Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Да, соблечи ги шпикозните, ќе се разлади малку. Нека е по боди само.

Inana123 likes this.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Остави го по боди и покриј ги ноџињата со тетра пелена.
    Ако покажува знаци на изнемоштеност можеш да го истушираш со малку поладна вода од вообичаено без да му ја топиш главата.
    Сируп за тт над 38.5 се дава.
    Ако цица,нуди што почесто цицка.
    Ќе помине,не се плаши.

Inana123 likes this.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

И ние вчера примивме вакцина (пак почнувам да зборам во множина ) прва вакцина (2 месеци бебе) и качи 38 тт. Му дадов чепче по препорака од доктор. Додуша он рече 38,5 па да дадам ама јас решив така зашто е мал и ме фати паника. Како и за другите 2 деца претходно
    Денес еден ден после вакцина е пак добар. Нема покачена тт. Се си е нормално. Така да не паничи.
    Немој многу да го затоплуваш. Следи го ноќта. Ако цица нека цица колку сака, моето се будеше на саат скоро и цицаше. Па смирена бев дека внесува течност.
    Посакувам лесна ноќ и да биде се во ред.
    Утре ќе е ко ново.

Инаку Моето не ја прими за рота вирус. И другите 2 не примија. Докторот рече не мора. Инаку овде во Германија пред вакцина а и воопшто не прават крвна слика.
    Пред вакцина јас самата знам ако има нешто, настинка или сл одложувам за понатака. Ама и самиот доктор ако е стручен а нашиот е, ќе знае дали детето има нешто или не.

dunika, kukla21, Thallia and 2 others like this.
  4. Inana123

Inana123 Истакнат член

Ја расоблеков и еве сега мерев пак и има 37.5 и со консултација од матичната рече да продолжам со лепенките или ациди борици и дека таа темп не се важела за висока темп кај бебињата што малку ми е чудно..

Нема знаци на изнемоштеност, весела си е се смее и си гуга само што повеќе спие од вообичаено и јас ја будам за јадење. Ќе ја следам во текот на ноќта и се надевам ќе биде во ред. Инаку и јас бев против рота вакцината но сопругот рече морало сите да ги ставиме :?:
    Ви благодарам :hug:

MacenceEna likes this.
  5. azelea

azelea Популарен член

Се согласувам,добар дијагностичар одма ќе процени што му е.И нашата матична имаше добра проценка,само што отиде пензија,Мада и младата замена што и е ист принцип.Ќерка ми во 6 години еден антибиотик има испиено и тоа од што стварно тогаш мораше. Првата година во градинка на две недели беше болна,и што ќе ми кажеле така излегувало на крај,со спреј сме лечеле настинки на нога.

kukla21 and SkarletOHara like this.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Крвна слика од прст не е ништо, а кога веќе имаме здравство во кое може да направиш за 10 мин и 300 денари, направете си.
    За една вакцина синко имаше низок хемоглобин, и ја одложивме. Вакцина на анемично дете не се прима.
    Без крвна слика никој доктор не може да го дојагностицира хемоглобинот.

Jana06 likes this.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Епа ова е грешка ете прочитај ми го постот погоре. Не знам @ni.na што направи дали ја повтори ти к.с пред вакцина нели имаше твоето низок хемоглобин?
    Не се гледа само по тоа анемија и што му даваше?

8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Го прочитав. Синко губи апетит кога вади заби. Други симптоми нема, бел е како снег и со добра крвна слика.
    Редовно го водам на контроли, и јас го следам како се однесува. Немаше очигледни знаци на анемија.

Јас бев свесна дека може да има слаба крвна слика заради нејадењето.
    Што би било кога би било. За моја психа, правам и ке правам крвна слика и за вакцина и ако подолг период не јаде.

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Колку имал тогаш?
    Не викам дека е проблем но доено бебе до 6мес има резерви на железо и е многу голема реткост да е анемично а сите што прикачуваат кс на форумов се со низок хемоглобин бебињата.
    Ако е после 6мес да можеш да се сомневаш но сепак е ретка појава.
    Секако и ја правам кс ама да ме вратат за низок хемоглобин ќе барам второ мислење затоа што ми е на адаптирано и знам дека внесува доволно железо.
    Ова секако важи бебето да е терминско и да е над 3кг родено по некои испитувања што сум ги читала...

MilaSs12 likes this.
  10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Има разлика од бело бебе и бледо бебе, добар доктор го приметува тоа низок хемоглобин и јако железо не идат баш заедно , додека низок хемоглобин и ниско железо одат заедно. Се си има показател само треба добро да се примети,а ретко кој доктор се замара до толку, само тој што ептен си ја сака професијата. Тој што мисли дека треба да прави кс пред вакцина нека прави и обратно нишѕо не е за осудување сите си одговараме за своите деца

Осе likes this.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да не тагнувам посебно... Јас имам одличен матичен лекар и многу добро знам што е добар дијагностичар. Добро знам и како да приметам анемија зашто цел живот се мачам со тоа. Но, син ми нема шанси да го приметиш дека има понизок хемоглобин. Дури во лицето малку жолт е од батат и морков. Правев крвна слика и не го вакцинирав.
    Немам намера да се убедувам, не мора крвни слики да правите ако ви е малтретирање ама јас на слепо да го носам нема шанси и никој нема да ме убеди дека е во ред. Грешката еднаш се прави и после цел живот да се каам :shake:

Izzy_0504 and MilaSs12 like this.
  12. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Исто и нашиот педијатар, на големата кс имам правено на мое инсистирање 7 години е и нема пиено антибиотик. Некогаш бев недоверлива, одиме со ангина фатена во гласот, ми вели вирусно е, без кс. Сум се мислела да не греши како вака, но ете изгледа искуството си го направило тоа, била мој педијатар истата. Многу мајки се откажаа од кај неа зошто не давала антибиотик. :(

kukla21 and azelea like this.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кај синко нема. Последна крвна слика правев затоа што мислев дека пак му е слаб хемоглобинот, а испадна дека е супер.

Brpbrp likes this.
  14. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

И јас не би ја влечкала по лаборатории (посебно не периодов) и не би ја малтретирала малата за к.с., ама знам пример од блиски кај бебе што прими вакцина без крвна слика, во период на инкубација на варичела па 300 компликации излегоа. Подобро да се направи за секој случај.

Izzy_0504 and ni.na like this.
  15. ni.na

ni.na Популарен член

Имаше низок хемоглобин и ми рекоа не е за вакцина на 2 места се консултирав, 1 недела сидерал пиеше повторивме и беше ок но и во диспанзерот докторката ми рече уште да му давам дека не е одлична но сепак ок бил за вакцина

Milkiway likes this.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Фала ти за инфо значи сепак можело и тоа а дали ти потврдија анемија т.е. што ќе беше ако не носеше кс? :?:

17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Сме се научиле за се нешто ајде кс, ајде пеоверки. Сами на гугл се лечиме. Јас читам по нет само ако немам доверба во докторот.

Со логикава не одиме никаде. Ај дека плаќаме здравство да го цицаме да даска. Башка кс преку фонд не е 300, тоа е приватно.
    Да беше во Германија ќе те прашав за кс или таму ќе веруваш на доктор? И тука исто, треба само да најдеш добар доктор.

@Jana06 се фативме за анемијата :) кај моив ќерки еве докторката следи од раѓање. На двете на 3м им првеше кс да види како е и после прави пак да види како се движи. Значи на редовни интервали. Муабетот ми е не да не се прави воопшто кс, туку не наменски баш пред вакцина. Таа нема вредност, баш е само моментална слика. Доктор што следи ќе знае да процени кога треба и ќе реагира.

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Така е и се следи. И баш пред вакцина да не се направи кс, а се следи цело време? Кога би идела на две недели на доктор не би правела кс ама го носам на месец ипол-два и мора да се провери.
    Леукоцитите му се 15 на пример и тоа не се гледа од око, не е за вакцина.

MilaSs12 likes this.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кога ке сум во Германија, ке му ја мислам. Ама во Македонија сум и правам крвна слика.
    Логикава ти е нула. Зошто не кс пред вакцина ако правиш на 3м? Јас кс правам пред вакцина и редовно на 3м. Така му доаѓа, кс пред вакцина е на 3 м горе доле.
    Како може редовната да дава реална слика а таа пред вакцина не? Никој не кажа дека кс прави само пред вакцина.

Jana06 likes this.
  20. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И да правиш :)