Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Грчеви имаат, меше ги боли и какаат потечно и повеќе. Спремај се на третиот месец кога освен рота ревакцина, ќе прими уште 7 други, значи 8 во еден ден. Земи си алведон чепчиња и со лесно! :D

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Во Јане превенер ми рекоа со втора доза рота дека ќе ставаат.

На Classy Flare, Kolache na mama и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Уште 7 други да не си грешка? Ние примивме сега втора доза рота и петовалентна а за нареден пат ни имаат пишано превенар да ја прими. само една орално прими сега и во ноџе. Од кога ја прими вакцината цел ден беше расположен си играше и се смееше

4. PurpleMind

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Не сум грешка, онаа против рота ја прими орално и после му шибнаа по една инекција во двете ножиња. Може да е онаа што ја викате петовалентна, шестовалентна итн. Ај чисто за споредба, ќе пишам кои ги прими освен против рота: дифтерија, тетанус, пертусис, haemophilus influenza b, полио, пневмокок и хепатит б.

Последна измена: 20 јануари 2021
    На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Кога ја прими првата рота го буцмаа во ногичињата? Живееме јас и ти во иста држава? :worried:
    Ќерка ми не ја боцнаа, само орално ја прими вакцината...

6. PurpleMind

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Не, рота орално, на третиот месец ќе ги прими рота(орално) и другите преку инекција.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Аа така може јас те разбрав 7 пати го боцкале (facepalm)

8. PurpleMind

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    И јас лошо се изразив. :)

9. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Ај да прашам сите вторите ревакцини на 3,5 месеци ви ги примија малите?
    Мене долго ми се гледа размак од 8нед ми оставија и за вторите ќе биде 4+ месеци.
    Ме буни тоа што во календарот стои 3,5мес можно ли е ревакцина на рота да се закасни и да не се прими?
    Знам дека е минимум 4недели ревакцина ама ај да прашам вие што сте околу мене колку ви е размакот меѓу вакцини ќе ве тагнам @ni.na @Alishan30 @Brpbrp @Katerina94 @eli.karameli

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Кај нас 7 ипол недели има размак, ќе ја прими на 4 месеци и една недела според тоа што ни закажаа, ама јас првата доџа на 11 недели ја ставив ако има тоа врска:)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Добро значи исто ќе бидат отприлика фала ти си викав да не се збуниле да закасниме затоа

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Macmac89

Macmac89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    164
    Мами, примивмр во понеделникот шестовалентна и рота, супер си беше и денес малата цел ден ми е бледа и нерасположена, ај тоа што е нерасположена не ме плаши толку колку што ме плаши тоа што е бледа крпа. Матичниот ми кажа дека ок не е страшно ако нема температура(а нема) ама нр ми е сеедно да ја гледам бледа и да седам со скрстени раце. Дали имал некој таква реакција од вакцина?

13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    И мојот беше таков проѕирен скоро кога спиеше модри очите пребледен беше кога направи 3 и пол месеци почна да добива боја :)
    @Milkiway Ние ја примивме на точно 2 месеци и 1 недела а втора доза на 4 месеци и 2 дена трета доза треба дури на 9ти март што значи за 7 недели и 2 дена за тогаш и превенар ни ја имаат пишано

14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Ја доиш или на ад ти е? Има промени во однос на јадењето? Грчеви може ја фаќаат ја мачи само ете може не ги искажува со плачење

15. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Мене 9 недели размак оставиле
    Примивме на 2 месеци и еден ден
    Втората на 4 месеци и еден ден

На BeLLaDona23 и Milkiway им се допаѓа ова.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    @Milkiway првите ги прими точно на вториот месец, вторите ги прими на 3месеци и 23 дена, ни закажаа на точно полн 6 месец за третите вакцини.
    Мислам дека е ок вашето закажување

17. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки ајде и овде да прашам, дали сте правеле ревакцина од бсж на 9 месеци доколку нема белег (или ви рекле да правите)?

18. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.264
    Допаѓања:
    1.425
    Вчера ставивме прва доза од вакцината за пневмокока... Е сега еве почнува да крева темп... Негде 37.4. 9 и пол месеци е бебе.. Сега само да ја раслечам на оваа темп?

19. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Здраво да се надоврзам на муабетот мојот син има 13 години ставено БСЖ од самото раѓање белег немаше.Е сега на 3 години кај мојот син а кај вас може и порано во договор со педијатар. Се аплицира строго интра кутано (подкожно) на левата подлактица (предната страна). Реакцијата се чита после 72 часа, а најдоцна до петтиот ден од апликацијата. При читањето се гледа (тврдината), а не црвенилото. Реакцијата се смета за позитивна ако пречникот на индурацијата е 6мм или повеќе. Позитивниот тест значи дека постои имунитет против коховиот бацил и не се дава БСЖ ВАКЦИНА. Додека пак негативната реакција значи дека лицето не било инфицирано со BK и на овие лица им се става БСЖ ВАКЦИНА. Новороденчињата се вакцинираат 4-7 дена, а најдоцна до вториот месец од раѓањето без претходно тестирање. Кај сите други мора да се направи Mantioux проба.

ВО МОЈОТ СЛУЧАЈ НЕ СЕ ПОКАЖА НИШТО НИ ТВРДИНА НИ БУТУР ПА МУ СЕ АПЛИЦИРАШЕ ПОВТОРНО ВАКЦИНАТА Е ПОСЛЕ ЕДНА НЕДЕЛА СЕ ПОКАЖА БЕЛЕГ.

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    4.029
    Втора доза рота е ограничена со возраст кај бебето или размак од 8-10 недели од прва доза?
    Прва доза примивме на 04.12, втора ни е закажана за 26.01, но нема да може да ја прими поради тоа што периодов прележавме ковид, па ни рекоа треба 6 недели по тест (наш секако пошто бебето не го тестираа). Така ќе му се фати 11 недели по првата доза. Докториве викаат подобро да не се вакцинира отколку да се вакцинира со веќе закачен вирус во телото..
    Секако (и без коронава) правиме крвна слика со црп пред вакцина, и иако немаше. Никакви симптоми, сепак шубе ми направија