Нормално е ќе помине. На моето од втората доза имаше така. Сега ќе ја примиме третата па ќе видиме како ќе поминеме.
Како ги следите бебушките преку ноќ после вакцина? Како може да се примети дека температурата се покачила?
Првиот пат само мерев ко луда, а вториов сфатив дека и од лице ќе осетам дали има па само го допирав по рачиња чело и лице ако ми е нормален ме мерев
Е сега ми крена 38темп, бараше да спие пошо во 12 цицаше и се прецица нешто бљуцна, сега го нишкам да спие, многу ми е стресно како да следам сега ко ќе заспие? На челото да гледам дали е жешко?
Ако си во можност истуширај го со млака вода, расоблечи го по боди, на чело ќе следиш и проверувај и под мишка ако спие. Ако крене 38.5 дај сируп.
Не ми дадоа сируп, тука ме советуваа само на 39 да ставам чепче.. Сега спие ќе го истуширам ко ќе се разбуди, не може да дише носето му е затнато, физиолошки му ставив ама џабе температура е тоа..
Мене вчера пред спиење ми подкрена температура,и се гледаше дека е некако невесело, како тажно, не беше живахно. Истуширав со еден степен вода поладна него инаку, и одма како да видов олеснување. Заспа одма и тт се симна. А не беше температура ни за чепче 38,3 беше во газе. Еве денес е супер. Цела ноќ стражарев, само главчето го пипкав. Ама лесно поминавме овој пат. Се надевам и кај вас ќе биде лесно.
Здраво мајки, утре треба да примиме втори вакцини а иначе сме 3 месеци и 11 дена. Сега читајќи ги вашите искуства, гледам дека повеќето втора доза рота примиле на 4ти месец. Дали да почекам барем за ротата да има полни 4 месеци? Се јавив на матичната рече да не ја носам на контрола туку дирек на вакцина И како сте ги поминале вторите вакцини?
Втората доза рота треба да ја прими максимум 10 недели од првата. Инаку, вторите ги поминавме без никаков проблем, само првите 2-3 саати беше кенкав.
Добро е сега спие, малку си приплакува во сон и потешко дише, ама челото му е млако не е жешко. Го следам.
За носето да му е полесно дишењето крени го душекот во анти-рефлукс позиција и исечкан кромид стави во негова близина (пребарај за кромидот тука имаме пишувано). Со лесна после вакцинална реакција
Нас ни закажаа точно 2 месеци по првата доза (не го однесов и ја пропуштивме ама тоа е друг муабет). Од тука имам прочитано дека минимум 4 недели требало да поминат ама искрено не знам зашто толку ве брзаат. Јави се во диспанзерот и прашај. Можеш да ја одложиш, не мора да идете утре. Ти како сакаш.
Не мора толку рано да го носиш. Пресметај ја 10-та недела од ставање и носи го тогаш. Видов си пишала 5 недели поминале, почекај барем уште 4. Нема потреба од брзање.
Не ми е јасно и мене а искрено не сакам да ја прими толку брзо по првата доза. Прва доза примивме на 27/01 и тогаш докторката ни рече наредна вакцина на 20/02. Сестрата кога виде рече "аман бе многу е брзо, не ја носи тогаш речи им дека е настината и донеси ја на 05/03".. дефинитивно ќе ја одложам. Дали има врска за другите две вакцини што треба да ги прими? Некаде прочитав дека се стават во рачињата?
На моето во ноџиња му ставаа, јас го носев месец ипол после првите дози беше 4 месеци тогаш, така да и да закасниш малку имаш време. Инаку реакции немаше некои посебно освен 2 дена ноќта што се будеше нон стоп од грчеви