Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.451
    Можеш каде сакаш, ние сме од Скопје, го имам вакцинирано во Гевгелија. Само за поголемото дете ќе ти треба картонот/книшката на увид како доказ што има примено до сега.

На eta и simona_baby им се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Мајки, дали има некоја искуство со примање вакцини после прележан ковид? Што ве советувале докторите, колку треба да се почека пред да се стави вакцина од редовниот вакцинален календар?

3. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Два месеци отприлика да се изминати, крвна слика пред вакцинација задолжително, тоа советуваат. Прашуваат дали сте биле асимптоматски или со висока температура, како било детето итн.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Благодарам на одговорот :)
    Кај нас не се изминати 2 месеци, но знаејќи ги какви се во диспанзер ептен навалуваат со муабетот: - ништо не му е на детето.

5. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.966
    Мајки, денес примивме вакцина (трета по ред) како и претходно така и сега нема тт барем за сега ама овој пат многу се жали на болка во ножињата.
    Кога и да ја кренам, плаче.
    Плаче дури и кога прета со нозете, се гледа дека си има мака, плаче со солзи.

Дали може да и дадам такипирин за болките?

6. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    4.029
    Ние сме во таква ситуација. Конкретно 2ра доза рота и петовалентна. Ми рекоа до 22ра недела дека може да се прими, а тоа ни е Први Март. 6 недели пост ковид тест ни е средина на Фебруари, па тогаш и ќе примаме. Секако со крвна слика и црп (што и без ковид правиме пред вакцина).
    Ова во Букурешт ми кажаа.

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    А ви дадоа зелено светло за примање? Зашто ќерка ми само после после 10 дена од ковид инаше крвна слика суза!

Секако дека пожелно е пред секоја вакцина да се види преку крв дали е здраво детето, но бидејќи нов вирус па мислев да не направат проблем вакцините на организмот. Затоа незнам колку да се чека, не сум сретнала никаде искуства.

8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    4.029
    Да да, ни рекоа дека може да прими. Бебето не појави никакви симптоми, јас исто асимптоматска, маж ми 3 дена со 37,5 температура. Дека лесно пројдовме, бебе без симптоми, ќе поминат 6 недели и со добра крвна слика ќе може да прими. Прашуваат за симптоми и терапија, ваљда и тоа земаат предвид

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.643
    Допаѓања:
    252.685
    Јас не знам дали син ми прележал, два пати е тестиран, негативен. Јас прележав летово, не му проверив антитела, негативен беше тогаш.
    Ама оди на школо, имаше сега стрептокока, што ако е асимптоматски и прима вакцина?
    А доктори велат мора да се продолжи со вакцинација. Последна ревакцина на ДТП.
    Не знам што да правам.

На Lilit и Kitten им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    И мене тоа ме интересира а педијатаров мој ми даде одговор демек Ништо страшно кога го прашав што ако дома сме сите асимптоматски и бебе а го вакцинираме. А според него не треба пред вакцини да прајме кс. Секако диспанзерите ни бараат :?: и ај сеа...

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.643
    Допаѓања:
    252.685
    Кај нас не бараат кс, јас си правам, и тоа не секогаш. Сега ради короната.

12. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Додуша во идадија кога го носев ми рекоа само првиот пат ае носело после не. Во железничар сме сега таму ми рекоа практика е пред секоја вакцина кс...немаат еден основен протокол за работа се е различно

На Kitten и JuLleE им се допаѓа ова.
  13. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    А матичниот не ти кажа да правите крвна слика? Мене и она ми има речено обавезно крвна слика пред вакцина да правам

14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Не,ми кажа се што треба да знаеме за здравствената состојба на прегледот се гледа со физичкиот преглед и ова држи вода со оглед на тоа што знам дека низ еу не праат кс на бебиња пред вакцина... бар така мислам? 8-|
    Јас секако би си правела за мирна глава

15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Во идадија и во букурешт сум минала без кс.
    Добар доктор преглед прави без кс. За да покаже нешто на кс треба детето да е со симптоми 24-48ч. Џабе кс на здраво дете.

На firequeenn, Kitten и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Еве на син ми ништо вака не му е, на преглед супер, а крвната слика покажува покачени леукоцити и не е за вакцина. Покачени се од забите. Правете крвни слики, ништо не ви менува, а на детето многу ќе му смени. И докторката кај што го носам и во диспанзерот ми рекоа никако вакцина без кс.

На 0ли и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  17. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Ако се покачени леукоцитите од забите не вакцинираат?

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Па може во диспанзер ќе помине таква крвна слика, но мене докторката ме советуваше додека се бори организмот со нешто да почекам да се смири, па тогаш да го вакцинирам. Нема потреба на 'ослабнат' организам да му дадеш уште еден удар, просто кажано.

На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Ве пратам со кс ,и прашував баш и докторката кај вакцините и матичната исто ми кажаа ,дека нема потреба и дека ако нешто не е во ред ќе се примети... Веќе неколку вакцини и ставив без кс . Педијатарот вели чисто малтретирање е за двете ама како сакаш . Навистина не сфаќам зошто се мора да е со толку спротиставени мислења просто да не знае што да прави човек ц ц ц

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Слушај си ја својата интуиција. Какво малтретирање е да одиш 5 мин работа да му провериш крв. Како ќе приметат анемија, полесна форма? Со понизок хемоглобин не се вакцинира. Еве моево имаше течни и слузави столици, па демек се лигави, заби не знам што, крвната слика покажа вирус. А требаше рота да прими.
    Јас не би сакала на слепо да прими вакцина, а порано така вакцинирале. Диши, диши, отвори уста да видиме грло и ајде на вакцина. Може им е останата праксата од порано.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.