Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. honeyboney

honeyboney Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    188
    Може да даде пола доза но нема да погреши ако даде и цела, од искуство зборувам затоа што исто кога вадела и заби еднаш или два пати вриштела од болка и тогаш по совет од педијатар сум дала Далерон за болка и никогаш не спуштила температура под нормала, пишува дека се дава и при болка не се плашете :)

На SkarletOHara и ni.na им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Да, знам што се и за што се употребуваат :)
    Сеедно, јас за себе си кажав дека не би дала. Нема лошо во тоа да е внимателна на дозата и да следи ситуација. Треба да се внимава, не е дека нема случаи. За процентот на спуштање колкав е не знам, тука две-три пишаа дека доста им симнале температура.
    Видов дека пишаа дај, а никој не ја спомна дозата, па само ја советував да е внимателна.

Последна измена: 23 февруари 2021
    На honeyboney му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Не му дадов заспа некако и добар беше ноќта не качи само спиеше до мене пошто се будеше често, се надевам нема да се повтори до сега не врескал така со ништо не запираше

На honeyboney и Milkiway им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.749
    Допаѓања:
    145.207
    Напишав што е правилно од медицински аспект. Секако ти не мораш да даваш.
    Јас не сум го оставила да се мачи со болки. Тоа е полошо.

На Cassiopea, kukla21, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Јас еднаш дадов пола доза парацетамол зашто пишуваше против температура и болка, а тој ден терор ми беше од долните кецови. Вриштеше цел ден и не можеше да заспие. После сирупот одма заспа. Мислам чепчињата намалуваат температура нагло.

На honeyboney му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Како знаеш дека има болка?
    Какво е плачењето од болка, како се препознава?

@Jana06 Не знам дали од сируп нагло им се спуштила или полека, не се сеќавам кога пишаа испаничено во темата за итни совети.

Последна измена: 23 февруари 2021
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.749
    Допаѓања:
    145.207
    Плаче неутешно. Не може да заспие. Заспива и се буди .
    Лани ова време поминавме стомачен вирус со болки во меше. Не сакав да дадам Ентерофурил. И го мачев неколку дена. Во раце ми беше од болки во меше, се виткаше. Давав Блокмакс и се освежуваше.
    Сум давала и за заби, кога станувал во сон со пискање и не спие мирно.

На eli25, honeyboney, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.757
    Не ли ви кажуваат кога ги боцкаат дека може да има болка од вакцината и затоа да плачат? Малата денес прима бсж вакцина, ми кажаа дека нема да ја боли, еве ја си спие мирно. Се сеќавам со големата после одредена вакцина е била кенкава, плачлива, нешто што вообичаено не е. И затоа знам дека има болка. Јас сум давала и ќе давам пола парацетамол против болка. И на самото упатство пишува дека е антипиретик и аналгетик во зависно од дозата.

На SkarletOHara, Snowflake92, honeyboney и 2 други им се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Секако дека кажуваат дека може да има болка, но ете па во Букурешт никогаш не ми рекле дај сируп, само лепенки да ставам, а во Охрид кога го вакцинирав, ми рекоа чекај за сируп ако крене температура. Само педијатарот во Ремедика ми рече дај превентивно.
    Прашањето за болка ми беше општо како се знае дека е болка, а секако може да се кенкави и плачливи после вакцина и појасно е дека можеби е од вакцина.

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Мајки кога се прима вакцина за стрептокока?
    И во првите вакцини освен ротата примивме и шестовалентна знсетр што содржи?

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Да, после вакцина си се кенкави секако и знам дека го боли ама не давам ништо зашто не вришти туку ете плачлив си е. А конкретно болка од заби што пишав погоре ми е жално за гледање. Викање на цел глас, солзи крокодилски, двете раце во уста, се кубе и гребе по цело лице, последно крв од уво си пушти ама и носот му е крвав скоро секој ден. Морав да му дадам за да може да одмори.

На Izzy_0504, Thallia, honeyboney и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Фала ти:hug:, баш го имав читано тоа дека имало случај да им спуштат температура па и затоа ми беше страв да дадам ама се смири среќа инаку ако не престанеше ќе му дадев што да се прави

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Оли јас го познавам кога плаче од мака пошто исто така ми плачел од грчеви, и од умор и од нервоза кога плаче во 2 саати знае да запре барем здив да земе или ѕе да му правиме а да не престане да плаче не се случило, инаку за кенкање не би дала секако ништо ама ако не прекине со саати или ќе го носам на ургентно или ќе му дадам незнам инаку што би правела:(

На Milkiway, honeyboney, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.230
    Допаѓања:
    18.978
    Јас баш пишав за лепенките и тие не се толку наивни му спушти температура 35.4 па 35.5 на крај му ја кренав 35 9 откако затопли не знам дали се води како прениска таа температура ама општо внимавајте со лепенките ете кај нас се случи
    Ако збориме за гелните антипиреа

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Значи било кој лек да го дадете за едно помага ама друго "штета" прави под ова мислам на тоа дека кога се дава парацетамол помага во спуштање на температура али оштетува црн дроб (да не се разбереме погрешно нема одма да го оштети али со тек на долго користење може) од оваа причина се дава ибупрофен,затоа и кога викаат за вакцина да се дава кога ќе качи температура 38.5 па да се даде од таа причина е не ради нешто друго.И антипиреата штом се за намалување температура нормално е дека ќе ја поднамали али под 35 е загрижувачко педијатрите имаат толеранција од 35 до 37.5 оваа температура ја сметаат за нормална. Само не постои лек што само помага да не се лажеме :)

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    815
    Денес мојот син прими прва доза рота едната ја испи а другата во нога, прашањето ми е мајки вие кои сте прошле со првата рота какви реакции да очекувам? Еве го цел ден е поспан и мирен чудо ама па да не ми качи температура штом е ваков или нема везе

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    Јас само првиот ден кога ги прими мерев ако нема вечер мака да ти кенка и плаче остај го да спие види со рака дали ќе е потопол за да му мериш температура. Ние добро пројдовме исто како и вие поспан беше дента а нареден ден се смири веќе од бебе што плачеше по цел ден и цела ноќ се смени :D и мојот не качи температура само пази на каката

На IJAE му/ѝ се допаѓа ова.
  18. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    491
    Допаѓања:
    815
    Е фала на инфо ми олесна:) а на каката пазам обавезно се дезинфицирам и мијам

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.395
    Допаѓања:
    2.898
    На боцнатото му ставав од лепенките три дена, не ми крена температура. Малку вриштеше и имаше грчеви ама не беше страшно.
    Со лесна после вакцинална реакција:)

На IJAE му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Каде му лепеше?