Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Грчеви имаат, меше ги боли и какаат потечно и повеќе. Спремај се на третиот месец кога освен рота ревакцина, ќе прими уште 7 други, значи 8 во еден ден. Земи си алведон чепчиња и со лесно! :D

kanella likes this.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Во Јане превенер ми рекоа со втора доза рота дека ќе ставаат.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Уште 7 други да не си грешка? Ние примивме сега втора доза рота и петовалентна а за нареден пат ни имаат пишано превенар да ја прими. само една орално прими сега и во ноџе. Од кога ја прими вакцината цел ден беше расположен си играше и се смееше

4. PurpleMind

Не сум грешка, онаа против рота ја прими орално и после му шибнаа по една инекција во двете ножиња. Може да е онаа што ја викате петовалентна, шестовалентна итн. Ај чисто за споредба, ќе пишам кои ги прими освен против рота: дифтерија, тетанус, пертусис, haemophilus influenza b, полио, пневмокок и хепатит б.

Last edited: Jan 20, 2021
    Snowflake92 likes this.
  5. kanella

kanella Популарен член

Кога ја прими првата рота го буцмаа во ногичињата? Живееме јас и ти во иста држава? :worried:
    Ќерка ми не ја боцнаа, само орално ја прими вакцината...

6. PurpleMind

Не, рота орално, на третиот месец ќе ги прими рота(орално) и другите преку инекција.

kanella likes this.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Аа така може јас те разбрав 7 пати го боцкале (facepalm)

8. PurpleMind

И јас лошо се изразив. :)

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ај да прашам сите вторите ревакцини на 3,5 месеци ви ги примија малите?
    Мене долго ми се гледа размак од 8нед ми оставија и за вторите ќе биде 4+ месеци.
    Ме буни тоа што во календарот стои 3,5мес можно ли е ревакцина на рота да се закасни и да не се прими?
    Знам дека е минимум 4недели ревакцина ама ај да прашам вие што сте околу мене колку ви е размакот меѓу вакцини ќе ве тагнам @ni.na @Alishan30 @Brpbrp @Katerina94 @eli.karameli

Alishan30 likes this.
  10. ni.na

ni.na Популарен член

Кај нас 7 ипол недели има размак, ќе ја прими на 4 месеци и една недела според тоа што ни закажаа, ама јас првата доџа на 11 недели ја ставив ако има тоа врска:)

Milkiway likes this.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Добро значи исто ќе бидат отприлика фала ти си викав да не се збуниле да закасниме затоа

ni.na likes this.
  12. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Мами, примивмр во понеделникот шестовалентна и рота, супер си беше и денес малата цел ден ми е бледа и нерасположена, ај тоа што е нерасположена не ме плаши толку колку што ме плаши тоа што е бледа крпа. Матичниот ми кажа дека ок не е страшно ако нема температура(а нема) ама нр ми е сеедно да ја гледам бледа и да седам со скрстени раце. Дали имал некој таква реакција од вакцина?

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И мојот беше таков проѕирен скоро кога спиеше модри очите пребледен беше кога направи 3 и пол месеци почна да добива боја :)
    @Milkiway Ние ја примивме на точно 2 месеци и 1 недела а втора доза на 4 месеци и 2 дена трета доза треба дури на 9ти март што значи за 7 недели и 2 дена за тогаш и превенар ни ја имаат пишано

Milkiway likes this.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ја доиш или на ад ти е? Има промени во однос на јадењето? Грчеви може ја фаќаат ја мачи само ете може не ги искажува со плачење

15. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Мене 9 недели размак оставиле
    Примивме на 2 месеци и еден ден
    Втората на 4 месеци и еден ден

BeLLaDona23 and Milkiway like this.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

@Milkiway првите ги прими точно на вториот месец, вторите ги прими на 3месеци и 23 дена, ни закажаа на точно полн 6 месец за третите вакцини.
    Мислам дека е ок вашето закажување

Milkiway likes this.
  17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Мајки ајде и овде да прашам, дали сте правеле ревакцина од бсж на 9 месеци доколку нема белег (или ви рекле да правите)?

18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Вчера ставивме прва доза од вакцината за пневмокока... Е сега еве почнува да крева темп... Негде 37.4. 9 и пол месеци е бебе.. Сега само да ја раслечам на оваа темп?

19. fina erika

fina erika Популарен член

Здраво да се надоврзам на муабетот мојот син има 13 години ставено БСЖ од самото раѓање белег немаше.Е сега на 3 години кај мојот син а кај вас може и порано во договор со педијатар. Се аплицира строго интра кутано (подкожно) на левата подлактица (предната страна). Реакцијата се чита после 72 часа, а најдоцна до петтиот ден од апликацијата. При читањето се гледа (тврдината), а не црвенилото. Реакцијата се смета за позитивна ако пречникот на индурацијата е 6мм или повеќе. Позитивниот тест значи дека постои имунитет против коховиот бацил и не се дава БСЖ ВАКЦИНА. Додека пак негативната реакција значи дека лицето не било инфицирано со BK и на овие лица им се става БСЖ ВАКЦИНА. Новороденчињата се вакцинираат 4-7 дена, а најдоцна до вториот месец од раѓањето без претходно тестирање. Кај сите други мора да се направи Mantioux проба.

ВО МОЈОТ СЛУЧАЈ НЕ СЕ ПОКАЖА НИШТО НИ ТВРДИНА НИ БУТУР ПА МУ СЕ АПЛИЦИРАШЕ ПОВТОРНО ВАКЦИНАТА Е ПОСЛЕ ЕДНА НЕДЕЛА СЕ ПОКАЖА БЕЛЕГ.

lavinija28 likes this.
  20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Втора доза рота е ограничена со возраст кај бебето или размак од 8-10 недели од прва доза?
    Прва доза примивме на 04.12, втора ни е закажана за 26.01, но нема да може да ја прими поради тоа што периодов прележавме ковид, па ни рекоа треба 6 недели по тест (наш секако пошто бебето не го тестираа). Така ќе му се фати 11 недели по првата доза. Докториве викаат подобро да не се вакцинира отколку да се вакцинира со веќе закачен вирус во телото..
    Секако (и без коронава) правиме крвна слика со црп пред вакцина, и иако немаше. Никакви симптоми, сепак шубе ми направија