Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Се опремив со се пошто само јас изгледа вакцинирам дете во сред празници, утре ќе славиме со топломерот место жижици(facepalm). Инаку јас се скапав од звонење во Јане да прашам за работно време никој не крена арно си нашла некој:)

2. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Кое време ги носевте да прима вакцина во Јане? Од колку до колку работат, знаете ли?

3. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Утре ќе го носам незнам ми јас звонев 10 пати никој не крева, колку што читав по форумов од 8 до 13 часот ама дали е така сеуште незнам ни јас, кај 10 планирам да го носам :)

4. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Јас до сега сум била два пати. Од 8 сигурно работат, може и порано.

На ..barbie.. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Не примија за вакцина со 106 хемоглобин во Јане Сандански, и незнам дали дека жив човек немаше ама префини беа и сестрата и докторката и совети и со бебето се, дури и маж ми му рекоа прво да го остави малиот и да излезе после и него го оставија внатре, да знаете за кој ќе носи бебе. :)
    Реакции сега за сега немаме температура ако качи вечер да очекувам можно е така?

На Izzy_0504, Jana06, BeLLaDona23 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Супер!
    Следи во следни 24ч со лесно

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    3.564
    Дечки во 9ти месец која вакцина се прима?

8. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Здраво денес примавме вакцина бебето е 2 месеца и 3 дена едната ја пиеше другите 2 во ножето не се разбирам од ова температура нема ама многу плака што можам да му дадам или нормално му е

9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    4.841
    Моето исто примаше и многу плачеше најверојатно има болка во нозете кај што е боцнато. Мене докторката тогаш ми рече да дадам сируп далерон за болката иако нема температура му дадов само еднаш и се смири за втор пат немаше потреба.

10. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Мене за овој ми рече незнам дали да му дадам пошо нема температура

Прикачени фајлови:

11. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    6.732
    Овој сируп и далерон се исти по состав (парацетамол) само фабричкото име е различно.
    Во аптека работам :)
    И ние треба да примиме вакцина на 9ти правиме 2 месеци, страв ме фаќа..

На Mala_plava, Milkiway и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  12. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    4.841
    Точно исти се по состав само различна фирма се. Слободно дај му да не се мачи, парацетамолот освен што симнува темперстура и за болка може да се користи.

На Mala_plava му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Не не зошто ако нема темп да даваш
    Се дава над 38.5 темп иначе каков ефект ќе има
    Плачењето нема да го смири дај капки за грчеви сигурно тоа е и пробиотик од ротата ствара
    Ти пиеш далерон превентивно за да не фатиш темп?

Уште нешто на боцнатото ладни облоги со ациди борици

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Внимавајте со парацетамол давање ако нема температура 38,5 бидејќи баш пред некое време пишуваше една мајка дека премногу му се спуштила температурата на бебето.
    Ставајте облоги кај боцнатото, до кај 38,5 разладувајте со соблекување и со туширање (без главче).

На Alishan30, Izzy_0504, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    4.841
    Парацетамол сите сме користеле барем еднаш во бременост за намалување на болка т.е. забоболка главоболка и слично. Не се користи само за висока темперстура. Ако има болка било каква детенце исто се препорачува парацетамол како што и даваат ибупрофен за темперстура т.е. блокмакс сирупот . Мајката најдобро знае зошто плаче бебенцето а може и со педијатар да се консултира. Јас на моето му дадов кога го вскцинираа првиот пат зошто многу го болеа нозете не даваше ни да го допрам и немаше никаков несакан ефект.

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Ама може да има несакан ефект. Има примери на преголемо спуштање на температурата.
    Користеле трудници парацетамол во бременост за главоболка, но ако веќе споредуваме со возрасни, за секое мускулно боцкање не пијат парацетамол.

17. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    4.841
    Најдобро е да се консултира со педијатар па тој нека ја советува. Јас лично сси кажав му дадов зошто беше многу жален и плачеше не даваше да го држам дури а и докторката така ме советуваше. Точно дека ние возрасните не пиеме парсцетамол на секое боцкање, и точно е дека општо познато кај народот е дека ибупрофен се дава при болка, а кај бебињата сирупот се користи и за покачена температура.

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Точно, кај народот е познато, но несакани ефекти ете се појавуваат.
    Што ќе направиш ако една докторка ти вели давај сируп ако кенка и ако го боли местото, а друга ти вели може да е опасно и многу да спушти температура и да не даваш додека не качи 38,5. Која ќе ја послушаш? Мене за ова две докторки два различни совети ми дадоа.
    Или, ќе боли заб и ќе се напиеш. Ќе дојде време кога ќе го болат забите и ќе биде жален, нема да дозволува да го допреш, нема да сака да јаде, нема да е расположен, ќе кенка. Ќе дадеш сируп да пие? Пак една да речеме ти рекла давај, пиеме и ние за забоболка, а друга ти рекла дај само ако крене температура.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.959
    Допаѓања:
    4.841
    Кога ќе се најдам во ситуација ќе одлучувам здрсвје и не дај боже да треба и да има било кое такви маки. Секој одлучува за неговото дете и секако сите го сакаме најдоброто за нив нели? Затоа ете ти кажа дека недајбоже може да се намали многу температурата а не знаеме дали е прсвило и дали е дадено преголема количина затоа што и поголема доза може да резултирс со хипотермија, не ги знаеме условите под кои се јавил тој негативен ефект кај тие што ги познаваш јас лично не знам никој таков . има повеќе мислења може да си побара и стручно мислење од нивниот педијатар и да си одлучи што ќе прави.

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.532
    Ти и' пиша давај нема гајле, јас пишав да внимава, не е дека сосема нема гајле и завршивме со муабетот со членката, нејзино е што ќе направи.
    Се префрлив на дискусија со тебе, но океј, нема врска. Тераме понатаму :)
    Дајбоже ниедно бебенце да нема болки никогаш :)

На Milkiway и Snowflake92 им се допаѓа ова.