Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцинирање и реакции после вакцина

Дискусија во 'Бебе' започната од stefi23m, 30 октомври 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Сега имаме следно шествалентна и превенар, па мрп, па после мислам на 18 месеци некоја ревакцина. Има уште некоја измеѓу или? Аман нека завршат овие вакцини, ептен ми е стресно.
    Мрп кога ставивте или планирате да ставате?

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    4.838
    Мрп ми ја закажаа 10 дена по првиот еоденден и тогаш планирам да ја прими. Тогаш ми ги закажаа и пневмокок на ист ден. Па потоа на 18 месеци има вакцина па здрсвје на 6 години.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Трета доза превенар ми закажаа на 15 месеци, а претходно треба МРП, на 13 месеци ми запишале во книшка.
    МРП не планирам сега да прими, ќе почекам за неа, понатаму.

4. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    А како знаете што треба да прими бебето? Јас само добивам покана за вакцина и таму одлучуваат и му ставаат. Еве сега имам покана пишува само вакцина. За МРП сакам и јас да почекам, поим немам кога ќе му ја стават кога не ми кажуваат унапред. Планирав да се јавам и да прашам која вакцина е, ако е таа ќе речам болен е нешто, и така да ја одложам, ама мислам дека нема да кажат. Син ми имаше 9 месеци кога требаше да одиме на вакцина на 9 март, но ја презакажаа за 9 април, ќе има 10 месеци, која вакцина е на таа возраст? Имам дома картон со примени вакцини, ама не ги пишува тие што треба наредно да ги прима, само тие што се примени се пишани со датуми и сите работи.

Едит: Педијатар прашав пред една недела, ми вика не се замарај, тие си рачунаат таму и ти кажуваат само кога да одиш.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Превенар, рота и шествалентна е, па следна е мрп на година.
    Немаш вакцинален картон? Во книшката исто ги пишува.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Имам и вакцинален картон .. ама ги пишува само примените, со пенкало. Кои се следни не пишува. И во книшка е празно.

7. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    4.838
    На 12-3 месеци е мрп. Одвен ѕи ако не ја одложиш. Или кога ќе го носиш прашај си а следна која е и кога и ќе ти кажат

8. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    94.002
    @Jana06 ќерка ми прими МРП на 9мес 1ва доза,2ра ке биде на 12+ мес.Заедно со 5то валентна.

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    IMG_20210329_091221.jpg

На Brpbrp, Fallen.Angel, Bicka77 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Во мк е покасно, еве баш ставив листа. Порано ја ставивте по ваша желба или така ја ставаат таму?

11. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    94.002
    Не,не е по наша желба,по календар си е.Имав долг информативен разговор со педијатарот во врска со вакцините уште кога се роди малава,па одлучив сите да ги прими во препорачаниот рок,секако ако не е спречена од настинка/болест.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Многу се двоумам. Еден ден се будам со помисла дека ќе ја прими на време, утредента си викам ќе одложиме. Не сум паметна. Ама знам дека ако одложуваме, многу покасно ќе ја ставиме. Опција ми е и во Грција да го носам да ја прими.
    Ако знаете некој педијатар со кој можам подетално да разговарам околу мрп, пишете ми.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    94.002
    Што те колеба?
    Се плашиш од Мрп-то како вакцина или составот на таа што ја вбризгуваат во Мк?
    Знам дека е озлогласена,ја поврзуваат со аутизам поради некое дамнешно истражување во Британија кое подоцна се покажало како неточно.
    Сум слушнала дека доста родители носат деца во Грција на вакцина.
    Ако сакаш ке ти сликам и пратам ЛП чија ја примила ќерка ми.

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Те молам прати ми. Да, баш од тоа што наброја се плашам зашто немам доволно информации. Не ми се бара по интернет зашто сешто може да прочитам. Затоа сакам со стручно лице да се консултирам.

На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Здраво. Во врска со мрп, моево ја нема уште примено, 15 месеци е. Е сега овој период баш ми пројавува некој осип на рачињата и ноџето малку. Го однесов на лекар, се среди со афлодерм и беше мирно недела-две, сега пред некој ден пак осип. Не знаеме од што е, дали е можеби алергиски. Му се појави баш после година прв пат, си викам да не е од белка, сега пак ден откако јадеше се исфрли, стварно немам памет.. Ќе гледам да испитам од што може да му се јавува, но каков ќе ни е статусов со вакцинава? Многу ми е страв, сакам да е комплетно здрав кога ќе ја прими. Доктор ја одложува ли во ваков случај?

16. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    4.838
    Испитајте алергија. Па ќе се види

17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Следно ќе се консултирам со докторката пак, мислам дека е мал за алерготест.. Прво се сомневав дека е од прашок бидејќи му сменив и сѐ му преправ, но баш околу осипов сега носеше блузичка што му стоеше во ранчето и не сум сигурна дека е испрана таа со правилниот прашок. Кај мајка ми бевме има куче, да не е од тоа.. Исто и белка јадеше офффф.. Кучето и прашокот ќе ги решам, па кога ќе му се смири пак скроз ќе проверам да не е од белка :|

18. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    4.838
    Не е мал. Само за најточни се сметаст резултатите после 3г . Затоа што може да ја надрасне алергијата, да стане по малку осетлив. Пробај така да, па ќе видиш.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Малце би сакала да те опуштам. А одлуката е твоја секако. Прво вакцините се произведуваат во поголеми серии секогаш. Вакцините што се во Словенија, Хрватска, Србија, а можеби и Грција се истите. Шлеперот не иде со вакцини само за кај нас никад. Ова го знам од братучед кој работи во дозволи за увоз на лекови. Така да за тоа не се плаши дека кај нас не чинат, не е точно. Второ и каја нас е правена "мини студија" каде сум била вклучена. И можам да ти кажам дека 60% од децата кои имаат аутизам немаа примено ммр, а тоа е многу голем показател :)

На Thallia, Brpbrp и Jana06 им се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.615
    Допаѓања:
    35.531
    Колку што знам, може да ја прими кога сакаш, дека не може сосила доктор да ја стави.