Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.730
    Допаѓања:
    18.426
    Супер одговор и објаснување. :)

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Те знам од по темиве. Знам кога да напуштам дискусија :)

3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.730
    Допаѓања:
    18.426
    Тоа не е одговор на прашањето како кс редовно на 3м се важи а пред вакцина не. :)

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Одговор е. Затоа што ако ме читаше убаво ќе сфатеше дека тотално си ја промашила поентата.

5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.730
    Допаѓања:
    18.426
    Ајде кажи ја поентата? Дека добар дијагностичар ке види анемија само по изглед? Дека треба редовно кс ама никако пред вакцина? Тотално не разбирам, појасни ми.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Има ли некој искуство со хематом на местото на боцнатото? Синко е боцнат пред 4 дена, лошо го боцнаа и погодија крвно садче изгледа, па сега на допир се чувствува хематом. Како третиравте? За возрасни знам Хепатромбин помага.

7. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Не не, дури ме прашаа и дали давам нешто џа хрмоглобинот и колку бил претходно без крвна слика немаше да го вакцинираат. А матичната ми рече само не е во ред крвната слика

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Епа сите различно прават тоа е проблемот. Некои деца се вакцинираат со низок други не ништо не се знае кај нас

9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Точно ,абе за едно нешто да се усогласеа да речам еве за ова се согласни двајца (а тек па повеќе). Не само за кс општо за сѐ.

На Alishan30 и Milkiway им се допаѓа ова.
  10. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Слушав на телма 0+ емисијава една педијатарка збореше дека над 95 се смета за нормален хемоглобин кај бебиња и ништо да не се давало нас со 97 ни рекоа дека не е за вакцина никако низок бил и терапија веќе 1 месец зима изгледа како ќе ти се погоди педијатарот многу се неунифицирани:^)

На Осе и Classy Flare им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Кај син ми беше 94 на второто боцкање и ништо не ни рекоа во идадија го боцнаа
    Така е баш како ќе се погоди

12. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Штом во низ државиве во ЕУ вакцинираат без кс веројатно нема некој голем ризик, но јас сепак би правела сега за сега

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Ти нели го носиш во Ремедика? Чудно ми е со 94 да ти речат да го вакцинираш, мене со 105 ми рекоа да почекам зашто беше на долна граница. А може за помали бебиња границата е пониска.

14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Во ремедила кс правев во идадија го гледаше педијатарот истиот ден правев
    Инаку кај паскалов го носам он ни е матичен и он исто кажа ок е пишав поназад за хемоглобинот поточно што кажа

15. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.482
    Допаѓања:
    23.010
    Здраво

Синко е 2год и 2м скоро. Сакам да ја прими пнеумокок вакцината, досега нема примено ни една доза.
    Колку дена после вакцината може да даде реакција 0-3, или од 3-6?

16. Bebush 2020

Bebush 2020 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    154
    Мајки пред 5 дена малата прими шестовантна втора доза и рота исто втора, еден ден по вакц беше со 37 темп и нерасположена, нерасположението трае уште, со тоа што од вчера утрото несака млеко воопшто ко да ја коли некој, кака тешко еднаш дневно ептен густо, има страшни гасови . Пиеше хип комб ама веднаш сменав во холе да пробам да не е до млекото но исто е, сега терам холе, инаку и до претходно беше стеашен нејадач но ова е хаос, детево и напредувазгора на се а непие . Бевме на дежурен крв сл и црп ок, има качено 120 гр за 4 дена инаку сме 17 и пол недели. Може и скокот е. Некако чудни реакции на рота? Со првата имавме грчеви и пролив 2 дена. Некоја со слично искуство. Ако продолжи вака ке морам дохрана да виведувам

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Нема потреба од дохрана ако качило 120 гр за 4 дена, тоа е 30 гр дневно, а се препорачува 20-30 дневно во просек. Напредува, јаде. Следи ги пелените, ќе помине ако е во скок.
    Инаку 37 температура не е повишена температура.

На Thallia, Осе и Alishan30 им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    119.013
    Мислам дека не е до вакцините.
    Сево ова ми личи од скокот дека е. Кај ќерка ми е исто а 17та недела е, пред 20дена ги прими вторите вакцини освен еден ден до 38 температура, друго немаше симптом.
    Овие што ги опишуваш ги има ќерка ми, но до скокот е.
    Се чудам како напредува кога цица како да е 2 недели бебче, а не 17недели:D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    1.121
    Ај да си го пишам и моето искуство. До сега син ми не кренал температура од вакцина, ама...

Прво ги доцнам намерно сите вакцини по некој месец. Ради ситуацијава не го имав однесено година дена. Требаше да ја прими втора доза шествалентна. Плус и систематски, дека 2 год.

Отидовме, се супер поминавме, се вративне дома, дете легна да спие, стана околу 18 и 30 раскенкан. Почна да прави чудни гримаси, и да зборува некој не поврзани работи. Го допирам, жежок. Одеднаш рацете и нозете му станаат црвебо-модри, секој еден капилар, секоја една вена му се познаваше. Почнав да паничам. Зедов живин топломер, едвај измеривме тт. 38 со 7. Сабајлината до 39.9 сигна. Што не пробавме, туширање, сода, сенф, оцет, чепчиња, буквално се. Спиеше и бладаше, тт му сс качуваше на 4 саати. Така беше некои 14 саати. Дури наредниот ден, вечерта дете ми се врати како што беше, фала богу. Значи 30 саати беше со. тт Јас бев ептен упорна, и со храна и со електролити, па среќа не завтшивме на хитна, не дехидрираше.

Ама тоа што го доживеав, да не се повтпри на никој. НА НИКОЈ!!! Секој ден му ги гледам рачињата какви му се ;(

И како да го носам на следна вакцина, ај кажете ми!?

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.749
    Допаѓања:
    145.207
    Хмг околу 100 кај дете доенче е сосем нормално и не се смета за низок.
    Кај возрасен 110 е ок, не пак бебе.
    За кр.слика пред вакцина го имам ставот на Кукла.
    Доволен е преглед само кај педијатар. Ако има нешто сомнително, он упатува. Ама ние буквално го цицаме здравството со кр.слики секој месец оти така ни текнува. Ама тоа е друга тема на муабет.

На Brpbrp, azelea и Осе им се допаѓа ова.