@Dance27 таа е за пневмокока или стрептокока. Некои ја примаат заедно со шестовалентните.... По две боцкања на едно одење...нас ни ја одложија и на 9 месеци ја почнавме.
Не качуваат сите тт ,не се секирај . Моево навечер качуваше до 38.5 Ефералган сируп давав веднаш на 38 Да се бори организмот но 38 е веќе тт . И лепенки парацетамол на убодите о на чело ставав Кај нас облози со ладење не помагаше .
Каснам може малце со одговоров ама ако не качил цел ден не би требало ноќе во спиење да качи, и бебка моја вчера ја прими шестовалентната фала богу супер поминавме. Иначе за стрептококата до 1 година се прима две дози и една ревакцина, над година една доза и една ревакцина, и над 2 год. Само еднаш се прима вакцина.
Супер помина ноќта, без температура и плачки, фала на сите. Мене педијатарот ми рече прво телешко да дадам така и направив. Јас од Веро 2 зимам секој петок, а домашно пилешко дадов сега скоро нешто пред 9 месеци дека го чекавме петлето да порасне, не за друго.
Majki bebush ponedelnik trebi da primay vakcina,inace 2 meseci e ,pred 1 mesec pieshe antibiotik ama samo 4 dena dali ke mu stavet vakcina,slusnav deka 9 nedeli pred vakcinava ne trebelo da bidit nastinato ili da imat primeno antibiotik
Моето се вакцинираше од ММР пред година , сега за скоро ке има и ревакцина. Реакција може да се појави од 7 до 14 дена од вакцинирањето ( претежно доста висока температура и црвен осип) . Битно е како и за секоја друга вакцина да е здравствено добро . Македонија незнам кога точно се термините за вакцинирање. Се друго да прозбори да прооди и слични њус појави не се стручно докажани и поткрепени со релевантни податоци . Тука вакцината од минатата година е задолжителна за упис во градинка и училиште.
Да ви споделам мое искуство Ги примивме 2рите вакцини на 4++ (петовалентна, таа за стрептокока и рота ревакцина) ја прашав докторката во диспанзер дали да му давам колиеф или чај од анасон од дента затоа што од ротата имаше грчеви првиот пат. Ми кажа не треба ништо не биле од ротата грчевите, туку од млекото (бебе е на ад, грчевите завршија до 3ти месец). Немаше реакција за среќа бар до сега (првиот пат грчевите се јавија 2риот ден), ниту грчеви и не давав ништо ( се надевам така ќе остане). Ви споделувам затоа што се си мислев дека ротата прави грчеви ете докторката ми кажа наводно рота не давала таква реакција освен темп и нели исфрлање преку каката кое треба да го внимаваме следни 7-10 дена преслакање со ракавици, најдобро користење еднократни подлоги, дезинфекција и луфтирање на простор. Посебно се внимава ако во домот има имунокомпромитирачка личност ( валда со таква дијагноза не разбирам многу)
Ц цц кој да слушаш мене ми рече дека прави грчеви ние првите вакцини вчера ги примавме, јас секако луфтирам постојано но незнаев дека треба за ротава, се пренесува и преку воздух? (Може глупо прашање ама стварно незнам)
Поима немам искрено така спомна луфтирање. Секако после преслакање на каки луфтирам мириса инаку А за грчевиве за првата и мене како што памтам не ми кажаа дека би имал од ротата така што стварно не знам секој различно.. Да се едитирам првиот пат кога го боцкавме кога беше какан со маски го преслакавме еве некој ако знае дали може така нека каже ..иако мислам дека не би требало
Ќерка ми на првата немаше ништо 4 месеци беше ,на втората имаше грчеви ,баш прашав за третата докторката рече дека е од вакцината а претходно (пред да прашам ) како реакција не ги спомна грчевите ,само температура. И за третата пак немаше ништо.
Само преку каката можеш даго добиеш вирусот.Затоа и кажуваат или со ракавици да се фаќа или одма после тоа миење раце и по можност пелената во ќеса да се врзе па во канта да се фрли.Ова ми го кажаа во диспанзерот и за грчеви дека предизвикувала ротата.Сепак е стомачен вирус и нормално е да има реакција некои педијатри и ги советуваат родителите ако се со премногу грчеви да ја избегнат вакцината (зборам за екстремни грчеви неподносливи)
Тоа мене не ме прашаа ни матичен, ни во идадија, ни па во железничар за грчевиве буквално никој не праша дали има грчеви за да се избегне...среќа па немаше прејаки тој период
Дали со втората доза примивте и за пневмокока вакцина? Во двете ножиња ли ве боцкаа? Иначе првпат слушам дека може преку воздух да се пренесе рота, нас ни кажаа само на каката да пазиме. Јас менував со ракавици и после миење раце нормално како и секогаш. Исто не ја легнувавме во кадичка 3 дена, само газето го миевме на проточна вода..
Изгледа имале доста што се вакцинирале, јас кога отидов прв пат ептен детално го гледаше го мереше, а втор пат само ме пршаа дали е добар го ѕирна набрзина го боцнаа и да не нема и се објаснувавме дека цицањето не треба да е на три саати туку кога сака и колку сака,а она и тој другиот запнати дека на три саата требало
За идадија да гледаа шѕо побрзо да ме шутнат а сега кај што одам па добри 30м се задржавме се мирно кажано никој немаше ни пред нас ни после нас. Абе секок педијатар различно
Изгледа тоа со воздухот ние се паничевме без врска затоа што првиот пат не ни беше објаснето многу па ко будали со маски а за ова кадичка нр ми кажаа ама добро што пиша паметно е да се практикува така