Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Да и јас колку што знам во еу не прават

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Не сум го однела на вакцина без крвна слика, иако во Букурешт не ми бараат. Но ја носам секогаш, па ја гледаат и ја коментираат. Еднаш лимфоцитите му беа покачени и ме вратија, па за месец дена пак го носев.
    Помирна сум ако му е проверена, за 15 мин работа сосе боцкање и резултати не е малтретирање.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Тоа не ми е јасно. Не бараат кс, правиш пројавува покачени вредности и те враќаат назад? Те враќаат само ради кс или и без неа ќе те вратеа?

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Ништо, само крвна слика со црп пред боцкање, одамна била короната кај вас.
    Да проверувам антитела кај дете јас не би, стрес е за детето зашто зимаат венска крв.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Којзнае :^)
    После откако ја разгледа КС, го слушаше и вика нешто чисто не ми дише, дојдете за барем 2 недели :D
    Дали ќе нè вратеше посекако или немаше, не се знае.
    И кога отидовме после месец дена, пак направив и спуштени му беа лимфоцитите, а докторката дури и се сеќаваше на нас и дека нè вратила.
    Што знам, јас сум пораат кога имам проверено, досега со мирна КС сум го вакцинирала.

На Izzy_0504 и Milkiway им се допаѓа ова.
  6. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.247
    Мајки шестовалентна кога ја примивте? И за што е вакцинава?

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    По светов кс да не прават пред вакцина? Добар дијагностичар гледа и без кс.
    Ќерка ми секој пат кога била болна сум добила точна дијагноза. Чак што више и колку ќе трае состојбата! Последниот пат ми кажа грип, па ај јас брис правев (иако ми кажа џабе пари давам) и така излезе- инфлуенца.
    На болно дете кс не се прави веднаш, туку мин 24ч по први клинички симптоми.
    Мојава не е редовно вакцинитана, ама 3 пати примаше без кс.

На mal.ecka, Kitten, Snowflake92 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Како се дијагностицира лесна анемија од око?

9. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Бледа кожа за почеток.

10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Па што знам некој доктор да рече бледа му е кожата, не го вакцинирај. Пак доаѓаме до моментот крвна слика.
    Во секој случај стварно мислам дека не е голема филозофија да се провери.

11. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Може ли некој да ми го прати најновиот календар за имунизација? На книшката последен пат ништо не ми напишале за следно вакцинирање. Во 11та недела прими прва рота и шествалентна, сега матичната ми закажа преглед, па после вакцина на 25ти Февруари ( 20та) недела. Ве читам сите со помал размак сте ги примале. За рота не е касно мислам, ама за другиве?:wasntme:

На TeodoraV му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Таман сте. Го немам календарот ама само рота е со рок, другите може и покасно. Малиот ми е 8+++, има примено само прва доза рота и шествалентна. Веројатно на 25ти ќе ви запишат следна вакцина.

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Филозофија не е, ама е непотребна проверка. Кога дете е болно кс се прави покасно, не одма затоа што ништо не се покажува одма.
    Во врска со анемијата. Добар доктор ќе види знаци и ќе направи кс на време, независно од вакцинацијата.

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Кој ти е добриот доктор?

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TeodoraV

TeodoraV Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    22
    http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2019/11/Kalendar-za-imunizatsija-2019.pdf
    Повели календарот за имунизација, рота 2 доза е до 22 недела

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    За анемија се проверува хемоглобин. Нас првиот пат во ремедика толку низок ни испадна што ме извадија од памет се чудев како бебе на формула може да има толку ниско железо да е анемично. Излезе дека ако нема добро земено лрв или не е добро боцнато ( вака некако ми објаснија) хемиглобинот е низок. Го бицнаа уште еднаш беше на граница и вика епа супер сега е " реална сликава". Го прашав паскалов зошто го вакцинираа треба ли да пие нешто ми рече истото што и во ремедика со боцкањето од прст кај бебе и знаци освен бледа кожа се, забрзано срцебиење, губење на апетит и крвави столици сув и отечен јазик што моето бебе секако ги нема. Вика јас по тоа знам дали треба да правиме испитувања итн...
    @kukla21 @Jana06

На Brpbrp, kukla21, Katerina94 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Така. Тоа ми беше муабетот. Ако се проверува убаво здраво дете на редовна контрола, докторот ќе ги види знаците. Не можам многу на долго да се распишувам.

@Jana06 јас имав екстра матичен. Стара школа, се пензионираше пред година, две и од тогаш саглам не можам да најдам. Бебе и девојче носам кај Станка во Систина. Не сакам да излезе дека нешто преувеличувам, ама по мене е добар дијагностичар жената. Реткост кај помладите доктори.
    Прв пат кога се разболе бебе, ме викна и ми објасни што-како. Вика не е страшно, ама дека ти е прв пат :) што е мн добро за психологиј на мајката.
    Пред градинка бебе беше со бактерија. Матична ми даде маст, а Станка ми даде спреј. Вика не одиме со антибиотик, вака ќе тераме. Бактерија немаше на следен брис. Стрептокока кога фати во градинка, ја лечеше со бејби оригано. Вика лесно е антибиотик да дадам. Ајде вака. И немаше бактерија после.
    Првото зимо нема никад са заборавам колку бешњ болна. Тт скоро 40. На нозе немаше сила да стои, буквално паѓаше! Ми кажа терапија и ме предупреди дека после 10 дена ќе живне. Така и беше. Минатото зимо исто. Пишав за грип.
    Многу пати на база на симптоми ми кажала да не ја носам, да ја следам ден, два. И толку ја држело.

Затоа и верувам кога ја носам пред вакцина и не правам кс. Булвално секогаш кога ќе сум пишела сериозни симптоми ми викала носи ја. Често и само да следиме.

Дете мое не пиело антибиотик во овие 3 години. Мислам ептен ретко кое веќе нема пиено во мк во последно време ко што читам

На dunika, SkarletOHara, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    736
    Мајки денес примивме рота вакцина и уште две во ноџињата и еве бебе има 37.8 темп. Прво ми е ептен паничам, избезумена сум, ставам лепенки но не помагаат. Искуства?

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Во што е облечено бебето? Расоблечи го прво.
    Со каков термометар мериш и каде?

20. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    736
    Биди на долги ракави и шпикозни. Мерев со живен, под мишка. Да го оставам само по боди и да леже така откриена?