Вакцинирање и реакции после вакцина

Discussion in 'Бебе' started by stefi23m, Oct 30, 2012.

1. Bicka77

Bicka77 Популарен член

за рота на требало за ДТП барале крвна слика, вака ми кажа педијатар

2. Cakicka

Cakicka Активен член

Kako da pomognam za bolka vo nozinjata,osven sto stavam oblozi,dali da stavam pak cepce
    2,5 meeeci sme

3. 0ли

0ли Форумски идол

Има ли температура?

4. Cakicka

Cakicka Активен член

Deneska koga se vrativme od vakciniranje vednas stavivme cepce,od tamu ni kazaa
    Izgleda dodeka imase dejstvo bese ok,mn spiese. Sega mn place,ja bolat nozinjata i pocna da se zatopluva,38 e sega

5. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Не знам дали е од вакцините реакција или скок во развој, ама се измачи бебево 2 дена. Завчера прими рота трета доза и превенар. Претходните вакцини супер пројде, немаше ни температура, сега се витка во спиење, плаче во сон, се грчи, цела ноќ се буди, многу малку сон врзува, и денски едвај една дремка поголема вчера имаше, раздразлив е, плачлив, и носот почна да му тече дали се прехладил или нешто од вакцината, ама од вакцина како дојдовме дома не сме излегле надвор. Крвна слика правевме ден пред вакцина ок беше.

6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Можно е од вакцината. Моето исто беше после првата и втората доза

Zumbulce9 likes this.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И ние истите ги примивме ама он секако си се грчеше недела и пол и тоа по интезивно навечер беше,а ротата кога ја прими дента ни грчеви ни ништо немаше

Zumbulce9 likes this.
  8. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Дај му пробиотик заради ротата, ќе му ги смири грчевите. Ако е кенкаво и малаксано (иако нема температура) можеш да дадеш и парацетамол, ќе помогне ако има болка. Вака ми препорача педијатар последен пат иако ние добро поминавме само пробиотик давав.

Zumbulce9 likes this.
  9. Zumbulce9

Zumbulce9 Истакнат член

Фала ти. Поминаа грчевите, ама уште му тече носот и мене настинка ме фати, а од како бевме на вакцина не сме излегле. Капки му ставам и пробувам со аспиратор да вадам мрсулчиња ама се буни јас сум со витамини,парацетамол, ама ќе помине, среќа настинка е, не е нешто страшно.

BeLLaDona23 likes this.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

До кога најкасно треба да се прима првата вакцина ? Мали на 3ти направи еден месец .
    Ни се јавиа за утре , ама неможам да одам , па за во четврток им реков, ама па не се знае дали ќе имало тогаш др дечиња и ќе ме побарале , ако не следна група да чекаме кога ќе има8-|

11. azelea

azelea Популарен член

До 2,5 месеци,не знам зошто сега ви се јавиле рано ви е|(.
    @Bicka77 @rainbow_bb ,ставивте ли прва вакцина? Мислам во Јане дека рековте ќе ја примате,ај пишете ако сте биле што и како е да знам од наредна недела :)

12. Snowflake92

@azelea мислам дека и ѕвонеле за бсж , з атаа собираат дечиња бидејки ја делат

azelea likes this.
  13. Poppins

Poppins Популарен член

И ја така очекував април некаде , и на др и се јавиле исто се породиме . Си реков да не е пр што одложив ама добро е .

Поима неам за коа вакцина не ни прашав на тел , таму ќе ги изнапрашам се кога ќе одам :D Во картон му е заведена само хеп. б дека е примана до сеа , а како одеа ич не памтам се ми е заборавено , читам и нови има сега што ставаат , пред 4г ги немаше тие ..

14. Snowflake92

Бсж во некои родилишта ги ставаат уште таму, а некои одпосле најбрзо што има се собираат дечиња и се вакцинираат а тие на 2 м 7 д што се стават се други вакцини само не знам дали ако касниш со таа и другите се поместуваат

Poppins and azelea like this.
  15. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

баш денес бев на контрола за 2 месеца и на почеток на април ќе ставиме. не сме ние во јане иначе, не знам како оди процедура понатаму. зедов само упат за крвна слика што важи во наредните 30 дена. матичната ќе ја види па следен ден на вакцина ако сѐ е ок. на ден на вакцина повторно ќе ја прегледува друг доктор.

azelea likes this.
  16. azelea

azelea Популарен член

Да и мене така ми рече матичната прво она да ја види па после и во диспанзерот.Извини сум се помешала за тебе мислев и вие во Јане дека сте:).Па и ние мислам дека до почеток на април најкасно може да ја примиме .
    Сам може тогаш,не се сетив на тоа мислев дека сите имаат бсж во болница примено
    @Poppins јави се прашај може за таа ти ѕвонеле,а таа нели првиот месец се прима,а за другите знам ,и мене ми е се ново , големава е вакцинирани пред шест години,а тогаш беше друг календарот

Poppins and Snowflake92 like this.
  17. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

до 12та недела треба да се прими такашто за нас до 8ми/9ти април најдоцна :)

azelea likes this.
  18. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се одлучивме да не ја ставаме ротата а за ДТП уште немаме тежина, ќе почекам до следна недела. Инаку мајка ми ми спомна дека чула на телевизија дека во Јане сега само ковид вакцинираат. Блиску ми е ама не сум пошла да проверам поради времево глупаво расипано.

azelea likes this.
  19. azelea

azelea Популарен член

И мене ми е блиску преку улица ама не можам да отидам,а за ковид слушнав дека вакцинираат ама од другата страна не кај децата мислам,ако разбереш пиши.А колку тежина треба за дтпр,не сум знаела за ова?

Bicka77 likes this.
  20. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Педијатарот ми кажа дека во диспанзер претпочитале накај 5 кг да е. Моето бебе имаше 4400 минатиот понеделник и она ни кажа дека можам оваа недела да ја однесам ама изгледа лоша математика направи, затоа ќе почекам до следна. Ако дознаам за Јане ќе ти јавам.

едит: за рота не барале крвна слика, за дтп и полио барале, тие две наеднаш ги ставале.

azelea likes this.