се нескани ефекти од ротата. Вообичаено се следи првите 7-10 дена. Температурата исто, можеби е реакција од вакцините. Важно е бебе да не дехидрира, ако цица и мокри пелени нема простор за паника. @honeyboney, доколку не качува температура повисока од 38 не е страшно. Цица ли/Пие ли АД?
Ретки се случаите на температура од Рота, особено висока. Ама сепак може да се јави https://www.rxlist.com/rotarix-side-effects-drug-center.htm
Има ли шанси бебето вирусот да го прележува пошто тие се симптомите а секако со вакцина вирус примаме или лупетам?
Живите вакцини како рота се добиени со атенуирање (ослабување на вирусот) при што ја губи способноста за предизвикување болест, а бебето стекнува имунитет, односно антитела против вирусот. Не го прележува вирусот како во случај кога ќе се инфицира, но во случај на ослабен имунитет може да дојде до некотролирано размножување. Во секој случај симптомите се многу поблаги отколку инфекција.
После све што прочитав денес дефинитивно мислам дека ја имаме најблаагата варијанта од вирусот.. Не е бљуцкање туку во млаз неколку пати, цица и полни пелени што ме смирува колку толку.Може и температура од рота ама не качува повеќе од 37 со 5,6.Се надевам дека од утре ке биде подобар.
Додека да видам, веќе БелаДона ви одговорила. Од 7-10дена можна е теакција некаква. До 38 не е за сируп, нека минува со лесно @honeyboney
Температура 37,2 не е покачена, нормална е за бебиња до 37,5. Можеби топло му било, само расоблечи го ако пак видиш толку да е.
Зависи од каде се зема (под рака, ректално, уво...) Расоблечена беше, а беше топла и кенкава, ама кратко траеше фала Богу. Досега немала толку, обично околу 36.5-6 затоа одма ја приметив
Над колку давате сируп? На син ми му беше 37,7, знам рекоа над 38,5 ама некако многу ми да чекам толку да качи.... Дадов ефералган.... Грешка ли беше? 2 ипол месеци е
Да ви се умешам да научам а сируп се дава над 38 ако е измерено под раче или над 38 ректално ако измериме? Пошто по интернетов читав дека и под раче за 37.2 се дава сируп, како правите?
Јас дадов сируп (Ефералган) на 38.4, пред тоа ладни облоги, лепенки, расоблекував и туширав со млака вода. Да се дополнам, мерам со живин термометар под пазуви
Ректалната температура е за 0.3-0.6 °C повисока од температура на чело или под пазуви. Така да ако дадеш сируп на 38 измерена под пазуви, значи детето имало на пр. 38.5 измерени ректално. Така да води се според 38 под пазува, секако педијатрите препорачуваат сируп со температура над 38.5. Секако најточна е температурата измерена ректално ама и најнепријатно е мерењето.
Дали доколку со полни 12 недели, бебето не тежи 5кг. го враќаат за шестовалентната, што се прима заедно со ротата и чекаат да качи килажа или сепак го боцкаат? Кој индикатор го сметаат за поважен? Килажата или неделите?