Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.425
    @Dance27 таа е за пневмокока или стрептокока. Некои ја примаат заедно со шестовалентните.... По две боцкања на едно одење...нас ни ја одложија и на 9 месеци ја почнавме.

2. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Не качуваат сите тт ,не се секирај .
    Моево навечер качуваше до 38.5
    Ефералган сируп давав веднаш на 38
    Да се бори организмот но 38 е веќе тт .
    И лепенки парацетамол на убодите о на чело ставав
    Кај нас облози со ладење не помагаше .

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Каснам може малце со одговоров ама ако не качил цел ден не би требало ноќе во спиење да качи, и бебка моја вчера ја прими шестовалентната фала богу супер поминавме. Иначе за стрептококата до 1 година се прима две дози и една ревакцина, над година една доза и една ревакцина, и над 2 год. Само еднаш се прима вакцина.

Последна измена од модератор: 19 февруари 2021
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Супер помина ноќта, без температура и плачки, фала на сите.
    Мене педијатарот ми рече прво телешко да дадам така и направив. Јас од Веро 2 зимам секој петок, а домашно пилешко дадов сега скоро нешто пред 9 месеци дека го чекавме петлето да порасне, не за друго.

На Lady Leona, Thallia, elcezelce и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Cassiopea

Cassiopea Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    83
    За мпр вакцината се рачуна ли денот на вакцинирање или од следниот ден?

6. Ivaaanaa

Ivaaanaa Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    42
    Majki bebush ponedelnik trebi da primay vakcina,inace 2 meseci e ,pred 1 mesec pieshe antibiotik ama samo 4 dena dali ke mu stavet vakcina,slusnav deka 9 nedeli pred vakcinava ne trebelo da bidit nastinato ili da imat primeno antibiotik

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    5.932
    Моето се вакцинираше од ММР пред година , сега за скоро ке има и ревакцина. Реакција може да се појави од 7 до 14 дена од вакцинирањето ( претежно доста висока температура и црвен осип) . Битно е како и за секоја друга вакцина да е здравствено добро . Македонија незнам кога точно се термините за вакцинирање. Се друго да прозбори да прооди и слични њус појави не се стручно докажани и поткрепени со релевантни податоци . Тука вакцината од минатата година е задолжителна за упис во градинка и училиште.

На Thallia, Cassiopea, Snowflake92 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.749
    Допаѓања:
    145.207
    Се рачуна.

На Cassiopea му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Да ви споделам мое искуство
    Ги примивме 2рите вакцини на 4++ (петовалентна, таа за стрептокока и рота ревакцина) ја прашав докторката во диспанзер дали да му давам колиеф или чај од анасон од дента затоа што од ротата имаше грчеви првиот пат. Ми кажа не треба ништо не биле од ротата грчевите, туку од млекото (бебе е на ад, грчевите завршија до 3ти месец).
    Немаше реакција за среќа бар до сега (првиот пат грчевите се јавија 2риот ден), ниту грчеви и не давав ништо ( се надевам така ќе остане).

Ви споделувам затоа што се си мислев дека ротата прави грчеви ете докторката ми кажа наводно рота не давала таква реакција освен темп и нели исфрлање преку каката кое треба да го внимаваме следни 7-10 дена преслакање со ракавици, најдобро користење еднократни подлоги, дезинфекција и луфтирање на простор. Посебно се внимава ако во домот има имунокомпромитирачка личност ( валда со таква дијагноза не разбирам многу)

На honeyboney му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Ц цц кој да слушаш мене ми рече дека прави грчеви ние првите вакцини вчера ги примавме, јас секако луфтирам постојано но незнаев дека треба за ротава, се пренесува и преку воздух? (Може глупо прашање ама стварно незнам)

11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Поима немам искрено така спомна луфтирање. Секако после преслакање на каки луфтирам мириса инаку
    А за грчевиве за првата и мене како што памтам не ми кажаа дека би имал од ротата така што стварно не знам секој различно..
    Да се едитирам првиот пат кога го боцкавме кога беше какан со маски го преслакавме еве некој ако знае дали може така нека каже ..иако мислам дека не би требало

На Krofna* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Ќерка ми на првата немаше ништо 4 месеци беше ,на втората имаше грчеви ,баш прашав за третата докторката рече дека е од вакцината а претходно (пред да прашам ) како реакција не ги спомна грчевите ,само температура.
    И за третата пак немаше ништо.

На Krofna* и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Само преку каката можеш даго добиеш вирусот.Затоа и кажуваат или со ракавици да се фаќа или одма после тоа миење раце и по можност пелената во ќеса да се врзе па во канта да се фрли.Ова ми го кажаа во диспанзерот и за грчеви дека предизвикувала ротата.Сепак е стомачен вирус и нормално е да има реакција некои педијатри и ги советуваат родителите ако се со премногу грчеви да ја избегнат вакцината (зборам за екстремни грчеви неподносливи) :)

На MinnaAnne, Krofna*, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Тоа мене не ме прашаа ни матичен, ни во идадија, ни па во железничар за грчевиве буквално никој не праша дали има грчеви за да се избегне...среќа па немаше прејаки тој период

На Krofna*, Осе и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Мене ни за преку кака дека може да се добие не ми кажаа :wasntme:

16. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Дали со втората доза примивте и за пневмокока вакцина? Во двете ножиња ли ве боцкаа?
    Иначе првпат слушам дека може преку воздух да се пренесе рота, нас ни кажаа само на каката да пазиме. Јас менував со ракавици и после миење раце нормално како и секогаш. Исто не ја легнувавме во кадичка 3 дена, само газето го миевме на проточна вода..

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Изгледа имале доста што се вакцинирале, јас кога отидов прв пат ептен детално го гледаше го мереше, а втор пат само ме пршаа дали е добар го ѕирна набрзина го боцнаа и да не нема :) и се објаснувавме дека цицањето не треба да е на три саати туку кога сака и колку сака,а она и тој другиот запнати дека на три саата требало :D

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    За идадија да гледаа шѕо побрзо да ме шутнат а сега кај што одам па добри 30м се задржавме се мирно кажано никој немаше ни пред нас ни после нас. Абе секок педијатар различно

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Изгледа тоа со воздухот ние се паничевме без врска затоа што првиот пат не ни беше објаснето многу па ко будали со маски :D а за ова кадичка нр ми кажаа ама добро што пиша паметно е да се практикува така

На Izzy_0504 и MinnaAnne им се допаѓа ова.
  20. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Не ми пиша дали ве боцкаа во двете нозе?